ΧΥΤΑ Φυλής: μια ιστορία εγκατάλειψης, γκετοποίησης και χρηματισμού συνειδήσεων…

Γιώργος Κασαμπαλάκος, μέλος της κίνησης «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» στη Δυτική Αθήνα

Η ιστορία του ΧΥΤΑ Φυλής είναι η ίδια η ιστορία απαξίωσης και γκετοποίησης της Δυτικής Αθήνας. Ξεκίνησε σαν μια επέκταση της χωματερής των Άνω Λιοσίων και ήταν σκανδαλώδης εξαρχής, αφού πληρώθηκαν για αυτή υπέρογκα ποσά, ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της δήθεν ιδιοκτησίας τοπικών μεγαλοπαραγόντων, που αποδεικνυόταν με… χρυσόβουλα.

Το κλείσιμό της αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και φυσικά, πάγια προεκλογική υπόσχεση όλων των υποψηφίων σε τοπικές ή γενικές εκλογές που αθετείται ακριβώς μετά την εκλογή τους. Από την άλλη, αποτελεί συνώνυμο της διαφθοράς και της εκμαύλισης συνειδήσεων, μέσω του «αποικιακού» καθεστώτος των αντισταθμιστικών. Της χορήγησης δηλαδή τεράστιων ποσών στο Δήμο Φυλής και πλέον στον καλλικρατικό δήμο Άνω Λιοσίων, προκειμένου να εκμηδενιστούν δήθεν οι συνέπειες της ρύπανσης που υφίστανται οι κάτοικοι, ποσά τα οποία κατευθύνονται σε συγκεκριμένες τσέπες δημοτικών παραγόντων που δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες. Τα χρήματα που έχουν δοθεί σε δήμο Φυλής και Άνω Λιοσίων όλα αυτά τα χρόνια, ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ!

Κι όμως, ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ταυτισμένος και με αγώνες κατοίκων. Είτε για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, είτε για την ακύρωση της μεταφοράς της λυματολάσπης το 2005, τα τοπικά κινήματα έχουν εντάξει τη χωματερή στο βασικό πεδίο δράσης τους. 

Αυτή τη φορά όμως κάτι αρχίζει να αλλάζει.. Οι αλλεπάλληλες επεκτάσεις της εγκατάστασης, που έχουν γίνει κάτι σαν ρουτίνα, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη δυσοσμία που σπάει τα όρια του δήμου Άνω Λιοσίων και πλέον επηρεάζει την καθημερινότητα και στην άλλη μεριά του Ποικίλου Όρους. Η Πετρούπολη και το Καματερό κατά κύριο λόγο, αλλά και το Ίλιον και το Περιστέρι, υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, που δεν είναι καθόλου αθώα, αφού προκύπτει από την έκλυση καρκινογόνων και τοξικών ουσιών στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Ταυτόχρονα, είναι πλέον ορατή η εφιαλτική προοπτική της δημιουργίας Μονάδας καύσης σκουπιδιών. Η καύση και οι ανυπολόγιστες συνέπειές της για την υγεία των πολιτών, όπως έχουμε δει να συμβαίνει ήδη στο Βόλο, προστίθενται στη ματαίωση κάθε ελπίδας για κλείσιμο του ΧΥΤΑ και του συνόλου των εγκαταστάσεων.. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να υπάρχει η πηγή πρώτης ύλης του εργοστασίου καύσης και για πρώτη φορά, οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας αρχίζουν να το συνειδητοποιούν τόσο ξεκάθαρα. 

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησαν το αίσχος στη Φυλή και άνοιξαν τον δρόμο για το αίσχος της καύσης. Οι δημοτικές αρχές στις περιοχές μας, επετειακά οργανώνουν συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια και εκδίδουν ψηφίσματα, κάποτε οργανώνουν και σποραδικές κινητοποιήσεις, αλλά στην πρώτη δυσκολία εγκαταλείπουν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνται ασυντόνιστες, και κατακερματισμένες κινητοποιήσεις Συλλογικοτήτων ή Φορέων ή συμβολικές δράσεις μπροστά στον ΧΥΤΑ εκτός του αστικού ιστού, που σκορπίζουν μια αίσθηση αναποτελεσματικότητας στους κατοίκους που αντιδρούν. 

Η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» επιχειρεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση και παλεύοντας για το χτίσιμο ενός μαζικού ενωτικού κινήματος, να την ανατρέψει, συντονιζόμενη με τοπικά κινήματα άλλων περιοχών. Οι μεγαλύτεροι αγώνες ενάντια στην εγκατάσταση της Φυλής και το εργοστάσιο καύσης, είναι μπροστά μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα