Χωματερή Stop: Για να μην αφήσουμε να κάψουν το μέλλον του τόπου μας!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP»

Για άλλη μια χρονιά γινόμαστε θεατές στο ίδιο δράμα. Δασικές εκτάσεις, περιουσίες, ζώα και ανθρώπινες ζωές χάνονται μέσα στην φωτιά. Η χώρα μετατρέπεται για άλλο ένα καλοκαίρι σε ένα τεράστιο escape room στο οποίο η λέξη κλειδί είναι …το 112 και το concept που κυριαρχεί είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η Ελλάδα σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που επιβάλλει πλέον η κλιματική κρίση (την οποία πάντως για να μην ξεχνιόμαστε οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές του συστήματος που ζούμε την προκάλεσαν, όχι κάποιος μετεωρίτης…). Τα καλοκαίρια θα είναι καυτά και οι μέγα-πυρκαγιές συχνές. Όμως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που επιβάλλει ότι για να μειωθούν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών χρειάζεται 90% πρόληψη και 10% καταστολή.

Οι πυρκαγιές στο Θριάσιο Πεδίο, η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, καθώς και οι άλλες εστίες πανελλαδικά, είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα και είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των αρχών (κυβερνητικών, περιφερειακών, δημοτικών) στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν φταίει ο στρατηγός άνεμος (αυτός κάνει απλώς την δουλειά του) για την σημερινή τραγωδία…

Δεν έκαναν ωστόσο σωστά τη δουλειά τους:

Όσοι επέτρεψαν να μετατραπεί το Θριάσιο Πεδίο (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια, Φυλή) σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο που είτε επισήμως (ΧΥΤΑ), είτε άτυπα (ανεξέλεγκτοι μικροί σκουπιδότοποι) αποτελούν όχι μόνο διαρκή πηγή μόλυνσης του αέρα, του εδάφους και του νερού, αλλά και πυριτιδαποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί σε κάθε καύσωνα.

Όσοι επιτρέπουν σε εκατοντάδες εταιρίες ανακύκλωσης, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, «επιχειρηματίες» της αρπαχτής και της κονόμας  να μετατρέψουν το Θριάσιο πεδίο σε ένα far west για τους «κοινούς θνητούς» και σε ένα Eldorado για τους κυνηγούς του γρήγορου και εύκολου κέρδους με βασικό υλικό τα σκουπίδια. Τα τελευταία καλοκαίρια, σχεδόν καθημερινά σε αυτά τα «εργοστάσια» καίγονται αδιάθετα υλικά που δεν «πιάνουν» την απαραίτητη τιμή. Όταν φυσάει ελαφρό αεράκι, απλώς οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας εισπνέουμε καρκίνο και η είδηση περνάει στα ψιλά. Όταν πιάνει μελτέμι-κακή ώρα- καίγεται ο τόπος όλος….

Όσοι  (Κεντρική Κυβέρνηση) δεν χρηματοδοτούν έγκαιρα και επαρκώς τις απαραίτητες εργασίες πρόληψης (καθαρισμούς, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,  συντονισμό και εκπαίδευση προσωπικού κ.α), δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά σε Πυρόσβεση και Δασοπυρόσβεση και όσοι (Περιφέρεια, Δήμοι) διαθέτουν δημόσιο χρήμα για πιο …φαντεζί και ψηφοθηρικούς σκοπούς, αρνούμενοι να διεκδικήσουν  κονδύλια και μέτρα για να προστατέψουν τους πολίτες και το περιβάλλον  από τον κίνδυνο της φωτιάς. Στο τέλος, οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι απλώς βγαίνουν φώτο με τις μάνικες στο χέρι για τα προεκλογικά τους φυλλάδια.

Όσοι ενώ άφησαν να επεκταθεί ανεξέλεγκτα  και άναρχα ο οικιστικός ιστός στα δασικά φιλέτα της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Υμηττού ναρκοθετώντας την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος, αμέλησαν να δημιουργήσουν δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες και γενικά να διευκολύνουν τη δουλειά των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα να ακούμε εν έτει 2023 για …μη προσβάσιμες περιοχές στην Πάρνηθα (20 χλμ από το κέντρο της Αθήνας).

Ως Χωματερή STOP έχουμε τονίσει άπειρες φορές ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Δυτική Αθήνα –όπως και συνολικότερα- δεν έχει μόνο μια πτυχή. Η συνέχιση της ύπαρξης και η αναβάθμιση/επέκταση του ΧΥΤΑ δεν εγκυμονεί μόνο τους προφανείς και άμεσους κινδύνους της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος. Συνιστά αφενός μια κατάφωρη αδικία (η Δυτική Αττική αποτελεί εδώ και 50 χρόνια τον σκουπιδότοπο του λεκανοπεδίου) και αφετέρου το επίκεντρο για μια συνολική υποβάθμιση της περιοχής.

Η μόνη λύση είναι ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις.  Και η λύση θα δοθεί μόνο αν κινητοποιηθούμε εμείς, οι κάτοικοι και τα κινήματα της περιοχής.

Ας κάνουμε λοιπόν εμείς σωστά τη δουλειά μας.

Ας μην αφήσουμε όσους στο βωμό των δικών τους συμφερόντων καταστρέφουν τον τόπο που ζούμε εμείς και θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα