Κονγκό: Γενική απεργία νεκρώνει τις πόλεις

Ρεπορτάζ από το socialistworld.net

 

«Νεκρές πόλεις» ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της γενικής απεργίας στο Κονγκό στις 23 Αυγούστου. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Κινσάσα, η ημέρα σημαδεύτηκε από δακρυγόνα και καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα. Οι διαδηλωτές απάντησαν με οδοφράγματα.

Στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό Κονγκό, νεαροί διαδηλωτές σταμάτησαν κάθε κυκλοφορία στους δρόμους, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, οι εργαζόμενοι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να «νεκρώσουν» την πόλη κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Η γενική εικόνα που παρουσίαζαν οι πόλεις αποτελούνταν από άδειους δρόμους και κλειστά μαγαζιά.

Το διεφθαρμένο και καταπιεστικό καθεστώς του προέδρου Καμπίλα, μεθοδεύει την παραπέρα παραμονή του στην εξουσία, ενώ με βάση το Σύνταγμα της χώρας η δεύτερη θητεία του, που τελειώνει στις 19 Δεκέμβρη, πρέπει να είναι η τελευταία. Ωστόσο, με πρόσχημα την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, η οποία αναμένεται να κρατήσει ως τον Ιούλη του 2017, το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στη θέση του για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές πριν από τις προεδρικές.

Αντίστοιχη διαδικασία έχει ακολουθηθεί στη γειτονική Ρουάντα και στο Μπουρούντι, όπου οι απερχόμενοι πρόεδροι κατάφεραν να αποσπάσουν μια επιπλέον θητεία.

Στο Μπουρούντι, η ανακοίνωση της τρίτης θητείας του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα τον περασμένο χρόνο, οδήγησε σε ένα μαζικό κίνημα εναντίον του, που κράτησε για εβδομάδες, όπως και σε μια απόπειρα πραξικοπήματος και συνολική πολιτική αστάθεια.

Στις αρχές του 2015, το Κονγκό είχε και πάλι συγκλονιστεί από μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον Καμπίλα, με τουλάχιστον 40 νεκρούς διαδηλωτές.

Στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, αιχμή του δόρατος είναι ο πληθυσμός της πόλης Μπένι, στα βορειοανατολικά της χώρας. Το τελευταίο διάστημα δυο κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις ενάντια στο στρατό, που αντί να προστατέψει την τοπική κοινότητα από παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες δουλεύουν για λογαριασμό των εταιρειών εξόρυξης μεταλλευμάτων, στην πραγματικότητα διεξάγει και ο ίδιος βίαιες επιθέσεις ενάντια στους κατοίκους ­– σύμφωνα με καταγγελίες και του ΟΗΕ.

Οι δυτικές δυνάμεις που υποστήριξαν και χρηματοδότησαν τον Καμπίλα στις τελευταίες εκλογές, τις οποίες κέρδισε με νοθεία, φοβούνται πλέον ότι οι κινητοποιήσεις θα υπονομεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα στο Κονγκό, ενώ η χώρα μπορεί ακόμη και να οδηγηθεί σε νέες εμφύλιες συγκρούσεις. Έτσι, αν δουν ότι οι προκλητικές μανούβρες του προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της χώρας, θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να παραιτηθεί «οικειοθελώς». Μόνο που ο Καμπίλα, δεν έχει απολύτως καμία τέτοια πρόθεση.

Το Κονγκό έχει άμεση ανάγκη από ένα νέο φορέα της Αριστεράς, ένα πραγματικά δημοκρατικό και πραγματικά Σοσιαλιστικό Κόμμα, στηριγμένο στις εργατικές και λαϊκές μάζες, με πρόγραμμα και στρατηγική μάχης ενάντια στην άρχουσα τάξη, το διεφθαρμένο καθεστώς και την καταλήστευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής