Βρετανία: Ένοχο θεωρεί τον Μπλερ η κοινή γνώμη

Του Νίκου Ρεμούνδου

Με φανερή αγανάχτηση δέχτηκε η βρετανική κοινή γνώμη την απαλλαγή του Μπλέρ και της κυβέρνησης του από τον δικαστή Χάτον για τον θάνατο του δόκτορα Ντ. Κέλι και την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, με πλειοψηφία 5 μόνο βουλευτών.

Ξέπλυμα αμαρτιών 

Σε σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Evening Standard (Καθημερινή 30-1-04) το 49% θεωρεί απαράδεχτη την απαλλαγή τους, το 56% την θεωρεί άδικη και το 70% ζητά πλήρη ανεξάρτητη έρευνα για τους λόγους που ο Μπλέρ οδήγησε την Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων, μάλιστα, χαρακτήρισε την έκθεση Χάτον "επιλεκτική, χονδροειδώς μονόπλευρη και σοβαρή απειλή για το μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας". Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα Independent κυκλοφόρησε την επομένη με πρωτοσέλιδο μεγάλο τίτλο "Ξέπλυμα Αμαρτιών".

Βέβαια, η έρευνα του δικαστή Χάτον ήτανε από την αρχή μια συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευθύνει όλη την προσοχή στον θάνατο του Κέλι, συμβούλου της για τα μαζικά όπλα καταστροφής, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα φανερά ψέματα, που χρησιμοποίησε ο Μπλέρ για να εξαπατήσει τον λαό και να σύρει την χώρα στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Πύρρεια νίκη

Ενώ το 73% των Βρετανών είναι αντίθετο με τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση Μπλέρ κατόρθωσε τελικά με πολύ αγωνία και ζόρι να περάσει το μισητό νομοσχέδιο στη Βουλή, με 5 μόνο ψήφους διαφορά (316 έναντι 311), ενώ διαθέτει 408 βουλευτές.

Είναι κι’ αυτό άλλο ένα παράδειγμα για το πόσο "δημοκρατικά" λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Έτσι, ο Μπλέρ κέρδισε άλλη μια δύσκολη μάχη, μετά τον επίσης μισητό νόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας και την εισβολή στο Ιράκ. Όμως, ο πολιτικός πόλεμος έχει ουσιαστικά μόλις αρχίσει. Τα περιθώρια του Μπλέρ στενεύουν επικίνδυνα, μια και έχει ήδη καταρρακώσει το κύρος του, όχι μόνο μέσα στην κοινωνία (το 55% δεν του έχει εμπιστοσύνη), αλλά ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ούτε το νεοφιλελεύθερο Νέο Εργατικό Κόμμα, ούτε βέβαια οι νεοθατσερικοί Συντηρητικοί ενδιαφέρονται να λύσουν τα προβλήματα της νεολαίας και των εργαζομένων. Χρειάζεται λοιπόν να χτιστεί μια αριστερή αντιπολίτευση, ένα νέο μαχητικό και μαζικό εργατικό κόμμα, με ρίζες μέσα στα συνδικάτα, τις γειτονιές, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, που να οργανώσει αποτελεσματικά την αντίσταση και να ανοίξει τον δρόμο για μια πραγματικά δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία.

Απολυταρχικός τρομονόμος

Οργισμένες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στην Βρετανία ο νέος τρομονόμος, πού προωθεί στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Εσωτερικών Ντ. Μπλάνκετ, σύμφωνα με τα χειρότερα πρότυπα των ΗΠΑ και με ανάλογα μέτρα με αυτά που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιφανείς νομικοί και κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις είναι ριζικά αντίθετες. Η πολύ γνωστή νομικός και Εργατικό μέλος της Βουλής των Λόρδων Έλενα Κένεντι αποκάλεσε τον Μπλάνκετ "αδιάντροπο και απολυταρχικό" και το νομοσχέδιο "πραγματική ύβρη στο κράτος δικαίου".

Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο οι ύποπτοι θα δικάζονται κεκλεισμένων των θυρών, από δικαστές διορισμένους από την κυβέρνηση, οι οποίοι θα αποφασίζουν χωρίς ενόρκους και θα τους απαγορεύεται να αποκαλύπτουν ευαίσθητα στοιχεία.

Σήμερα λέγεται στους ενόρκους ότι πρέπει να είναι βέβαιοι "πέραν πάσης αμφιβολίας" ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος. Βάσει του νέου τρομονόμου οι δικαστές θα μπορούν να καταδικάζουν "ζυγίζοντας τις πιθανότητες".

Εισάγεται επίσης η έννοια της προληπτικής κατηγορίας, ώστε να μπορούν να δικάζονται ύποπτοι πριν διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης, ενώ τώρα μόνο οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να φυλακίζονται χωρίς δίκη, η διάταξη αυτή διευρύνεται για να περιλαμβάνει και Βρετανούς πολίτες.

"Φαίνεται" δήλωσε η κ. Κένεντι "ότι ο κ. Μπλάνκετ πήρε μαθήματα νομολογίας από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε (πρόεδρο της Ζιμπάμπουε)". Θα προσθέταμε και τον Μπους, τον Σημίτη και τον στενό φίλο των ΗΠΑ Γιωργάκη Παπανδρέου.

Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του "RESPECT"

Στις 25 Γενάρη, έγινε στο Λονδίνο η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής Συμμαχίας "RESPECT" στην οποία παρευρέθηκαν 1400 περίπου άτομα (πάνω από τα μισά ήταν μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, SWP).

Η βασική απόφαση αυτής της Συνδιάσκεψης ήτανε να ξεκινήσει μιά εκλογική εκστρατεία στην Αγγλία και την Ουαλία για τις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στην περιφέρεια του Λονδίνου, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον George Galloway, δημοφιλή πρώην βουλευτή του Νέου Εργατικού Κόμματος (ΝΕΚ), που διαγράφτηκε για την αντίθεση του στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μπλέρ και στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Εκλογική Συμμαχία

Το Respect ιδρύθηκε λοιπόν σαν μιά εκλογική συμμαχία στην οποία συμμετέχει το SWP, ο G. Galloway και άλλες προσωπικότητες. Μιά τέτοια εκλογική συμμαχία μπορεί νάναι ένα πρώτο βήμα πρός την δημιουργία ενός νέου, μαζικού, αριστερού εργατικού κόμματος. Ωστόσο, δεν φαίνεται δυστυχώς να υπάρχει συμφωνία σ’αυτό το θέμα ανάμεσα στις συνιστώσες της Συμμαχίας.

Γιά παράδειγμα, ο G. Galloway δήλωσε πρόσφατα ότι πιθανά το Respect θα μπορούσε να παίξει ρόλο για να ξανακερδίσουν η αριστερά και τα συνδικάτα το Νέο Εργατικό Κόμμα του Μπλέρ. Ενώ δηλαδή οι εργάτες και η νεολαία εγκαταλείπουν αηδιασμένοι το ξεπουλημένο πια στους εργοδότες ΝΕΚ και συγκρούονται μαχητικά μαζί του, αντί ο G. Galloway να τους καλέσει να φτιάξουν ένα νέο δικό τους αριστερό, μαζικό και μαχητικό κόμμα, τους ζητάει να γυρίσουν πίσω.

Μεταρυθμιστικό Πρόγραμμα

Το βασικό πολιτικό σύνθημα του Respect είναι "Όχι στην κατοχή του Ιράκ" και σ’ άλλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Υποστηρίζει ακόμα το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, την επανεθνικοποίηση όσων δημοσίων υπηρεσιών ιδιωτικοποιήθηκαν, την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια κ.α.

Οι θέσεις αυτές είναι βέβαια σωστές. Εκείνο όμως που λείπει από το πρόγραμμα της είναι μιά καθαρή εξήγηση πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί και δεν θέλει να βελτιώσει πραγματικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των λαών παγκόσμια, να εξαλείψει την φτώχεια και την ανεργία, να βελτιώσει ριζικά την υγεία και την παιδεία και να βάλει τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Πως χρειάζεται ριζική κοινωνική αλλαγή, μιά σοσιαλιστική κοινωνία, για να γίνουν αυτά πραγματικότητα. Πως οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να πάρουν την εξουσία στα δικά τους χέρια.

Χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες

Για να να έχει επιτυχία μιά αριστερή εκλογική συμμαχία και ιδιαίτερα ένας νέος αριστερός πολιτικός σχηματισμός μέσα στις σημερινές συνθήκες, όπου οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν αηδιάσει με τους παραδοσιακούς πολιτικούς μηχανισμούς, πρέπει να είναι εντελώς ανοιχτή και πραγματικά δημοκρατική.

Στη Βρετανία, ιδιαίτερα, η έλλειψη δημοκρατίας και το καπέλωμα όλων των διαδικασιών από την ηγεσία οδήγησε σε κατάρρευση τόσο τo Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SLP) του Σκάργκιλ, όσο και την Σοσιαλιστική Συμμαχία, στην οποία κυριάρχησε το SWP.

Όπως έγινε φανερό, πριν και μέσα στην Συνδιάσκεψη του Respect, το SWP συνεχίζει τις παλιές καταδικασμένες ταχτικές του.

Αντί να καλέσει και να εμπλέξει από την αρχή ανεξάρτητους αριστερούς συνδικαλιστές, κοινωνικές οργανώσεις και τις άλλες αριστερές οργανώσεις (όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, της CWI, που έχει τους περισσότερους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και 17 συνδικαλιστές του στα διοικητικά συμβούλια όλων σχεδόν των μεγάλων συνδικάτων) τους συνάντησε και τους ζήτησε να συμμετέχουν δυό μόνο μέρες πρίν από την Συνδιάσκεψη όταν όλα είχαν πιά προαποφασιστεί.

Η απόφαση της Respect να κατέβει στις Ευρωεκλογές είναι σωστή, για να έχει όμως επιτυχία και μέλλον χρειάζεται να αλλάξει έγκαιρα στρατηγική, πρόγραμμα και ταχτική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα