Βραζιλία: “Ελευθερία, Σοσιαλισμός και Επανάσταση” (LSR)

Του σ. Andre Ferrari

Δημιουργήθηκε το νέο τμήμα της CWI στη Βραζιλία, μέσα από το ενοποιητικό συνέδριο της Collectiva Socialismo y Liberta (CLS, Κολλεκτίβα Σοσιαλισμός και Ελευθερία)με το -μέχρι πρόσφατα τμήμα της CWI – Revolutionario Socialismo (RS, Επαναστατικός Σοσιαλισμός).

Το βραζιλιάνικο τμήμα της CWI, Revolutionario Socialismo (RS, Επαναστατικός Σοσιαλισμός) βρισκόταν εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την οργάνωση Collectiva Socialismo y Liberta (CLS, Κολλεκτίβα Σοσιαλισμός και Ελευθερία), με την οποία είχαν δώσει μαζί μια σειρά σημαντικές μάχες. Στην πορεία αυτής της συνεργασίας διαπιστώθηκε πως τις δύο οργανώσεις τις συνέδεαν κοινές αντιλήψεις για μια σειρά ζητήματα. Η πολύ στενή αυτή συνεργασία οδήγησε στην ενοποίηση των δύο οργανώσεων και την δημιουργία της Liberta, Socialismo y Revolucion (LSR, Ελευθερία, Σοσιαλισμός και Επανάσταση).Το παράδειγμα της ενότητας, στη βάση αρχών, σε μια εποχή διασπάσεων και κατακερματισμού της Αριστεράς, χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα προς τα μπρος από όλους τους συμμετέχοντες.

Η LSR έχει οργανώσεις σε 8 πολιτείες της Βραζιλίας.

Μετά από μια πλούσια συζήτηση το συνέδριο προχώρησε στην ψήφιση του προγράμματος και του καταστατικού της νέας οργάνωσης. Η LSR θα είναι πλέον το βραζιλιάνικο τμήμα της CWI (Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή).

Η νέα οργάνωση (όπως και οι προκάτοχοι της) θα συμμετέχει τόσο στην Conlutas (οργάνωση που συσπειρώνει συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα), όσο και στο P-SOL (το νέο αριστερό κόμμα «Σοσιαλισμός και Ελευθερία»), με σκοπό την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ενδυνάμωση της επαναστατικής αριστεράς.

Η LSR γεννιέται σε μια εποχή κρίσης…

Η βραζιλιάνικη εργατική τάξη, παρά τις θριαμβολογίες του προέδρου Λούλα, ζει ήδη στο πετσί της τις επιπτώσεις από την μεγαλύτερη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού από το 1929. Οι μαζικές απολύσεις στη βιομηχανία, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, είναι γεγονός. Την επόμενη περίοδο, οι απολύσεις θα πυκνώσουν και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες προσπαθούν πάση θυσία να μην υπάρξει καμία αύξηση στους μισθούς την επόμενη περίοδο. Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις, σε συνδυασμό με τις νέες απολύσεις που έρχονται και την απόγνωση όσων απολύθηκαν στις αρχές της χρονιάς και τώρα δεν δικαιούνται καν επίδομα ανεργίας μπορεί να προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις τους ερχόμενους μήνες. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, οι μαρξιστές καλούνται να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να πετύχουν νίκες και ταυτόχρονα να βάλουν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μαζικής σοσιαλιστικής εναλλακτικής λύσης.

…και αγώνων

Η LSR, γεννήθηκε μέσα σε τέτοιους αγώνες. Ο σύντροφος από την πολιτεία Goias, έφτασε στο συνέδριο αμέσως μετά την λήξη ενός νικηφόρου αγώνα (στον οποίο ήταν ένας από τους επικεφαλής) ακτημόνων εργατών, μελών του κινήματος «Free Earth», που κατέλαβαν για 5 μέρες τα γραφεία του Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης. Ομάδα συντρόφων, μελών του Συνδικάτου Εργαζομένων Ύδρευσης στο Σάο Πάολο, έφυγαν εσπευσμένα από το συνέδριο για να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στον κλάδο τους. Μέλη του LSR παίζουν ρόλο στους αγώνες σε μια σειρά βιομηχανικούς κλάδους και δημόσιες υπηρεσίες. Οι σύντροφοι από την πόλη Hortolendia δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο γιατί βοηθούσαν στην οργάνωση απεργίας στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, όπου τον τόνο έδιναν νέοι εργαζόμενοι που για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις.

Χτίζοντας την ενότητα

Οι σύντροφοι της SR και της CLS βρέθηκαν αρχικά μαζί στους κοινούς αγώνες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς,. Βρέθηκαν μαζί στην δημιουργία του νέου κόμματος P-SOL που προήλθε από την διάσπαση του Εργατικού Κόμματος του Λούλα.

Δυστυχώς, παρά τις αριστερές εξαγγελίες , το P-SOL μετά την πρώτη περίοδο της ίδρυσης του, άρχισε να «νερώνει» το πρόγραμμα του. Οι διαφωνίες όσον αφορά το που πρέπει να πάει το κόμμα οδήγησαν στην δημιουργία αριστερής αντιπολίτευσης (Μπλοκ Σοσιαλιστική Αντίσταση) μέσα στο P-SOL. Αυτές οι κοινές μάχες, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο εργατικό κίνημα, έφεραν πιο κοντά τις δύο οργανώσεις και έθεσαν τις βάσεις για την ενοποίηση τους. Μετά από 3 χρόνια συζητήσεων, κοινής δράσης και χτισίματος της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ομάδων, η ενοποίηση είναι γεγονός. H LSR έχει τώρα την δυνατότητα να αποτελέσει πόλο έλξης για πλατύτερα στρώματα αγωνιστών που αναζητούν πραγματικά σοσιαλιστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος.

Διεθνισμός

Η απόφαση για ένταξη της νέας οργάνωσης στις γραμμές της CWI αντανακλά την αφοσίωση της LSR στις ιδέες του διεθνισμού και την κατανόηση ότι ο μόνος δρόμος για να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα είναι αυτός της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών και της νεολαίας όλων των χωρών του κόσμου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα