Σχόλιο από το Ξεκίνημα
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία απασχολεί και θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο στη Βρετανία, όσο και διεθνώς. Από τις οικονομικές συνέπειες μέχρι την αμφισβήτηση της «Ενωμένης Ευρώπης», η βρετανική κοινωνία έδωσε πολλούς λόγους σε πολλούς (κι εννοούμε στις γραμμές της άρχουσας τάξης στη Βρετανία και διεθνώς) για να χάσουν τον ύπνο τους!
Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για τα ταξικά χαρακτηριστικά του αποτελέσματος (δείτε: xekinima.org) αφού τα πιο φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα στη Βρετανία ψήφισαν υπέρ του Brexit. Ένα στοιχείο όμως το οποίο αξίζει να μας απασχολήσει, είναι το γεγονός ότι τόσο η κοινωνία της Σκωτίας, όσο και της Βορείου Ιρλανδίας ψήφισαν στην πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Το εθνικό ζήτημα περιπλέκει το θέμα
Το εθνικό ζήτημα και στις δύο χώρες, η έντονη αίσθηση δηλαδή ότι καταπιέζονται από την Αγγλική άρχουσα τάξη και τις πολιτικές που αποφασίζονται στο Λονδίνο, η απέχθεια που νιώθουν απέναντι στους εθνικιστές της Αγγλίας και το Ukip (Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου) που τάχθηκαν υπέρ του Brexit, εξηγούν σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα υπέρ του Remain (παραμονή στην ΕΕ) στη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία.
Και εδώ όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν πιο μεγάλη μέσα στα εργατικά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν πολύ χαμηλότερη από ότι στην υπόλοιπη Βρετανία (δείτε: socialistworld.net).
Γίνεται καθαρό πως η ύπαρξη του εθνικού προβλήματος και στις δύο χώρες κάνει την εικόνα πιο σύνθετη. Έχοντας πει αυτά, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων της Β. Ιρλανδίας, NIPSA, πήρε καθαρά και δημόσια θέση υπέρ του Brexit.
Πράγμα που και πάλι δείχνει ότι μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης υπήρχαν σημαντικά τμήματα που έβλεπαν με ταξικό τρόπο την όλη διαμάχη για το Brexit και δεν παρασύρονταν από το εθνικό πρόβλημα.
SNP και Sinn Fein
Είναι όμως απαραίτητο να σταθούμε στη στάση που κράτησαν το SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) στην Σκωτία και το Sinn Fein (Σιν Φέιν – η πολιτική πτέρυγα του IRA) στην Β. Ιρλανδία.
Και τα δύο αυτά κόμματα προσπαθούν γενικά μιλώντας να εμφανίσουν ένα αριστερό και φιλολαϊκό προφίλ κι αυτή είναι γενικά η εικόνα που επικρατεί πλατιά στα λαϊκά στρώματα αλλά και διεθνώς. Ειδικά το Σιν Φέιν κατατάσσεται από τη διεθνή Αριστερά στα «σημαντικά» αριστερά κόμματα (σε βαθμό μάλιστα που η ΛΑΕ έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Σιν Φέιν και όχι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα CWI μετά τις πρόσφατες εκλογές – δείτε σχετικό άρθρο).
Το «Ξ» εξηγούσε πάντα πως δεν πρέπει να υπάρχουν «αυταπάτες» σε κανένα από τα δύο κόμματα, ασκώντας έντονη κριτική στις πολιτικές τους που και στις δύο περιπτώσεις ήταν απόλυτα ενταγμένες στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit και τα δύο κόμματα έκαναν καμπάνια υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Σκωτία – SNP
Όλα τα προηγούμενα χρόνια το SNP, υιοθετούσε μία «αριστερή» ρητορική, με την οποία έντυνε τις θέσεις του υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Από τη στιγμή όμως που έγινε η κύρια πολιτική δύναμη στη Σκωτία, και πήρε την τοπική κυβέρνηση στα χέρια του, εφαρμόζει σταθερά πολιτικές λιτότητας όπως ακριβώς εκπορεύονται από την κυβέρνηση των Συντηρητικών στο Λονδίνο, με τη δικαιολογία ότι ο προϋπολογισμός της τοπικής κυβέρνησης που καθορίζεται από το Λονδίνο δεν επιτρέπει άλλες πολιτικές.
Στο πρόσφατο δημοψήφισμα το SNP στήριζε την παραμονή στην ΕΕ με την δικαιολογία ότι έτσι εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας, δικαιώματα κοκ!
Αλήθεια, τόσα χρόνια οι πολιτικές των βρετανικών κυβερνήσεων δεν πηγαίνουν χέρι χέρι με τις πολιτικές της ΕΕ; Και αλήθεια, βλέπει πολλές θέσεις εργασίας και πολλά εργατικά δικαιώματα στην υπόλοιπη ΕΕ το SNP;
Σημαντικό επίσης είναι να σημειώσουμε τη στάση του SNP την «επόμενη μέρα» μετά το Brexit. Ήδη, αν και με προσοχή, το SNP αναφέρεται στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, με τη λογική ότι η Σκωτία θέλει να παραμείνει στην ΕΕ σε αντίθεση με Αγγλία-Ουαλία. Πρόκειται για μια προκλητική κίνηση απέναντι στους βρετανούς εργαζόμενους στη συγκεκριμένη συγκυρία. Γιατί καρφώνει πισώπλατα τη στάση των Βρετανών εργαζομένων (που έδωσαν ένα μεγάλο χαστούκι στην ευρωπαϊκή και στη βρετανική άρχουσα τάξη) θέτοντας τους το εκβιαστικό ή «τιμωρητικό» δίλημμα: αν προχωρήσετε σε αποχώρηση από την ΕΕ θα προχωρήσουμε με αποχώρηση από τη Βρετανία.
Πρόκειται για ένα τυφλό εθνικισμό από τη μεριά του SNP. Ακριβώς την ώρα που ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ ξεγυμνώνεται αυτό τρέχει να τον διασώσει και χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα για να εκβιάσει, όχι την άρχουσα βρετανική τάξη που είναι στον κύριο όγκο της είναι ενάντια στο Brexit αλλά τη βρετανική εργατική τάξη που ψήφισε υπέρ του Brexit.
Β. Ιρλανδία – Sinn Fein
Αντίστοιχη στάση επέλεξε και το Sinn Fein κατά την διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα. Το Sinn Fein και στη Νότια και στη Βόρεια Ιρλανδία (η νότια Ιρλανδία είναι το ανεξάρτητο ιρλανδικό κράτος, ενώ η Β. Ιρλανδία αποτελεί τμήμα της βρετανικής επικράτειας) έχει χτίσει ένα προφίλ φιλολαϊκό και ενάντια στη λιτότητα, οργανώνοντας στο παρελθόν εκστρατείες ενάντια στην ΕΕ και μια σειρά νόμων της όπως πχ η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Παρόλα αυτά, στο τελευταίο δημοψήφισμα πήρε θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με επιχειρήματα του είδους ότι η ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς όφελος της κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι το Brexit θα σήμαινε… λιγότερες επενδύσεις και… λιγότερη προστασία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για κοινωνικά δικαιώματα!
Επαναλάμβανε δηλαδή όλα τα επιχειρήματα του κύριου όγκου της άρχουσας τάξης της Βρετανίας και όλες τις ανοησίες της γιαλαντζί Αριστεράς που θεωρεί πως η ΕΕ αποτελεί εγγύηση για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα…
Σχετικά άρθρα:
- Αλήθειες και ψέματα σχετικά με το Brexit, 22/06/2016
https://xekinima.org/alitheies-kai-psemata-sxetika-me-to-brexit/
- Πολ Μέρφι: Η Ευρώπη της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων είναι ένα μεγάλο ψέμα! (βίντεο), 19/05/2016
https://xekinima.org/paul-murphy-i-evropi-tis-dimokratias-kai-ton/
- Βρετανία: η στροφή 180ο του Τζέρεμι Κόρμπιν στο θέμα της ΕΕ, 08/05/2016
https://xekinima.org/bretania-i-strofi180-tou-jeremy-corbyn/ - Βρετανία: καμπάνια του «Σοσ. Κόμματος – CWI» υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, 25/04/2016
https://xekinima.org/vretania-kabania-tou-sos-kommatos-cwi-yper-tis-exodou-apo-tin-ee/ - Ιρλανδία: Είναι το Σιν Φέιν μια πραγματικά αριστερή εναλλακτική;, 19/10/2014
https://xekinima.org/irlandia-einai-to-sin-fein-mia-pragmatika-aristeri-en/