Βραζιλία: 35 εκατ. εργαζόμενοι σε απεργία ενάντια στην κυβέρνηση Τέμερ!

Επιμέλεια άρθρου του Αντρέ Φεράρι
LSR – Liberdade Socialismo e Revolução
(«Ελευθερία Σοσιαλισμός και Επανάσταση» – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Βραζιλία)

 

 

Η 24ωρη γενική απεργία της 28ης Απρίλη στη Βραζιλία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Τέμερ ήταν μια τεράστια επιτυχία! Ακολουθώντας τις επίσης μαζικές κινητοποιήσεις της 15ης Μάρτη, η απεργία έδειξε την έκταση της δύναμης των εργαζομένων της χώρας! Ήταν μια μαζική, μαχητική κινητοποίηση, η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών! Εκατομμύρια εργαζόμενοι από τους χώρους των συγκοινωνιών, της βιομηχανίας, των ταχυδρομείων, της εκπαίδευσης και των δημόσιων υπηρεσιών συμμετείχαν στην απεργία.

BRAZIL_gg

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης κοινωνικά κινήματα όπως αυτό των αστέγων, που βγήκαν στους δρόμους ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπλοκάροντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες στις μεγάλες πόλεις. Στα εμπορικά κέντρα της χώρας, η μέρα της απεργίας θύμιζε εθνική γιορτή, με ελάχιστη κίνηση και περιορισμένες εμπορικές δραστηριότητες.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία ήταν σύμφωνα με τις εργατικές συνομοσπονδίες 35 – 40 εκατομμύρια! Ακόμη κι αν ο παραπάνω αριθμός δεν είναι απόλυτα ακριβής, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική μαζικότητα της κινητοποίησης.

Ήταν μια απεργία που ανέδειξε την τεράστια δύναμη των ενωτικών αγώνων της εργατικής τάξης, βάζοντας τη βάση για την ανατροπή των κυβερνητικών επιθέσεων. Οι εργασιακοί χώροι άδειασαν, οι οικονομικές δραστηριότητες παρέλυσαν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις!

Μαζική εναντίωση στην ασφαλιστική μετρρύθμιση

Παρά τη σκληρή καταστολή, τους τραυματισμούς διαδηλωτών και τις συλλήψεις, οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα μαχητικές. Επιπλέον, παρά τη διαρκή προπαγάνδα των ΜΜΕ, που υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 71% του πληθυσμού δηλώνει ότι είναι αντίθετο με τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το 64% διαφωνεί με τα μέτρα για τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, ο Τέμερ έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής που είχε ποτέ πρόεδρος στην ιστορία της χώρας (9% περίπου).

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, με τον Τέμερ να βάζει τους υπουργούς του να διαδίδουν ότι η απεργία ήταν αποτυχημένη, κάτι που επανέλαβε ένα τμήμα των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η επιτυχία της απεργίας μπορεί να την οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο Τέμερ δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τη βουλή, αφού αυτό απαιτεί αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας.

Ακόμη και ο πρόεδρος της βουλής, ένας πιστός φίλος του Τέμερ, που τον βοήθησε να ανέβει πραξικοπηματικά στην εξουσία μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις.

Μετά από αυτά τα πισωγυρίσματα, ο Τέμερ προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, που απαιτεί απλή πλειοψηφία. Ως προς τα ασφαλιστικά μέτρα όμως, η κυβέρνηση βλέπει ότι χάνει έδαφος σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται για να τα περάσει και πλέον αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να αναγκαστεί να τα αποσύρει. Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση Τέμερ θα χάσει κάθε λόγο ύπαρξης. Το μόνο που την κρατάει στην εξουσία, είναι η υποστήριξη που της παρέχει η βραζιλιάνικη αστική τάξη η οποία της έχει αναθέσει να περάσει ένα από τα πιο σκληρά αντεργατικά προγράμματα από τη δεκαετία του 90. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα, τότε θα χάσει και την υποστήριξή της άρχουσας τάξης, αφού θα σημαίνει βασικά «κόστος», οπότε θα γίνει πιο εύκολη και η ανατροπή της.

Τα επόμενα βήματα

Παρά την τεράστια επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων της 28ης Απρίλη, η νίκη δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Απαιτείται άμεση κλιμάκωση του αγώνα προκειμένου να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση.

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν σε μαζική κλίμακα επιτροπές εργαζομένων ενάντια στα μέτρα και για την προετοιμασία της γενικής απεργίας. Είναι άμεση ανάγκη οι επιτροπές αυτές να ισχυροποιηθούν και να επεκταθούν, να διευρύνουν το ρόλο τους και να εξασφαλίσουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Κλιμάκωση σημαίνει να κινηθούμε σε νέα, 48ωρη γενική απεργία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την ήττα και την πτώση της μισητής αντεργατικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης Τέμερ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα