Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη

Η πανδημία του κορονοϊού ήταν αφορμή για να δημιουργηθούν μια σειρά ομάδες, πρωτοβουλίες και κινήσεις αλληλεγγύης, είτε αυθόρμητα είτε πιο οργανωμένα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Τα μέλη του «Ξ» στηρίζουν αυτές τις κινήσεις και έχουν μπει μπροστά στη δημιουργία τέτοιων ομάδων, όπως σε Πατήσια, Πετρούπολη, Ζωγράφου, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, αλλά στηρίζει και σε κεντρικό επίπεδο την καμπάνια με τίτλο «Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη». Στις διπλανές στήλες μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από κάποιες από τις ανακοινώσεις των τοπικών κινήσεων που έχουν συγκροτηθεί, καθώς και τις προτάσεις της «Πόλης Ανάποδα» στη Θεσσαλονίκη για τη στάση του Δήμου σε αυτές τις συνθήκες. Περισσότερο υλικό και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας xekinima.org.

Πετρούπολη: Ομάδα Αλληλεγγύης για τον κορονοϊό – «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP

Aνακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» για τη δημιουργία Ομάδας Αλληλεγγύης στην Πετρούπολη

Η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ stop – Πολίτες εν δράσει» είναι κινηματικά ενεργή στην πόλη μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, με δράσεις, ενημέρωση και οργάνωση κινητοποιήσεων. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή απέναντι στους ‘βρώμικους’ σχεδιασμούς κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΕΣΔΝΑ – που μάλιστα αποφάσισαν την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής εν μέσω κρίσης κορονοϊού όπως ήδη καταγγείλαμε! Και συνεχίζουμε να παλεύουμε για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και ενάντια στον εφιάλτη της καύσης σκουπιδιών. Αλλά νιώθουμε ότι στις δύσκολες μέρες που ζούμε, χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας τοπικής Ομάδας Αλληλεγγύης, θέτοντας τις δυνάμεις μας στη διάθεση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους λόγω της παρούσας κρίσης. Και θέλουμε να καλέσουμε όσους και όσες θέλουν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην αισθανθεί κανείς συνάνθρωπός μας αβοήθητος.
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας

Αν θες να βοηθήσεις να οργανώσουμε την αλληλεγγύη στη γειτονιά μας:

 • Γίνε μέλος της ομάδας μας και πρόσθεσε τις δυνάμεις σου στις δικές μας! Έλα σε επαφή μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο facebook.com/mousamastop/ ή στο [email protected]
 • Ενημέρωσε μας για χρήσιμες πληροφορίες που ενδεχομένως γνωρίζεις (π.χ. που υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες).
 • Ας στηρίξουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να ψωνίσουν, να πληρώσουν λογαριασμούς και χρειάζονται έμπρακτη βοήθεια.
 • Ας βοηθήσουμε συνανθρώπους μας να διεκπεραιώσουν τις ηλεκτρονικές διαδικασίες που είναι πολλές φορές ο μόνος τρόπος για συναλλαγές σήμερα (π.χ. άυλη συνταγογράφηση, αιτήσεις για επιδόματα, πληρωμή λογαριασμών κλπ).
 • Ενημέρωσε μας ώστε να δημοσιοποιήσουμε καταγγελίες για περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας ή αισχροκέρδειας στη γειτονιά, καθώς και περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας π.χ. αναιτιολόγητη και καταχρηστική έκδοση προστίμων για τους κανόνες κυκλοφορίας.
 • Ας σπάσουμε την σιωπή για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών ή παιδιών, για να βοηθήσουμε με ουσιαστικό τρόπο τα θύματα να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά στους αρμόδιους φορείς.
 • Ας συνδράμουμε στην υπεύθυνη ενημέρωση για όσους χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.
 • Κανείς μόνος/Καμία μόνη και σε αυτή την κρίση.

Μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο. Μαζί θα ξαναστήσουμε την ζωή μας, καλύτερη από πριν!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πατησίων

Aνακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πατησίων» που σαν στόχο έχει την έμπρακτη αλληλεγγύη σε άτομα που το έχουν ανάγκη

«Μένουμε σπίτι» όχι από φόβο αλλά από συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη σε όλες και όλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Υπάρχουν πολλές και πολλοί που δε μπορούν να βγουν από τα διαμερίσματά τους, ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται χωρίς καμία οικονομική ή ψυχολογική στήριξη. Είναι σημαντικό να μη νιώθουν μόνοι και μόνες, να είμαστε δίπλα τους!

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Πατησίων θέλει να σταθεί δίπλα σε αυτούς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι και μόνες τη σημερινή κατάσταση. Θέλει να καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν στη γειτονιά, να ενημερώσει για χρήσιμα ζητήματα για όλους, να βοηθήσει στην πράξη τον κάθε ένα και την κάθε μία που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και να σταθεί δίπλα τους στην εργασιακή επισφάλεια που έρχεται.
Αν θες να βοηθήσεις να οργανώσουμε την αλληλεγγύη στη γειτονιά μας:

 • Γίνε μέλος της ομάδας
 • Έλα σε επαφή μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα στο facebook
 • Ενημέρωσε το γκρουπ για χρήσιμες πληροφορίες που ενδεχομένως γνωρίζεις (π.χ. που υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες)
 • Πρόσφερε έμπρακτη βοήθεια στους ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να ψωνίσουν και να πληρώσουν λογαριασμούς.
 • Κατήγγειλε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που γνωρίζεις, περιστατικά αισχροκέρδειας στη γειτονιά ή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
 • Διέθεσε αν έχεις ακίνητο τύπου Airbnb για το υπόλοιπο της κρίσης σε ανθρώπους που χρειάζονται να μπουν άμεσα σε καραντίνα (γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές που επέστρεψαν και οι οποίοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τους οικείους τους)

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Πατησίων απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν βοήθεια αυτές τις μέρες. Ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, ανθρώπους που ζουν μόνοι, γυναίκες και άντρες που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πατησίων δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Αλλά προσπαθεί να σταθεί δίπλα στον κάθε ένα και στην κάθε μία στη γειτονιά μας, στα Πατήσια.

«Η πόλη ανάποδα»: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη μάχη απέναντι στην πανδημία – Οι προτάσεις μας

Aνακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

Ως Πόλη Ανάποδα χαιρετίζουμε τη στάση ευσυνειδησίας της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας· η πολύ μεγάλη διάθεσή τους για προσφορά και αλληλεγγύη μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από τη μεριά μας ως δημοτικό σχήμα, πέρα από τη συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης που αναπτύσσονται και στην πόλη μας, διεκδικούμε αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου σ’ αυτές τις συνθήκες μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων:

 • Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους για την προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα και για να καλυφθούν κενά σε νευραλγικές δημοτικές υπηρεσίες.
 • Συντονισμένο αίτημα όλων των Δήμων προς την κυβέρνηση για τη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό, μέτρο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στους δήμους.
 • Πίεση για κλείσιμο κάθε εργασιακού χώρου του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εντελώς απαραίτητος για τις κοινωνικές ανάγκες, φυσικά χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις υπηρεσίες των δήμων.
 • Άμεση ενίσχυση με νέες προσλήψεις της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» και των δημοτικών ιατρείων.
 • Ενίσχυση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Παροχής Συσσιτίου με διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον ή μετά από προσωπικά ραντεβού με τήρηση μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.
 • Διεύρυνση των δικαιούχων των παραπάνω προγραμμάτων/υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων-ισσών που διαμένουν στον Δήμο).
 • Ενίσχυση των δομών για τη στέγαση και τη σίτιση των αστέγων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 • Μέριμνα για πιθανή αύξηση των Ξενώνων Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να αυξηθεί δραματικά λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι.
 • Εφοδιασμός με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και μέσα ατομικής προστασίας όσων συμπολιτών μας δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.
 • Ενεργοποίηση των κατοίκων στις γειτονιές με δίκτυα αλληλεγγύης, έτσι ώστε κανείς και καμία να μην είναι μόνος και μόνη απέναντι στην κρίση.
 • Ανάρτηση των στοιχείων επικοινωνίας όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου, αλλά και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης των κατοίκων, σε όλες τις υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, και συστηματική κοινοποίησή τους από τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
 • Αξιοποίηση άδειων σπιτιών για την στέγαση ατόμων που πρέπει να μπουν σε καραντίνα (εργαζόμενοι στην υγεία που νοσούν, άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό, κ.α.).
 • Παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση των ούτως ή άλλως άδειων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε όσους δηλώσουν διαθεσιμότητα του σπιτιού τους) για τους παραπάνω σκοπούς.
 • Μέριμνα ώστε να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες και να στεγαστούν με ασφάλεια όσοι/ες διαμένουν σε αυτές, για να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην περιφέρεια διακινδυνεύοντας μια διασπορά του ιού. Επαρκή μέτρα πρόληψης της υγείας τους. Κάλυψη των εξόδων των εστιακών φοιτητών για τη διαβίωση τους εφόσον χρειαστεί.
 • Αναστολή πληρωμής των δημοτικών τελών για όσους δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο, καθώς και των οφειλών προς τον Δήμο. Να ασκήσουν πίεση οι Δήμοι έτσι ώστε το ίδιο να ισχύσει και σε οφειλές προς ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
 • Διεκδίκηση ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και ριζική αναβάθμιση του ιατρικού υλικού και των εγκαταστάσεων, άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν στα μνημονιακά χρόνια (πχ Λοιμωδών), ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους και όλες.
 • Άμεσος επανασχεδιασμός του προϋπολογισμού του Δήμου, προσανατολισμένος στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων της πόλης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα