«Δεν είναι Αθώοι» και στις Βρυξέλλες!

Καθώς η δίκη της ΧΑ βαίνει προς το τέλος, ομάδα Ελλήνων και Βέλγων αντιφασιστών, αλληλέγγυων προς το δυναμικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, μπροστά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανάρτησαν πανό που έγραφε «Δεν είναι αθώοι / Οι Ναζί στη φυλακή», στα ελληνικά και στα γαλλικά.

Η δράση ήταν σύντομη και δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως δημόσια (Flash mob).

Με αυτό τον τρόπο, Έλληνες και Βέλγοι αντιφασίστες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οικογένειας Φύσσα και της αντιφασιστικής συντονιστικής ομάδας «Δεν είναι αθώοι», με στόχο να ασκηθεί δημόσια πίεση, ώστε φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί να καταδικαστούν με βαριές ποινές, αλλά και η ίδια η οργάνωση να αναγνωριστεί και να καταδικαστεί ως εγκληματική.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το σημείο που επιλέχθηκε για τη δράση δεν είναι καθόλου τυχαίο: οι διαδηλωτές θεωρούν πως οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη δεν είναι αμελητέες. Το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανοχή προς τους εκπροσώπους της ΧΑ στο Ευρωκοινοβούλιο ή προς κυβερνήσεις σαν αυτή του Όρμπαν στην Ουγγαρία. Οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, συνήθως είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς και του φασισμού, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο επανειλημμένα έχει υιοθετήσει ψηφίσματα που εξισώνουν τον κομμουνισμό με το ναζισμό, επιλέγοντας συνειδητά την τακτική των ίσων αποστάσεων (για παράδειγμα, αυτό εδώ το ψήφισμα από πέρυσι).

Στο Βέλγιο

Και στο Βέλγιο όμως, πληθαίνουν τα περιστατικά που φανερώνουν ότι το αυγό του φιδιού είναι δραστήριο. Αφενός το περιστατικό που έγινε γνωστό πρόσφατα με το νεκρό Σλοβάκο, Γιόζεφ Τσόβανεκ, από αστυνομική βία στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στη χώρα: στα σχετικά βίντεο μια αστυνομικός φαίνεται να κάνει το ναζιστικό χαιρετισμό την ώρα που οι συνάδελφοί της ακινητοποιούν βίαια (και τελικά θανάσιμα) τον άτυχο Σλοβάκο.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί μηχανοκίνητη πορεία του ακροδεξιού Vlaams Belang από την Αμβέρσα προς τις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι ακροδεξιοί θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους προς τη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που αναμένεται να συσταθεί: μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο με υπηρεσιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διαφαίνεται ότι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα συμμετάσχουν δεξιά, φιλελεύθερα κόμματα και οι σοσιαλδημοκράτες, αποκλείοντας όμως των Φλαμανδούς ακροδεξιούς του N-VA (πρώτου σε ψήφους στη Φλάνδρα) και του Vlaams Belang. Οι Φλαμανδοί ακροδεξιοί, λοιπόν, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια «πορεία προς τις Βρυξέλλες» με κεντρικό σύνθημα «όχι η κυβέρνησή μου».

Το αντιφασιστικό κίνημα

Σε αυτό το τοπίο, τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μια αυστηρή καταδίκη της ΧΑ είναι απαραίτητο να υπάρξει, σε συμβολικό όσο και πραγματικό επίπεδο, μια ηχηρή καταδίκη του φασισμού από το δικαστήριο είναι αναγκαία. Φυσικά, ο φασισμός νικιέται στο δρόμο από το μαζικό κίνημα. Αυτό ακριβώς το κίνημα είναι που θα αναγκάσει και το δικαστήριο να καταλήξει σε μια σαφή και σκληρή καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης που έχει αποδειχθεί ότι είναι η ΧΑ. Το κίνημα όμως, θα συνεχίσει να αντιμάχεται κάθε έκφραση του φασισμού σε όλα τα πεδία.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται και επόμενη δράση εν όψει της συνεδρίασης και της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής