Δ. Ζωγράφου & Νοσοκομείο Ντυνάν: Δωρεάν εξετάσεις με φέσια σε εργαζόμενους και Δημόσιο

Της Ελένης Μήτσου, Ξεκίνημα Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους της περιοχής μας από τις 15 έως τις 17 Μαΐου. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στην κινητή μονάδα του νοσοκομείου που θα έρθει στο Δήμο μας.[1]

Δεν γνωρίζουμε αν ο Δήμος θα πληρώσει ένα ποσό στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το 3ήμερο ή αν πρόκειται για υπηρεσίες που το νοσοκομείο θα προσφέρει δωρεάν στα πλαίσια κάποιου είδους «κοινωνικής πολιτικής»…

Γνωρίζουμε όμως τα εξής:

1) Το Ερρίκος Ντυνάν ανήκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Με τις ευλογίες Σαμαρά – Βορίδη βγήκε πέρσι σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 115 εκατ. ευρώ.

2) Η προηγούμενη διοίκηση του Ντυνάν (Α. Μαρτίνης) χρωστούσε στους εργαζόμενους μισθούς 7-15 μηνών (ανάλογα με την «κατηγορία» εργαζομένων). Η Τράπεζα Πειραιώς, αρνείται να αναγνωρίσει αυτά τα χρέη προς τους εργαζόμενους – κατά παράβαση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας.

3) Η προηγούμενη διοίκηση συσσώρευσε χρέη σε προμηθευτές, αλλά κυρίως προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ! Η Τράπεζα Πειραιώς αρνείται να αναγνωρίσει και να αποπληρώσει αυτά τα χρέη.

Η συνεργασία μιας Δημοτικής Αρχής που μιλά στο όνομα των εργαζομένων και της Αριστεράς με ένα νοσοκομείο που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικών σκανδάλων είναι κατά τη γνώμη μας απαράδεκτη.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό που παρουσιάζεται ως δωρεάν κοινωνική παροχή προς τους Ζωγραφιώτες δεν είναι τελικά καθόλου δωρεάν. Είναι λεφτά που κλάπηκαν από τους εργαζόμενους του Ε. Ντυνάν, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Το σκάνδαλο πλειστηριασμού του Ε. Ντυνάν

Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα κοινωφελές ίδρυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο η διοίκηση  Μαρτίνη βούτηξε στα χρέη[2]. Βασικός πιστωτής του Ε. Ντυνάν ήταν η Τράπεζα Πειραιώς η οποία είχε δώσει στο νοσοκομείο δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το χρέος η Τράπεζα Πειραιώς προκάλεσε τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου! Η μόνη εταιρία που εμφανίστηκε στον («στημένο») πλειστηριασμό ήταν η «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», η οποία ανήκει στον όμιλο Πειραιώς. Έτσι η τράπεζα αγόρασε το νοσοκομείο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα σε όλη την χώρα, την άδεια λειτουργίας του, και ένα οικόπεδο φιλέτο για 115 εκατ. ευρώ (αυτή ήταν η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού[3].

Η στάση της κοινοβουλευτικής Aριστεράς και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έκαναν τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά «επίκαιρες ερωτήσεις» στη Βουλή για τα σκάνδαλα στο Ε. Ντυνάν, είχαν εναντιωθεί δημόσια στον εκπλειστηριασμό του νοσοκομείου και διεκδικούσαν την ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την ακύρωση του πλειστηριασμού, την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ και τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ καλεί τη νέα κυβέρνηση να παρέμβει για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, να εγγυηθεί για τις θέσεις εργασίας και για τα εργασιακά δικαιώματα τους και να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Υ.Γ. Μέχρι σήμερα οι ανασφάλιστοι πολίτες μπορούσαν να απευθυνθούν στα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης, στο Δίκτυο Εθελοντών Γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε φορείς όπως οι Γιατροί του Κόσμου κ.α. Η νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) με θέμα: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» διασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Την ΚΥΑ αυτή σχεδίασε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός και μόλις τελείωσε τη φάση της διαβούλευσης. Η ψήφιση της από τη Βουλή θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ανακούφισης των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Δείτε την ΚΥΑ εδώ: http://www.opengov.gr/yyka/wp-content/uploads/downloads/2015/04/sxedio-kya-anasfalistwn.pdf

_______________
[1] Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.zografou.gov.gr/?p=7500
[2] Έχουν καταγγελθεί από εργαζόμενους του νοσοκομείου απίστευτες σπατάλες και κακοδιαχείριση των χρημάτων. Π.χ. αμοιβές διευθυντών ύψους 18.000 ευρώ το μήνα! Κοσμήματα Cartier και τσάντες Louis Vuitton ως δώρα σε VIP ασθενείς και σε συνεργάτες, «επενδύσεις» που πήγαν στο φούντο κ.α. (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=359229)
[3] Η υπόθεση αυτή έχει πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως π.χ. την τροπολογία που κατέθεσε ο Μ. Βορίδης λίγες μέρες πριν τον πλειστηριασμό του Ντυνάν και με την οποία επιτρεπόταν να μεταβιβαστεί μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου η άδεια λειτουργίας του και το σήμα του.

Περισσότερα για τα σκάνδαλα του Ε. Ντυνάν των 2-3 τελευταίων χρόνων μπορείτε να διαβάσετε και στο Newsbomb (http://www.newsbomb.gr/) το οποίο, σε δημοσιογραφικό επίπεδο, έχει αρκετά και κατατοπιστικά άρθρα για το θέμα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής