Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή STOP»
Όχι στην καύση απορριμμάτων! Να δοθεί τέλος στο «έγκλημα» της Φυλής!
Να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες! Ο Δήμος Πετρούπολης να πάρει πρωτοβουλίες!
Τοπικό δημοψήφισμα
Παρότι η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική μοιάζει στάσιμη, η κατάσταση παραμένει εφιαλτική! Την ώρα που η ρύπανση από την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής ευθύνεται για το αυξημένο ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην περιοχή (όπως καταγράφεται σε σχετική έρευνα για το διάστημα 1999-2018, όπου παρουσιάζεται αυξημένο κατά 26,5% έναντι 12,6% στη υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής), Κυβέρνηση και Περιφέρεια εξακολουθούν τις επεκτάσεις του ΧΥΤΑ καθώς και τις προετοιμασίες για μαζική καύση σκουπιδιών σε Φυλή, Σχιστό και αλλού. Τα μέλη της ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP παραδώσαμε στην Δημοτική Αρχή Σίμου τις 500 πρώτες υπογραφές κατοίκων της Πετρούπολης και των γύρω γειτονιών που αιτούνται τη διενέργεια ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ώστε να μιλήσει η τοπική κοινωνία γι’ αυτό το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην «αυλή» της.
Οι Περιφερειακές Αρχές Δούρου, Πατούλη και τώρα Χαρδαλιά, είτε αθετώντας το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (2015), είτε εφαρμόζοντας το νέο (2020), προώθησαν εν κρυπτώ διαγωνισμούς και προχώρησαν σε εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες ο σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου. Οι επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα στη μεγαλύτερη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και στην αποκομιδή.
Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των γύρω περιοχών της Δυτικής Αθήνας, υποφέρουμε από την μεγάλη δυσοσμία που προέρχεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση του ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με τη μελέτη της Asprofos Engineering, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Φυλής το 2018, το διοξείδιο του θείου υπερβαίνει τα 400mg/m με όριο τα 125mg ανά ημέρα, το βενζόλιο τα 58mg/m με όριο τα 5mg, το μονοξείδιο του άνθρακα τα 20mg/m με όριο τα 10mg.
Καύση ακόμα και για σύμμεικτα – υπερτοξική τέφρα – οι συνέπειες σε Λοζάνη, Μαδρίτη
Η Περιφερειακή Αρχής Χαρδαλιά δεν δεσμεύτηκε ποτέ για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ οι παλαιότερες αναφορές της για περιορισμό της ταφής στο 10% του σημερινού όγκου των απορριμμάτων το 2030, μόνο με εισαγωγή της μαζικής καύσης μπορούν να επιτευχθούν! Όπως μάλιστα κατά καιρούς έχει διαρρεύσει, εξετάζεται η καύση όχι μόνο RDF και SRF, των δευτερογενών δηλαδή καυσίμων που παράγονται από την επεξεργασία των σκουπιδιών, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή σχεδόν του συνόλου των σκουπιδιών ενός πράσινου κάδου!
Πέρα από τα δύο εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που θα βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα (Φυλή και Σχιστό), δε γίνεται καν λόγος για την υπερ-τοξική τέφρα που θα παραχθεί, που αναμένεται να ταφεί κι αυτή στον ΧΥΤΑ Φυλής, εγκυμονώντας νέους κίνδυνους για τη δημόσια υγεία. Για τη δημιουργία των εργοστασίων καύσης στην Αττική θα δαπανηθούν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την ώρα που προβλέπεται ετήσια καταβολή 50 εκατομμυρίων ευρώ από εμάς τους ίδιους, ως τέλος ταφής των σκουπιδιών μας – από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στον εκμαυλισμό συνειδήσεων με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη!
Όπως αποδεικνύουν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, η μόλυνση του εδάφους για χιλιόμετρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης, είναι πολύ μεγάλη. Στη Λοζάνη για παράδειγμα η μόλυνση του εδάφους με διοξίνες παραμένει ενεργή, παρόλο που το υπεύθυνο εργοστάσιο καύσης δεν λειτουργεί απ’ το 2005. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων στη Μαδρίτη, σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο καύσης Βαλντεμινγκόμεζ. Παρόμοιες έρευνες έρχονται στο φως σε Τσεχία, Λιθουανία και αλλού.
Μόνη διέξοδος το μαζικό ενωτικό κίνημα
Για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής, όλους τους κατοίκους της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας, είναι μονόδρομος η διαρκής και μαχητική συστράτευση καθώς και ένα πραγματικά ενωτικό, μαζικό και με προοπτική νίκης, τοπικό κίνημα, για να ανατρέψουμε τα σχέδια των κυβερνώντων και όσων τους κατευθύνουν με σκοπό τα δικά τους υπερκέρδη. Απαιτούνται κοινές κινητοποιήσεις, ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση ώστε να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με την συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να συνεισφέρουν. Μεγάλη θα ήταν και η συμβολή πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, ακόμα και μιας ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ αν χρειαστεί.
Πρόταση για ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – παράδοση 500 υπογραφών στο Δήμο Πετρούπολης
Όμως προχωρήσαμε κι ένα ακόμα βήμα, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, συγκεντρώνοντας τις 500 πρώτες υπογραφές υπέρ ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ενάντια στη σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό. Στα μέσα Ιούλη παραδώσαμε τις υπογραφές στον δήμαρχο, Βαγγέλη Σίμο και συνεχίζουμε την καμπάνια συλλογής προκειμένου να δυναμώσει η φωνή μας.
Τα τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται στα άρθρα 133 ως 150 του κώδικα «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να «δέσει» τα χέρια σε όσους αντιστέκονται στις περικοπές, την υποβάθμιση και τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανέστειλε αυτό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των τοπικών κοινωνιών.
ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ έχει πραγματοποιηθεί στον Βόλο από το τοπικό κίνημα τον Μάη του 2019, παράλληλα με τις τοπικές εκλογές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, με το συντριπτικό αποτέλεσμα του 98,51% των πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 2014, με το 98% των συμμετεχόντων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Οι δημοτικές αρχές στην Πετρούπολη και τη Δυτική Αθήνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του τοπικού δημοψηφίσματος για να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι και να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις της πιο πλατιάς και ταυτόχρονα της πιο δημοκρατικής κοινωνικής ανυπακοής.
Τι θα μπορούσε να κάνει η δημοτική αρχή
Μια δημοτική αρχή με αναφορά στην Αριστερά, όπως αυτή που στηρίζεται σήμερα στην Πετρούπολη από το ΚΚΕ, θα όφειλε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί το μαζικό ενωτικό τοπικό κίνημα ενάντια στις συνεχείς επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής και τη σχεδιαζόμενη καύση. Θα όφειλε να αξιοποιήσει πρωτοβουλίες όπως της ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP για να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία.
Θα περιμέναμε επίσης τη διοργάνωση τοπικών μαζικών κινητοποιήσεων εντός της Πετρούπολης για το φλέγον ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής, με τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων αντίστασης, όπως πάγια προτείνουμε, ή ακόμα και μια συναυλία ευαισθητοποίησης και αντίστασης στο Θέατρο Πέτρας. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουμε δει μια κινητοποίηση για όλα τα ζητήματα πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2024, χωρίς κανένα περαιτέρω σχέδιο κλιμάκωσης.
Οι συναγωνιστές-τριες της ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP στεκόμαστε κατ’ αρχάς καλόπιστα δίπλα σε μια δημοτική αρχή που στηρίζεται από την Αριστερά, όπως της Πετρούπολης, προσδοκώντας στο τέλος της θητείας της ο απολογισμός σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων να είναι αγωνιστικά και κινηματικά θετικός. Όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες: Με αποσπασματικές δράσεις και ξεκομμένες κινητοποιήσεις, χωρίς σχέδιο και προτάσεις κλιμάκωσης, δε χτίζονται τα μεγάλα κινήματα που χρειαζόμαστε. Τουναντίον, ο κόσμος απογοητεύεται και παραιτείται από τις διεκδικήσεις του.
Εναλλακτική πρόταση υπάρχει;
Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται αν υπάρχει εναλλακτική και εφαρμόσιμη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντάμε ότι φυσικά υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν γινόταν διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ξύλο), επανάχρηση και γενικευμένη κομποστοποίηση, το τελικό υπόλειμμα θα έφτανε μόλις το 10-15% του σημερινού όγκου απορριμμάτων. Αυτό θα ήταν σαφώς πολύ εύκολα διαχειρίσιμο, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ταφής, αποκεντρωμένα, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, μέ 100% δημόσια διαχείριση, σε διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας. Καμιά πολιτική, όσο φιλική προς το περιβάλλον κι αν είναι, δε μπορεί να επιτρέπει την απόθεση των σκουπιδιών ή των υπολειμμάτων σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου σε μία μόνο εγκατάσταση, όπως συμβαίνει με τον ΧΥΤΑ Φυλής. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων θα μπουν επιτέλους πάνω από τα κέρδη.