Βρετανία: Ηπατίτιδα Ε σερβίρει η αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco

Του Βαγγέλη Ασημομύτη

 

Ακόμη ένα διατροφικό σκάνδαλο ξέσπασε τις τελευταίες μέρες, μετά την πρόσφατη εξέλιξη με τα εκατομμύρια αυγά «ποτισμένα» με εντομοκτόνο που είχαν διοχετευτεί στην αγορά μιας σειράς χωρών στην Ευρώπη.

Αυτή τη φορά αποκαλύφθηκε ότι στη Βρετανία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας Ε εξαιτίας της κατανάλωσης προϊόντων χοιρινού κρέατος (λουκάνικα και ζαμπόν).

***

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της χώρας, ο ιός, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 ως 200.000 άτομα κάθε χρόνο από το 2014 ως το 2016.

Αυτό που είναι όμως επίσης εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι στην έρευνα δεν κατονομάζεται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ η οποία διέθετε τα συγκεκριμένα προϊόντα, αντιθέτως αναφέρεται απλώς ως «Supermarket ”X”». Όπως αποκάλυψαν όμως στην συνέχεια ολλανδικά μέσα ενημέρωσης (όλα δείχνουν πως τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν παραχθεί στην Ολλανδία και τη Γερμανία) πρόκειται για τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

***

Βλέπουμε έτσι δύο πράγματα.

Πρώτο, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη και δη στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κι όχι σε κάποια φτωχή και ταλαιπωρημένη χώρα, οι πληθυσμοί δηλητηριάζονται μαζικά από εταιρείες οι οποίες έχουν σαν αποκλειστικό κίνητρο την κερδοφορία τους πράγμα που γίνεται σε βάρος της ασφάλειας των τροφίμων.

Δεύτερο, η απόκρυψη του ονόματος της εταιρείας δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι για τις κρατικές αρχές το «κύρος» μιας μεγάλης εταιρείας βαραίνει περισσότερο από την προστασία των καταναλωτών!

Μετά η άρχουσα τάξη προσπαθεί να μας πείσει για την αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα, ανωτερότητα και άλλα παρόμοια, του ιδιωτικού τομέα. Η πραγματικότητα είναι, όπως έχουμε γράψει ξανά, ακριβώς η αντίθετη.

***

Η εταιρεία TESCO δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον της, όμως ένας εκπρόσωπος της έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Independent. Σύμφωνα με τα όσα είπε, μπορεί και οι 60 άνθρωποι που παρουσίασαν τον ιό να είχαν καταναλώσει τα συγκεκριμένα προϊόντα (από τις περιπτώσεις των οποίων αντλεί τα συμπεράσματα της η έρευνα) όμως αυτό «δεν συνδέει απαραίτητα» τον ιό με τα προϊόντα της αλυσίδας…. Τονίζει δε ότι η Tesco

«συνεργάζεται στενά με τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των προϊόντων της»

Κανονικό «δούλεμα» δηλαδή!

***

Την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα Foodlog αναφέρει ότι η Ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία!!

Αιτία της μόλυνσης σύμφωνα με τους επιδημιολόγους είναι η χρήση μη αποστειρωμένου αίματος χοίρων. Με άλλα λόγια, η πραγματική αιτία της μόλυνσης είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αρνούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Στη πραγματικότητα, τα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται δεν αποτελούν παρά τη κορυφή του παγόβουνου – η υπόθεση της Ηπατίτιδας Ε στη Βρετανία έχει ήδη ιστορία τριών χρόνων προτού αποκαλυφθεί.

Όσο η ποιότητα των τροφίμων που καταλήγουν στο πιάτο μας θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των πολυεθνικών εταιρειών, εμείς θα καταλήγουμε σε πειραματόζωα. Για όσο εξακολουθεί να επιβιώνει το καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αντίθετα οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν όπως δείχνει και η ιστορία των μεταλλαγμένων που προσπαθούν να μας υποχρεώσουν να τρώμε χωρίς να αναγράφουν καν στα προϊόντα αυτά αν είναι μεταλλαγμένα ή όχι.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,112ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής