COP26 – Ο πλανήτης στα όρια, η υποκρισία το ίδιο

Καθώς το «Ξ» ετοιμάζεται για το τυπογραφείο, βρίσκεται σε εξέλιξη η COP26 (σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα) στην Γλασκώβη.  

Κι ενώ ακούμε μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη «θανάσιμη» απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τα πραγματικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της αδυναμίας αλλά και της υποκρισίας των καπιταλιστικών κυβερνήσεων να κάνουν ότι χρειάζεται για να συγκρατήσουν την κλιματική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2020 κατά 5,4% λόγω της πανδημίας, αλλά για το 2021 οδεύουν προς νέα ιστορικά ρεκόρ. Στην Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4%, στην Ινδία κατά 12,6% στις ΗΠΑ και την ΕΕ κατά 7,6%. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην COP26 είναι πιθανό το 2022 θα αποτελέσει νέο ιστορικό ρεκόρ μετά από το προηγούμενο του 2019.

165 χώρες συνολικά συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Powering Past Coal Alliance (συμμαχία για την κατάργηση της χρήσης λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας) αλλά από αυτήν λείπουν η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, δηλαδή οι πιο μεγάλοι χρήστες λιγνίτη. 

Σε ότι αφορά δε τη στροφή σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» αυτή γίνεται με τρόπο αναρχικό και καταστροφικό για το περιβάλλον, όπως βλέπουμε με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά, όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. 

Η αύξηση σε ανανεώσιμη ενέργεια εξακολουθεί να αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι αναπτύσσεται η κατανάλωση ενέργειας στον πλανήτη. 

Κι από τη συνάντηση βέβαια είναι απόντες ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ρυπαντή του πλανήτη, της Κίνας, ο Σι Ζιπίνγκ. Απών είναι επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση της COP26 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. 

Οι μεγάλοι του πλανήτη κάνουν το σόου τους για να δείξουν πόσο ανησυχούν. Χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον, «οικοδεσπότης» της Συνόδου, προειδοποίησε ότι είμαστε «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα στο ρολόι της καταστροφής». Τα μεγάλα λόγια όμως δεν ακολουθούν αντίστοιχες πράξεις αλλά στην καλύτερη περίπτωση ημίμετρα. 

Η υποκρισία είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρο, που ενθαρρύνει στην ουσία το κάψιμο του Αμαζόνιου για αποκτήσουν οι γαιοκτήμονες περισσότερη γη για καλλιέργειες και κτηνοτροφία, δηλώνει πως συντάσσεται με τους στόχους της Συνόδου.

«Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια σε έναν αργό, επώδυνο θάνατο» ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ο Σουρέιντζελ Γουίπς, πρόεδρος του Παλάου, ενός μικρού νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού Ωκεανού που μαζί με άλλα 50 περίπου κράτη κινδυνεύει άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Θα μπορούσατε να βομβαρδίσετε τα νησιά μας αντί να μας αναγκάζετε να υποφέρουμε και να παρακολουθούμε το αργό μας τέλος».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη να χτιστούν σε διεθνές επίπεδο μαζικές κινηματικές απαντήσεις που θα πιέζουν για άμεσα μέτρα προστασίας του κλίματος και των οικοσυστημάτων, είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα