Βρετανία: Το συνδικάτο σιδηροδρομικών διαγράφεται από το Νέο Εργατικό Κόμμα

Του Παναγιώτη Βογιατζή

Στην Βρετανία, τα συνδικάτα παραδοσιακά είναι συνδεδεμένα με το Εργατικό Κόμμα. Θεωρούνται μέλη του Κόμματος και προσφέρουν γενναία οικονομική υποστήριξη σ’ αυτό. Με μια ιστορική απόφαση, το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών αποφάσισε να περιορίσει τη σύνδεση αυτή και να αναζητήσει νέες συμμαχίες με αριστερά κόμματα.

Στο ετήσιο συνέδριο του πέρυσι, το Συνδικάτο RMT (Σιδηρόδρομοι, Παράκτιες Συγκοινωνίες και Μεταφορές), αποφάσισε να παραμείνει μεν συνδεδεμένο με τους Νέους Εργατικούς, αλλά να μειώσει δραστικά τις συνδρομές του και να επιτρέψει στα τοπικά του Συμβούλια να επιλέξουν άλλες πολιτικές οργανώσεις με τις οποίες θα συνεργάζονταν.

Από τότε, εφτά τοπικές επιτροπές και το Περιφερειακό Συμβούλιο του RMT της Σκωτίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύνδεση με το Σκωτσέζικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SSP).

Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι Εργατικοί απείλησαν το RMT με διαγραφή, αν δεν αναιρούσε αυτές τις αποφάσεις. Ωστόσο, οι απειλές αυτές είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα: Το RMT συγκάλεσε έκτακτο συνέδριο για να συζητήσει τα επόμενα βήματά του, στο οποίο αντιπροσωπεύτηκαν όλες σχεδόν οι τοπικές του επιτροπές, σε πανεθνικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου αποτέλεσαν κόλαφο για το Εργατικό Κόμμα: Από τους 50 αντιπροσώπους, οι 42 ψήφισαν για την επανεπιβεβαίωση της περσινής απόφασης, αγνοώντας τις απειλές των Εργατικών του Μπλερ.

Από την έναρξη του Συνεδρίου μέχρι το τέλος, ο ένας αντιπρόσωπος μετά τον άλλο κατακεραύνωναν το Νέο Εργατικό Κόμμα και την καθαρά αντεργατική του πολιτική. Ανοίγοντας τις εργασίες, ο ΓΓ του RMT δήλωσε πως «δεν έχει απομείνει ούτε μια λέξη στο πρόγραμμα των Εργατικών με την οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε».

Ο Κραίγκ Τζόνστον, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (τμήμα της CWI στην Αγγλία), τόνισε, απαντώντας σε κάποιον αντιπρόσωπο που υποστήριξε πως είναι «απλώς ένας γάμος που περνάει δύσκολες στιγμές και δεν πρέπει να τον διαλύσουμε», ότι «αν πρόκειται όντως για γάμο, τότε αρκετά ανεχθήκαμε την οικιακή βία μέσα στο σπίτι μας και ήρθε η ώρα να σηκωθούμε να φύγουμε».

Συνοψίζοντας, ο ΓΓ δήλωσε στο κλείσιμο των εργασιών ότι «κάνουμε σήμερα ένα ιστορικό βήμα, το οποίο θα οπλίσει με αποφασιστικότητα και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα συνδικάτα».

Την επόμενη μέρα το Νέο Εργατικό Κόμμα διέγραψε το Συνδικάτο RTM.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν τεράστια σημασία, γιατί αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας ταξικής αριστεράς σ’ ολόκληρη την Βρετανία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα