Διασκευή άρθρου της Ecehan Balta
Στις 29/5 οι εργαζόμενοι στην Υγεία στην Τουρκία διοργάνωσαν άλλη μια σημαντική κινητοποίηση ανάμεσα στις πολλές του τελευταίου έτους. Στη διαδήλωση συμμετείχαν οργανώσεις και σωματεία γιατρών, ακτινολόγων, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και φαρμακοποιών, αλλά κατέβηκαν και άνθρωποι που δεν εργάζονται στον χώρο της υγείας. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 5.000 υγειονομικοί και πολίτες από όλη την Τουρκία ενάντια στη διάλυση των δομών υγείας, αλλά και σαν απάντηση στη δραματική κατάσταση στην οικονομία και τις επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας.
Η συμμετοχή των εργαζομένων άλλων κλάδων στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς το θέμα της υγείας αφορά τους πάντες. Εξάλλου ένα από τα κεντρικά συνθήματα γιατρών και των νοσηλευτών λέει «θέλουμε να ζήσουμε για να προστατέψουμε τη ζωή των ασθενών». Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατρικής Ένωσης Τουρκίας (TTB) πάνω από 1.000 γιατροί αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Από αυτό το στοιχείο και μόνο, γίνεται καθαρό ότι αν η κοινωνία θέλει να έχει γιατρούς και ένα αξιοπρεπές επίπεδο υγείας, είναι απαραίτητο να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών.
Παράλληλα με την κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν υπογραφές υποστήριξης στα δέκα βασικά αιτήματα της TTB:
1. Στήριξη και έμφαση στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας!
Θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να δοθεί προτεραιότητα σε πολιτικές που βασίζονται στην πρόληψη.
2. Δεν υπάρχει «Υγεία σε πέντε λεπτά»!
Θα πρέπει να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας ώστε οι γιατροί να μπορούν να αφιερώνουν επαρκή χρόνο στους ασθενείς τους. Ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών πρέπει να αυξηθεί δραστικά.
3. Όχι στο νοσοκομείο – επιχείρηση!
Να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας! Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται σε δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
4. Άμεση αύξηση των δαπανών για την Υγεία!
Η Υγεία πρέπει να είναι δωρεάν για όλους και οι υγειονομικοί πρέπει να ανταμείβονται για τη σκληρή δουλειά τους.
5. Αποτελεσματική δράση απέναντι στη βία στην Υγεία!
Οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από τη βία και να είναι ασφαλείς για εργαζόμενους και ασθενείς.
6. Η COVID-19 να θεωρείται «επαγγελματική ασθένεια»!
Ο νόμος για τις αναρρωτικές άδειες πρέπει να τεθεί σε ισχύ χωρίς προϋποθέσεις και να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ως και 120 ημέρες για κάθε έτος εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
7. Η ευθύνη για τις ελλείψεις του συστήματος Υγείας δεν μπορεί να μεταφερθεί στους υγειονομικούς!
Η αποκατάσταση υποδομών και εξοπλισμού που φθείρονται και οι αποζημιώσεις για ενδεχόμενες απώλειες των ασθενών πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη του Δημοσίου και όχι του υγειονομικού προσωπικού.
8. Στοπ στην καταστολή και τον έλεγχο ενάντια στους υγειονομικούς!
Τα πειθαρχικά μέτρα και οι κατασταλτικές πρακτικές ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές μέσα στους εργασιακούς χώρους πρέπει να τερματιστούν!
9. Η ποιότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην ιατρική και στην εκπαίδευση!
Η ιατρική εκπαίδευση και η εκπαίδευση ειδικότητας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων και των ιατρικών ενώσεων. Το άνοιγμα μεγάλου αριθμού ιατρικών σχολών χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια θα πρέπει να τερματιστεί.
10. Να αρθούν οι περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα!
Να τερματιστεί άμεσα η στοχοποίηση των συνδικαλιστικών ενώσεων των υγειονομικών!
Ιδιαίτερα από το 2016 η καταστολή και ο αυταρχισμός απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία έχουν εκτοξευθεί στην Τουρκία. Παρά όμως τους σοβαρούς περιορισμούς στο δικαίωμα της δημόσιας διαμαρτυρίας και των συγκεντρώσεων, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποφασιστικότητα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η θερμή υποδοχή από πλατιά στρώματα της κοινωνίας κινητοποιήσεων σαν τις παραπάνω, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία!
Μπορείτε να υπογράψετε υποστηρίζοντας τα παραπάνω αιτήματα εδώ.