Βρετανία: Σκανδαλώδης δίωξη αριστερών συνδικαλιστών από την ηγεσία του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων Unison

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Με απόφαση της γραφειοκρατικής ηγεσίας του Συνδικάτου UNISON (Γιούνισον), το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, 4 εκλεγμένοι συνδικαλιστές και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ), βρετανικoύ τμήματος της CWI, έχασαν το δικαίωμα της εκλογής σε οποιαδήποτε θέση στο συνδικάτο από 3 έως 5 χρόνια με βάση μια απίστευτη κατηγορία για ρατσισμό.

Η τελική απόφαση των γραφειοκρατών που βρίσκονται στην ηγεσία του συνδικάτου:

– στερεί το δικαίωμα εκλογής στον Glen Kelly (Γκλεν Κέλλυ), μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδικάτου και Γραμματέα του τοπικού παραρτήματος του Bromley (Μπρόμλεϊ)

– και στον Onay Kasab (Ονάι Κασάμπ), γραμματέα του τοπικού παραρτήματος του Greenwich (Γκρίνουιτς) για 3 χρόνια,

– στην Suzanne Muna (Σούζαν Μιούνα), γραμματέα του παραρτήματος Εργατικής Εστίας για 4 χρόνια

– και στον Brian Debus (Μπράιαν Ντεμπούς), πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Hackney (Χάκνεϊ) για 5 χρόνια.

Το ιστορικό

Το συνδικάτο UNISON είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα στην Βρετανία. Το ΣΚ έχει στο συγκεκριμένο συνδικάτο παρέμβαση χρόνων και σημαντική επιρροή. Τον Δεκέμβρη του 2007, 4 σωματεία κατέθεσαν ανοιχτή καταγγελία στο Συνέδριο του Συνδικάτου επειδή η ηγεσία έκοψε πάνω από το 1/3 των προτάσεων (ψηφισμάτων) που είχαν προταθεί από τοπικά σωματεία για να συζητηθούν στο συνέδριο. Καθόλου τυχαία, όλα τα ψηφίσματα που είχαν κοπεί αφορούσαν προτάσεις για πιο μαχητική στάση από το συνδικάτο και κριτική στην ηγεσία. Η γραφειοκρατία του συνδικάτου τις έκοψε όλες, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει καν αναφορά πόσο μάλλον να παρθούν σχετικές αποφάσεις από το συνέδριο! Την πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη καταγγελία την πήραν 5 συνδικαλιστές (οι 4 από αυτούς μέλη του ΣΚ), επικεφαλής των Διοικητικών Συμβουλίων των τοπικών παραρτημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω.

Το φυλλάδιο που μοιράστηκε στους συνέδρους περιείχε ένα πασίγνωστο και ευρείας χρήσης καρτούν στην Αγγλία (αλλά και διεθνώς) που δείχνει 3 μαϊμούδες εκ των οποίων η μία κρατά κλειστά τα μάτια της, η δεύτερη τα αυτιά της και η τρίτη το στόμα της. Το συγκεκριμένο καρτούν συμβολίζει ένα εξίσου πασίγνωστο γνωμικό, «δεν βλέπουμε (το κακό), δεν το ακούμε, και δεν μιλάμε (γι’ αυτό)». Οι σύντροφοι είχαν σκοπό με αυτό τον τρόπο να καυτηριάσουν την στάση της ηγεσίας του συνδικάτου που από την μία δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και από την άλλη δεν δέχεται καν να συζητηθούν αυτά όταν τα τοπικά παραρτήματα την καλούν να το κάνει.

Με αφορμή το συγκεκριμένο φυλλάδιο η γραφειοκρατία του UNISON εξαπόλυσε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών κατηγορώντας τους 5 συνδικαλιστές για ρατσισμό!! (δείτε και σχετικό άρθρο στο τεύχος 310 του «Ξ» https://xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=9&v=310). Σύμφωνα με την «λογική» των γραφειοκρατών, αφού οι ρατσιστές αποκαλούν τους μαύρους μαϊμούδες και οι σύντροφοι χρησιμοποιούν μαϊμούδες για να ασκήσουν κριτική στην ηγεσία του συνδικάτου, τότε είναι και οι ίδιοι ρατσιστές!

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά με βάση αυτή την κατηγορία οι 5 βρέθηκαν υπόλογοι και πέρασαν από διοικητική εξέταση που κράτησε σχεδόν 1,5 χρόνο δεχόμενοι όλοι αυτοί την περίοδο τόνους λάσπης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην πορεία της έρευνας οι κατηγορίες για τον έναν από τους πέντε, τον μοναδικό που δεν ήταν μέλος του ΣΚ, αποσύρθηκαν κάνοντας καθαρό πως στην πραγματικότητα η επίθεση είχε αποκλειστικό στόχο τις δυνάμεις του ΣΚ.

Συμπεράσματα

Η απίστευτη αυτή ιστορία δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως οι γραφειοκράτες δεν διστάζουν να προχωρήσουν στα πιο απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο των συνδικάτων που θεωρούν «δικά τους». Σε αυτή τους την προσπάθεια λίγο τους ενδιαφέρει τι πιστεύει και ποια είναι τα συμφέροντα της βάσης των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται περισσότερο από όλα η ηγεσία του UNISON είναι η αυξανόμενη επιρροή της αριστεράς (και ιδιαίτερα του ΣΚ). Είναι ενδεικτικό, πως μέσα στο 2009 και ενώ η εκστρατεία λάσπης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, στις εκλογές για την ανάδειξη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του συνδικάτου ο Glenn Kelly επανεκλέχθηκε με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ το ΣΚ συνολικά κέρδισε 4 έδρες στην Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή. Με την απόφαση που πήραν οι γραφειοκράτες δεν στερούν μόνο το δικαίωμα της εκλογής στους συντρόφους. Στερούν και το δικαίωμα στους εργαζόμενους να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που μάχονται καλύτερα για τα συμφέροντα τους.

Την επόμενη περίοδο οι εργαζόμενοι και η αριστερά στην Βρετανία είναι σίγουρο πως θα εντείνουν την πάλη για να πάρουν τα συνδικάτα στα χέρια τους. Δεν έχουν στην πραγματικότητα άλλη εκλογή. Τέτοιοι χυδαίοι γραφειοκράτες στην ηγεσία των συνδικάτων μόνο ήττες μπορούν να προετοιμάσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
427ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα