Βρετανία: Βάναυση επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα

Του Θανάση Μαρίνη

Προεκλογικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχόταν ότι θα μετέτρεπε τη χώρα σε  «παράδεισο» για τους κοινωνικά αδύναμους. Σήμερα, λίγους μήνες μετά την εκλογή του ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του αντιλαμβάνονται ότι ο « παράδεισος» του αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους τραπεζίτες.

Την Τετάρτη 20/10 ο υπουργός οικονομικών Τ.Όσμπορν, ανακοίνωσε ένα σκληρό πακέτο λιτότητας, σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να «εξοικονομηθούν» 81 δις λίρες μέσα από περικοπές των δημοσίων δαπανών για την κάλυψη του δημόσιου χρέους(44 εκατομμύρια λίρες τη μέρα). Πώς θα συμβεί αυτό; Με τον μόνο τρόπο που ξέρουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, με επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα:

•500000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

•Περικοπές ύψους 7 δις λίρες στις δαπάνες για κοινωνική πρόνοια(κατάργηση των επιδομάτων σε άνεργες μητέρες με παιδιά πάνω από επτά ετών, έξωση χιλιάδων άπορων Βρετανών, οι οποίοι ζουν σε κρατικές κατοικίες και οποίες πλέον θα αποκτήσουν ενοίκια σε τιμές αγοράς-δηλ. θα γίνουν απρόσιτες για την συντριπτική πλειοψηφία των έως τώρα ενοίκων-κ.α.)

•51% μείωση στα κονδύλια που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο θα σημάνει επιπλέον απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και θα απειλήσει με λουκέτο εκατοντάδες σχολεία, βιβλιοθήκες, δημοτικά γυμναστήρια, κ.α.

•Περικοπή 40% στα χρήματα που δαπανώνται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δραματική αύξηση των διδάκτρων

•Πρόταση για κατάργηση του εκπαιδευτικού επιδόματος που λαμβάνουν νέοι-νέες  16-18 ετών, η οποία όμως αποσύρθηκε κάτω από την πίεση που άσκησαν οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας στη Γαλλία…

Οι πρώτες κινητοποιήσεις και στην Βρετανία

Αυτή η ολομέτωπη  επίθεση της βρετανικής αστικής τάξης  δεν μπορεί παρά να προκαλέσει όξυνση των κοινωνικών αγώνων το επόμενο διάστημα.

Μετά τις δύο 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στο μετρό (τέλη Σεπτέμβρη) ήρθε στις 26/10 η διαδήλωση 4000 εργαζομένων στο Κεντρικό Λονδίνο από 10 διαφορετικά σωματεία  ενάντια στις περικοπές. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν  το μαχητικό συνδικάτο πυροσβεστών(FBU) το οποίο βρίσκεται σε αγώνα διαρκείας ενάντια στην εξαγγελία χιλιάδων απολύσεων.

Σε πρώτη φάση είναι σημαντικό ότι τα αριστερά συνδικάτα και οργανώσεις, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Βάσης(NSSN), αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανατροπής  των νέων μέτρων και έχουν αναλάβει να συνδέσουν τους εργαζόμενους σε κοινούς αγώνες.

Την ίδια ώρα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κάνουν ότι μπορούν για ανακόψουν την δυναμική του κινήματος και να περιορίσουν τις αντιδράσεις.  Η ηγεσία της συνομοσπονδίας των εργαζομένων(TUC) αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση του ΝSSN για προκήρυξη απεργίας στον δημόσιο τομέα και μαζικής διαδήλωσης πριν τα Χριστούγεννα και αποφάσισε να περιμένει 4 μήνες ως τον Μάρτιο για να εξετάσει το ενδεχόμενο απεργίας, δίνοντας έτσι το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση.

Την επόμενη περίοδο, οι μαχητικοί συνδικαλιστές της βάσης καθώς και οι αγωνιστές της Αριστεράς και στην Βρετανία θα μπουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν την επίθεση του κεφαλαίου και να συνδέσουν τους αγώνες της βρετανικής εργατικής τάξης με αυτούς που δίνονται σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης.                                                                   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα