Χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα» 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί μικρότερες ή μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, σε αρκετές χώρες αλλά και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μερικές δεκάδες άτομα, κυρίως μετανάστες από την Ουκρανία που συγκεντρώνονται έξω από τις πρεσβείες διαφόρων χωρών. Κάποιες από αυτές, ωστόσο, είχαν μεγαλύτερη μαζικότητα, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση 650 διαδηλωτών (σύμφωνα με τη Deutsche Welle) έξω από την Ρωσική Πρεσβεία στο Βερολίνο, ή μερικών εκατοντάδων (σύμφωνα με το CNN) στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία, τουλάχιστον προς το παρόν.

Συγκεντρώσεις ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έγιναν και στη Ρωσία, κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε δεκάδες ακόμα πόλεις. Εκεί η αστυνομική καταστολή που δέχθηκαν οι διαδηλωτές ήταν τεράστια, χαρακτηριστική του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν. Σύμφωνα με το ρωσικό εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης OVD-Info (το οποίο είχε μπλοκάρει για τις αποκαλύψεις του το 2021 ο Πούτιν) έχουν καταγραφεί 1.835 συλλήψεις σε 60 πόλεις!

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από τη βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές είναι αποκαλυπτική.

https://twitter.com/goodblackdude/status/1497118569615609857

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Ρωσία του Πούτιν απαγορεύεται στην ουσία κάθε αντιπολιτευτική συγκέντρωση/διαδήλωση. Για αυτό οι ακτιβιστές καταφεύγουν στο μόνο μέσο που τους μένει να στέκονται ανά μονάδες σε κάποιο σημείο κρατώντας ένα πλακάτ με κάποιο σύνθημα! Διαφορετικά αντιμετωπίζουν την καταστολή της αστυνομίας και τη σύλληψη. 

Αν αυτό είναι το «δημοκρατικό» καθεστώς του Πούτιν, αντιλαμβάνεται κανείς τι είδους καθεστώς θα δημιουργήσει στην Ουκρανία, ύστερα από τη στρατιωτική εισβολή.

Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει συγχωροχάρτι στο καθεστώς του Ζελένσκυ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας άνθρωπος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ουκρανικού και Δυτικού καπιταλισμού καθώς και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκυ όχι απλά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των ρωσικών επαρχιών, αλλά ούτε καν το δικαίωμα στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας (όπως και άλλων εθνικών μειονοτήτων). 

Ούτε βέβαια είναι δυνατό να κλείσει κανείς τα μάτια στην υποκρισία των «δημοκρατών» των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που έχουν κάνει τα ίδια και πολύ χειρότερα απ’ αυτά που κάνει ο Πούτιν αυτή τη στιγμή – ας θυμηθούμε για παράδειγμα τη Γιουγκοσλαβία, γιατί τα Δυτικά μίντια λένε πως αυτός είναι ο χειρότερος πόλεμος στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες… 

Αυτοί οι ίδιοι «δημοκράτες» της Δύσης είναι που στην ουσία ρίξανε στο στόμα του λύκου την Ουκρανία, και τώρα βέβαια την αφήνουν να πληρώσει μόνη της το τίμημα. Η ξεφτίλα των υποκριτών της Δύσης έχει φτάσει στο σημείο τις τελευταίες βδομάδες να κοροϊδεύουν το μέχρι πρόσφατα αγαπημένο τους παιδί, τον πιστό και υπάκουο σ’ αυτούς πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκυ, παρουσιάζοντας τον σαν ένα «ανίκανο κωμικό» (που όντως είναι για να πούμε την αλήθεια).

Η ουσία της αντιπαράθεσης και του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σύγκρουση διαφορετικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, την οποία οι εργαζόμενοι και οι νέοι την πληρώνουν με το ίδιο τους το αίμα.

Απέναντι σε αυτήν τη σύγκρουση, η Αριστερά και το εργατικό κίνημα διεθνώς δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά. 

Χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο, να καλέσουμε σε κοινές αντιπολεμικές διαδηλώσεις που να στοχεύουν τόσο ενάντια στην εισβολή του Πούτιν, όσο και στα σχέδια των δυτικών καπιταλιστών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και βέβαια ενάντια σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, είτε με στρατεύματα είτε με διευκολύνσεις μέσω παραχώρησης βάσεων.

Παράλληλα, να στηρίξουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Ρωσόφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας, αλλά και να στοχεύσουμε ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που δημιουργεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να επεκτείνει τα συμφέροντά του και την κερδοφορία του κεφαλαίου, στις πλάτες των λαών του πλανήτη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα