Δελτίο Τύπου της YRE για την αντιρατσιστική πορεία στις 10/12

————

Συγκέντρωση-πορεία, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 3μ.μ., πλατεία Ομόνοιας/Βουλή –στα πλαίσια πανελλαδικής μέρας δράσης κατά του ρατσισμού.

————

Ένας ακόμα νόμος για τους μετανάστες (Ν. 3386), ο 4ος της τελευταίας 15ετίας, λιγότερο από ένα μήνα από το τέλος της ημερομηνίας (31/12) για την εφαρμογή του 1ου σκέλους του (που αφορά την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά), και έχει ήδη χρεοκοπήσει ως προς την δηλωμένη «πρόθεση» της κυβέρνησης του να δώσει ευκαιρία σε μισό περίπου εκατομμύριο ανθρώπους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών μόνο 20.000 (!!!) μετανάστες είχαν καταγραφεί μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Επιτυγχάνει όμως ως προς το σκέλος της αδήλωτης επιθυμίας και αυτής της κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς ομηρίας για 100άδες χιλιάδες ανθρώπους που ανακυκλώνονται ανά περιόδους από τη νομιμότητα στην παρανομία.

Ο Ν.3386 κάνει τη «νομιμοποίηση» πιο ακριβή και πιο δύσκολη παρά ποτέ πριν και από τις πιο ακριβές και δύσκολες της Ευρώπης.

Το συμπέρασμα μετά από 15 χρόνια είναι ότι αυτό που κάποιοι ονομάζουν «έλλειψη μεταναστευτικής και ενταξιακής πολιτικής» των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι στην πραγματικότητα μια συνειδητή μεταναστευτική και αντιενταξιακή πολιτική που θέλει τους μετανάστες ως μια άλλη κοινωνική τάξη που εξαιτίας της ανασφάλειας και της έλλειψης δικαιωμάτων θα υποκύπτει στους εκβιασμούς της αγοράς εργασίας και της κάθε κυβέρνησης για να καλύψει τις δικές της οικονομικές «τρύπες».

————

Αυτή η διαπίστωση ερμηνεύει όλες τις διατάξεις του Ν.3386 για:

– τα ακριβά παράβολα των 147 ευρώ (άδεια παραμονής 1 έτους) και των 900 ευρώ (5-ετία), όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι στις δοσοληψίες τους με το δημόσιο δεν ξεπερνούν τα 30-40 ευρώ!

– την συνέχιση της ατιμωρησίας των εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μετανάστες εφόσον ο 3386 υποχρεώνει τον μετανάστη να πληρώνει κατ’ έτος με ατομική του ευθύνη 150 ένσημα –αυτός κι όχι ο εργοδότης του!

– τον αποκλεισμό 10άδων χιλιάδων προσφύγων που χρόνια τώρα δεν παίρνουν άσυλο από το δικαίωμα να πάρουν τουλάχιστον άδεια παραμονής με
ευνοϊκότερους όρους (ακόμα κι απ’ αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα απαιτείται η πληρωμή των ίδιων υπέρογκων ποσών)! Τιμωρούνται δηλ. κι από πάνω για τον απίστευτο παχυδερμισμό των ελληνικών κυβερνήσεων που χρόνια τώρα δεν αναγνωρίζει ούτε καν το 1% των αιτούντων άσυλο, ενώ τους στοιβάζει σε κέντρα κράτησης που δεν κάνουν ούτε για ζώα όπως κατάγγειλε και η Διεθνής Αμνηστία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες!

– την επιβολή της εξέτασης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και κουλτούρας σαν προϋπόθεση για την 5ετία!

– το μπαξίσι στους γιατρούς των 5 ευρώ για το πιστοποιητικό υγείας, λεφτά που θα ‘πρεπε να πληρώνει το κράτος για την υπερωριακή εργασία!

————

Αλλά ερμηνεύει επίσης και τις διατάξεις που λείπουν:

– τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ συνεχίζουν να παίρνουν τα πιστοποιητικά γέννησης τους από τις χώρες των γονιών τους, ενώ καμιά ειδική πρόβλεψη δεν υπάρχει για την ένταξη τους (150.000 μαθητές) στην εκπαιδευτική διαδικασία!

– παρόλο που το 80% των νόμιμων μεταναστών μένει στην Ελλάδα περισσότερα από 5 χρόνια (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) μόλις 364 (!) μετανάστες έχουν μακράς διάρκειας άδεια παραμονής. Ενώ όλοι μαζί στερούνται την ίση πρόσβαση σε εκπαιδευτικά, υγειονομικά, προνοιακά και βέβαια πολιτικά δικαιώματα (ψήφος). Και βέβαια είναι υποκριτικό το ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτεύεται τη ΝΔ σ’ αυτό το επίπεδο, όταν μόλις 20 μήνες πριν όντας στην εξουσία «ξέχασε» να υιοθετήσει τέτοια μέτρα!

Το παράδειγμα της Γαλλίας δείχνει ότι αργά ή γρήγορα, αυτές οι πολιτικές που χτίζουν έναν 3ο κόσμο αθλιότητας μέσα στον πολιτισμένο 1ο κόσμο, προετοιμάζουν κοινωνικές εκρήξεις. Και ότι η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η αριστερά και τα συνδικάτα είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια δική τους μεταναστευτική και ενταξιακή πολιτική. Που θα διευρύνει το μέτωπο αυτών που παλεύουν ενάντια στον ρατσισμό, τους πολέμους, την ανεργία, την φτώχεια, την υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας, την καταλήστευση του 3ου κόσμου.

————

Παλεύουμε για

– την παράταση του χρόνου για την καταγραφή

– την μείωση των απαιτούμενων ενσήμων στο 1/2 ή στο 1/3 (50 ή 75 αντί για 150). Την αποσύνδεση της άδειας παραμονής από τα ένσημα.

– ελευθερία επιλογής στους πρόσφυγες να επιλέξουν είτε τη διαδικασία του ασύλου είτε της άδειας παραμονής

– την κατάργηση του παράβολου των 900 ευρώ και την εξέταση της ελληνικής γλώσσας για την 5ετή άδεια παραμονής

– την προσαρμογή των παράβολων στα ελληνικά δεδομένα (30-50 ευρώ)

– τη διεύρυνση των κριτηρίων για την καταγραφή ενός μετανάστη χωρίς χαρτιά

– χαρτιά σε όλους τους μετανάστες, άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες

– ίσα δικαιώματα για μετανάστες και Έλληνες

– όχι στις απελάσεις και την καταστολή

– όχι στον ρατσισμό, την ανεργία, την φτώχεια και την εκμετάλλευση

ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ –YRE

Γόρτυνος 8, Κάτω Πατήσια

Τηλ. 210 2283018 ή 6972426166 / Φαξ. 210 2283077

e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα