Βρετανία – 4 Μάρτη: 250.000 διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Δημόσιας Υγείας!

Ρεπορτάζ από το site του Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI (αδελφή οργάνωση του «Ξ») στη Βρετανία

 

 

Μια εξαιρετικά μαζική διαδήλωση, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη συμμετοχή μέχρι και 250.000, έλαβε χώρα στο Λονδίνο το Σάββατο 4 Μάρτη, προς υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ενάντια στις περικοπές και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης.

21048

Η πρωτοβουλία για τη διαδήλωση ήρθε «από τα κάτω», από τοπικές επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται γύρω από την οργάνωση-ομπρέλα Health Campaigns Together (σε ελεύθερη μετάφραση «Ενιαίες Εκστρατείες για την Υγεία»).

Ενώ η διοργάνωση της διαδήλωσης ξεκίνησε από τις τοπικές επιτροπές, στην πορεία συμμετείχαν επίσης και μεγάλα μπλοκ συνδικάτων. Μέχρι την ημέρα της πορείας, 13 πανεθνικά συνδικάτα είχαν δηλώσει ότι τη στηρίζουν. Μια σειρά ηγέτες συνδικάτων μίλησαν στη συγκέντρωση, με μεγάλο απών τον Ντέιβ Πρέντις, γραμματέα του Unison, του μεγαλύτερου συνδικάτου του δημόσιου τομέα, η ηγεσία του οποίου με μισή καρδιά κάλεσε στη διαδήλωση χωρίς να κάνει τίποτα για την επιτυχία της.

Οι εργαζόμενοι της βάσης του συνδικάτου, πάλι, συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά δεκάδες χιλιάδες. Το παρών στη διαδήλωση έδωσε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Χωρίς αμφιβολία, το μέγεθος και η αποφασιστικότητα της διαδήλωσης θα δώσει αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους στην Υγεία ότι μπορούν να κερδίσουν την μάχη για να σωθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το ζήτημα της ανάγκης συντονισμένης απεργιακής δράσης ήταν πλατιά κατανοητό από τους διαδηλωτές. Οι συμμετέχοντες εκφράζαν την υποστήριξη τους στην μεγάλη απεργία των ειδικεύομενων γιατρών που έληξε πρόσφατα, αλλά και την κατανόηση ότι στο μέλλον οι κλάδοι που κατεβαίνουν σε απεργία δεν πρέπει να μένουν μόνοι στον αγώνα.

Η διαδήλωση της 4ης Μαρτίου ήταν μια εξαιρετική επιτυχία και ένα σημαντικό βήμα στο χτίσιμο ενός κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση των Συντηρητικών. Τώρα πρέπει να χτίσουμε στη βάση αυτής της επιτυχίας.

Η δράση και οι προτάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI είχε σημαντική συμμετοχή στην εκστρατεία για την επιτυχία της πορείας, με τα μέλη του να μοιράζουν συνολικά 100.000 προκηρύξεις που καλούσαν για συμμετοχή στη διαδήλωση. Κατά την ημέρα της πορείας, άλλες 30.000 ανακοινώσεις με τις προτάσεις μας για τη συνέχιση του αγώνα μοιράστηκαν, ενώ πωλήθηκαν και 1.000 φύλλα της εφημερίδας μας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI προτείνει συνέχιση του αγώνα με μια πανεθνική μέρα δράσης με τοπικές διαδηλώσεις σε όλες τις 44 πόλεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Μια πιθανή ημερομηνία για μια τέτοια μέρα δράσης μπορεί να είναι η 1η Μαϊου. Απαιτεί επίσης από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συμβάλουν στο κάλεσμα για μια δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη πανεθνική διαδήλωση κινητοποιώντας τις δυνάμεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (TUC) που αριθμεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια μέλη.

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ηθικό των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης συντονισμένης απεργιακής δράσης ενάντια στο πάγωμα των μισθών και την καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Στις περιπτώσεις που απειλείται το κλείσιμο νοσοκομείων, η απάντηση πρέπει να είναι η κατάληψη τους.

Τέλος, αυτό το κίνημα δεν πρέπει να περιοριστεί στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, αλλά να υπερασπιστεί συνολικά τις δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται στο στόχαστρο και ότι μια δεύτερη, πιο μαζική διαδήλωση, πρέπει να είναι ένα βήμα που να προετοιμάζει το κλίμα για μια 24ωρη γενική απεργία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα