Δείτε την Α.Ο. Κορτές που σε ένα 5λεπτο ξεσκεπάζει την συστημική διαφθορά στις ΗΠΑ [βίντεο]

Στο παρακάτω βίντεο, η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, που εκλέχτηκε πέρσι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και είναι η πιο νέα γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ, εξηγεί με ποιον τρόπο οι πολιτικοί στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να είναι βουτηγμένοι ως το λαιμό στη διαφθορά και αυτό να είναι καθ’ όλα «νόμιμο». Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της «Επιτροπής Διαφάνειας» του Κογκρέσου.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει «παίξει» πάνω από 40 εκατομμύρια φορές, ενώ μέσα σε λίγες μέρες έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο οποιουδήποτε πολιτικού στο twitter. Η Κορτές κάνει μια σειρά ερωτήσεις σε νομικούς, οι απαντήσεις των οποίων αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν ελάχιστα, ως και καθόλου όρια στις σχέσεις που μπορεί να έχει ένας πολιτικός στις ΗΠΑ με μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα δείχνει πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να ελέγχουν τους πολιτικούς μέσω της χρηματοδότησης των εκστρατειών τους, παίρνοντας ανταλλάγματα (ευνοϊκότερη νομοθεσία κλπ).

***

Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές έχει εκλεγεί από την εργατική περιοχή του Μπρόνξ της Νέας Υόρκης, ενώ μέχρι πρόσφατα δούλευε ως σερβιτόρα. Η δράση της ως ακτιβίστρια και οι πολιτικές της θέσεις την έκαναν ευρύτερα γνωστή σε όλη τη χώρα και διεθνώς. Η πρώτη της πράξη ως εκλεγμένη αντιπρόσωπος ήταν να συμμετέχει σε κατάληψη του γραφείου της Νάνση Πελόσι, ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος, με μια ομάδα νέων ακτιβιστών για το περιβάλλον. Οι θέσεις της περιλαμβάνουν την κατάργηση του μισητού ICE (της ρατσιστικής αστυνομίας των συνόρων), δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας για όλους, ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε «πράσινες» θέσεις εργασίας, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ πρόσφατα κατέθεσε την πρόταση για αύξηση στους φόρους των υπερ-πλουσίων (του 0,1% του πληθυσμού) στο 70%! 

Φυσικά, αυτά που λέει η Κορτές στο παραπάνω βίντεο δεν είναι καινούρια. Η Αριστερά στις ΗΠΑ θέτει αυτά τα ζητήματα εδώ και χρόνια. Όμως, το γεγονός ότι αυτά λέγονται μέσα στο Κογκρέσο, από μια 29χρονη πρώην σερβιτόρα μετανάστρια 2ης γενιάς από το Πόρτο Ρίκο, εκλεγμένη με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα από μια εργατική γειτονιά, τους δίνει μια άλλη δυναμική.

***

Οι εκλογικές επιτυχίες και η απήχηση πολιτικών όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ή η Α.Ο. Κορτές αντανακλούν την τεράστια οργή και ριζοσπαστικοποίηση που υπάρχει στην βάση της αμερικάνικης κοινωνίας. Η αναζήτηση εναλλακτικών στις πολιτικές των ανισοτήτων, των περικοπών, της ακραίας φτώχειας, του ρατσισμού, έχει οδηγήσει στην ανάδειξη πολιτικών που μιλάνε στο όνομα της ανατροπής της κυριαρχίας του 1% και του σοσιαλισμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι σαφές τι εννοεί ο καθένας από αυτούς με τον όρο σοσιαλισμός. Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στην αντίληψή τους για τα πράγματα, σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Κορτές είπε ότι μπορεί κάποιος να είναι «δημοκρατικός σοσιαλιστής» και καπιταλιστής ταυτόχρονα.

Είναι φανερό, ότι όσο αυτή η αναζήτηση παραμένει εγκλωβισμένη στα πλαίσια του «Δημοκρατικού Κόμματος» δε μπορεί να βρει διέξοδο στις πραγματικές σοσιαλιστικές ιδέες, ούτε να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικό κίνημα των καταπιεσμένων. Πολιτικοί όπως ο Σάντερς και η Κορτές, μπορεί να φαντάζουν φωτεινές νησίδες μέσα στο μαύρο σκότος και τη σαπίλα που επικρατεί στο αμερικάνικο πολιτικό σκηνικό, τα όριά τους όμως είναι συγκεκριμένα, παρά τις καλές τους προθέσεις. Η αμερικανική κοινωνία, χρειάζεται έναν νέο πολιτικό φορέα οπλισμένο με την κατανόηση των πραγματικών σοσιαλιστικών ιδεών, αλλά και με την αποφασιστικότητα και τη διάθεση να συγκρουστεί πλήρως με τον καπιταλισμό και τους εκπροσώπους του. Από τους αγώνες και την ριζοσπαστικοποίηση που εκφράζεται στη βάση της αμερικάνικης κοινωνίας, ένας τέτοιος φορέας έχει την δυνατότητα να φέρει τα πάνω κάτω στην καρδιά της υπερδύναμης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα