Βραζιλία: Ο Λούλα στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους

Άρθρο του Αντρέ Φερράρι, Socialismo Revolutionario – τμήμα της CWI στη Βραζιλία

"Δεν λέω ότι το όνειρο τελείωσε. Μάλλον εγώ φαίνεται έβλεπα άλλο όνειρο". Αυτά ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος (PT) στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, Φερνάντο Γκαμπέιρα, που παραιτήθηκε πρόσφατα από το κόμμα, λόγω της αντι- περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης του Λούλα.

Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την καλλιέργεια στην χώρα της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας, ανατρέποντας την μέχρι σήμερα θέση του ΡΤ. Άνοιξε έτσι το δρόμο στην αμερικάνικη MONSANTO να μολύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον για να βγάλει 100 εκ. δολάρια το χρόνο κέρδη.

Η βασική αιτία της απόφασης αυτής του Φ.Γκαμπέιρα ήταν η γενικότερη δεξιά στροφή του Λούλα, που ολοταχώς αγκαλιάζει το νεοφιλελευθερισμό και την αστική τάξη.

Καθόλου τυχαία η ανεργία αυξήθηκε κατά 800 χιλ. νέους ανέργους από την εκλογή του Λούλα κι έχει ξεπεράσει επίσημα το 13%. Ενώ το 52% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού υποαπασχολείται, χωρίς ασφάλιση ή άλλα δικαιώματα. Και η οικονομία παραμένει στάσιμη.

Ξεχνώντας τις προεκλογικές θέσεις, το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΡΤ, εφαρμόζει πια ανοικτά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μισητού πρώην Προέδρου Καρντόζο.

Η "μεταρρύθμιση των συντάξεων" ψηφίστηκε ήδη από την Βουλή – παρά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας- και οδεύει για ψήφιση και στην Γερουσία με την υποστήριξη των δεξιών κομμάτων. Κρίσιμες κατακτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα απειλούνται ανοικτά.

Η αγροτική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε το ΡΤ παραμένει ακόμα στα λόγια, με αποτέλεσμα οι μεγαλο-γαιοκτήμονες να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και μαζί με τα τοπικά κατεστημένα (δικαστές, αστυνομία) να χτυπούν, να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν αγωνιστές του Κινήματος των Ακτημόνων (MST). Ας σημειωθεί εδώ ότι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο Μ.Ροσσέτο, μέλος της οργάνωσης Σοσιαλιστική Δημοκρατία (DS), που είναι τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς (USFI).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να αναγκάσει τις ένοπλες δυνάμεις να δημοσιοποιήσουν τους μυστικούς φακέλους τους και να αποκαλύψουν τους υπευθύνους για τις σφαγές των ιθαγενών ινδιάνων Αραγκουάλα τη 10ετία του ’70.

Έτσι οι βασανισμοί και οι δολοφονίες αγωνιστών συνεχίζονται ακόμα σήμερα και οι "ομάδες θανάτου" δολοφονούν ανενόχλητες.

Διαγραφές και διώξεις αριστερών στο ΡΤ

Η δεξιά στροφή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στις γραμμές του ΡΤ και ιδιαίτερα στην αριστερή του πτέρυγα. Έχει ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση αν μπορεί το ΡΤ να επανέλθει στις παλιές αριστερές του θέσεις ή μήπως είναι πια αργά και χρειάζεται η αριστερά να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, μαζικού αντικαπιταλιστικού εργατικού κόμματος.

Τα πλαίσια για αριστερή αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΡΤ, όμως, ολοένα και στενεύουν.

Ήδη 3 βουλευτές του ΡΤ, που -πολύ σωστά- καταψήφισαν την "μεταρρύθμιση των συντάξεων", αντιμετωπίζουν, όπως φαίνεται, σίγουρη διαγραφή από την εθνική επιτροπή του ΡΤ που θα συνέλθει στις 15-16 Νοέμβρη.

Οι 3 αυτοί βουλευτές (Μπάμπα, Τζένρο και Φόντες) και η δημοφιλής Χελοίζα Χελένα, διαφώνησαν και με την οργάνωση τους (DS- USFI) που αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ του νόμου για τις συντάξεις και να παραμείνουν τα στελέχη της στην κυβέρνηση.

Επίσης μια δημοτική σύμβουλος του ΡΤ από το Σάο Κάρλος διαγράφηκε γιατί εναντιώθηκε στην συνεργασία του ΡΤ στο δήμο με τους δεξιούς "Ριζοσπάστες". Φαινόμενο καθόλου περιορισμένο σ’ αυτό το δήμο, αλλά ευρύτερο. Σε μια σειρά περιοχές το ΡΤ αναζητά εκλογικούς συμμάχους ανάμεσα στους παλιούς του "εχθρούς" και σημερινούς του "υποστηρικτές" στο Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του ΡΤ κάνει ότι μπορεί για να αποκλείσει αριστερούς υποψήφιους από τις λίστες του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το 2004.

Παράλληλα με μια πολιτική "ανοικτών θυρών" στρατολογεί στις κομματικές οργανώσεις του ΡΤ χιλιάδες ευκαιριακά μέλη, καριερίστες και τυχοδιώκτες, έτοιμους από τα πριν να ακολουθήσουν τα κελεύσματα της ηγεσίας. Στόχος: η διαμόρφωση συσχετισμών και η οργάνωση της εσωτερικής μάχης που η ηγεσία του ΡΤ είναι υποχρεωμένη να δώσει ενάντια στην αριστερή της πτέρυγα για να συνεχίσει ανεμπόδιστη τη δεξιά της στροφή.

Οι μεγάλες όμως πολιτικές και κοινωνικές μάχες δεν δόθηκαν ακόμα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα