Βρετανία: η μυστική αστυνομία παρακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα-CWI

Αποσπάσματα από δελτίο τύπου του βρετανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (αδελφής οργάνωσης του «Ξ») σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις για διείσδυση μυστικού αστυνομικού στις γραμμές του

 

Τα νέα που ανακοίνωσαν οι ιστοσελίδες του BBC και της εφημερίδας Guardian στις 18/1, ότι ο «Κάρλο Νέρι», όπως τον γνωρίζαμε, είχε διεισδύσει στις γραμμές του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2001 ως το 2006 για λογαριασμό ειδικής μονάδας της αστυνομίας, δεν αποτελούν για μας έκπληξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια αποκάλυψη. Το 2013 ο Πίτερ Φράνσις αποκάλυψε πως  την δεκαετία του ’90 είχε επίσης διεισδύσει στις γραμμές του Militant Labour (όπως λεγόταν τότε το Σοσιαλιστικό Κόμμα-CWI) για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών. Ο Φράνσις παραδέχτηκε επίσης πως είχε διεισδύσει και στη Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE) μια νεολαιίστικη αντιρατσιστική οργάνωση στην οποία συμμετείχαμε.

Περισσότερα στοιχεία των επαναλαμβανόμενων προσπαθειών παρακολούθησης σοσιαλιστών αποκαλύφθηκαν στο ντοκυμαντέρ του BBC «Αληθινοί κατάσκοποι», που προβλήθηκε το 2002. Το ντοκυμαντέρ αποκάλυψε πως η αστυνομία κατασκόπευε τον Ντέιβ Νέλιστ, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την εποχή που ήταν βουλευτής των Εργατικών.

Η συντρόφισσα Λόις Όστιν, πρώην επικεφαλής της YRE, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Αυτό είναι το τελευταίο μιας σειράς σκανδάλων που αποδεικνύουν πως η αστυνομία διεισδύει σε δημοκρατικές αριστερές οργανώσεις. Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της YRE ήταν αυτή για την απόδοση δικαιοσύνης για την δολοφονία του Στέφεν Λόρενς (σημ: νεαρός μαύρος που δολοφονήθηκε από ομάδα ρατσιστών το 1993). Πήρε στην αστυνομία 18 χρόνια να καταδικάσει οποιονδήποτε από τους δολοφόνους του, αλλά τώρα ξέρουμε ότι αντί να κάνουν τη δουλειά που όφειλαν ξόδευαν τον χρόνο τους στο να κατασκοπεύουν αντιρατσιστές, ακόμα και στο να βρουν «βρωμιές» για την οικογένεια του Λόρενς.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος διείσδυσης στην YRE ή το Militant Labour. Δεν κάνουμε τίποτα μυστικά, αντίθετα διαφημίζουμε τις εκδηλώσεις μας. Η αστυνομία θα μπορούσε να διαβάσει τα φυλλάδια και τις εφημερίδες μας ή να παρακολουθήσει τις δημόσιες εκδηλώσεις μας για να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται.

Ο σύντροφος Ντέιβ Νέλιστ πρόσθεσε:

Με τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία εκ μέρους της αστυνομίας να πυκνώνουν, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην σύσταση ειδικής έρευνας για να εξετάσει το θέμα. Αυτό είναι ευσπρόδεκτο, αλλά δεν είναι αρκετό.

Το εργατικό κίνημα και οι οργανώσεις του θα πρέπει να προχωρήσουν και στην δικιά τους, ανεξάρτητη έρευνα, στην οποία να πάρουν μέρος εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών, αντιρατσιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που είχαν φαινόμενα διείσδυσης αστυνομικών στις γραμμές τους. Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει και πέρα από τον ρόλο της αστυνομίας, στο να διερευνήσει το από που προέρχονταν οι εντολές για παρακολούθηση και ποιος ήταν ο ρόλος της ίδιας της κυβέρνησης.

Σήμερα μια νέα γενιά εμπλέκεται στον αγώνα ενάντια στην λιτότητα, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Καμία αστυνομική παρακολούθηση δεν θα ανακόψει αυτό το ρεύμα. Όμως τα ερωτήματα σχετικά με το ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετεί η αστυνομία στην πράξη, παράλληλα με τα αιτήματα να είναι δημοκρατικά υπόλογη στην κοινωνία, θα είναι μια σημαντική πτυχή των σημερινών και των μελλοντικών αγώνων. 

7,081ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,100ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
384ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής