Σημείωση: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Σάο Πάολο είχε ανασταλεί προσωρινά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει αύριο Πέμπτη, 12/6, ημέρα έναρξης του Μουντιάλ. Σε κάθε περίπτωση, η εκστρατεία των εργαζομένων του μετρό για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους θα συνεχίσει, ενώ τόσο ο δικός τους αγώνας, όσο και δεκάδες άλλοι απεργιακοί αγώνες τον τελευταίο χρόνο, καθώς και το τεράστιο κίνημα των αστέγων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, δείχνουν πως η ταξική πάλη στη χώρα βρίσκεται σε φάση μεγάλης ανόδου.
Του Αντρέ Φεράρι – LSR (Ελευθερία, Σοσιαλισμός, Επανάσταση) – CWI στη Βραζιλία
Οι εργαζόμενοι του μετρό στο Σάο Πάολο, την μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, ξεκίνησαν απεργία διαρκείας από τις 5/6. Αυτή η ημερομηνία έχει ιδιαίτερη σημασία για το βραζιλιάνικο εργατικό κίνημα, καθώς ήταν στις 5/6, πέρσι, που ξέσπασε το μαζικό κίνημα ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς – ένα κίνημα που σε μια σειρά πολιτείες της Βραζιλίας, ανάγκασε τις τοπικές κυβερνήσεις σε υποχώρηση.
Η απεργία των εργαζομένων στο μετρό δεν έχει μόνο μισθολογικά αιτήματα, αλλά βάζει ψηλά στην ατζέντα της και την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων και των φτωχών στις δημόσιες μεταφορές
Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν στις συνελεύσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα (ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων είναι 9.500). Καθημερινά οργανώνονται απεργιακές φρουρές για να μπλοκαριστεί η προσπάθεια ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων να θέσουν σε λειτουργία κάποιες απ’ τις γραμμές – εκτός των άλλων θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή του επιβατικού κοινού, καθώς δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για κάτι τέτοιο.
Η κυβέρνηση της πολιτείας του Σάο Πάολο (που είναι και ο εργοδότης των εργαζομένων) έχει αντιμετωπίσει τους απεργούς με σκληρή αστυνομική καταστολή κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων τους, ένδικα μέσα και αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, από την αρχή της απεργίας, η κυβέρνηση, με την βοήθεια των ΜΜΕ, έκανε ότι μπορούσε για να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους απεργούς.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας της όμως ήταν πολύ φτωχά. Από την μια γιατί η κυβέρνηση είναι μπλεγμένη σε τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν χρηματισμό στελεχών από μεγάλες εταιρείες όπως η Ζίμενς και η Άλστομ, εκ των βασικών προμηθευτών του μετρό του Σάο Πάολο. Αυτά τα σκάνδαλα, πολύ σωστά, φρόντισε να υπενθυμίσει το σωματείο των εργαζομένων, τις μέρες που η απεργία ξεκινούσε.
Ταυτόχρονα, σε μια «κίνηση ματ», η ηγεσία του σωματείου δήλωσε δημόσια πως οι απεργοί είναι διαθετειμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν, με «αντάλλαγμα» την δωρεάν μετακίνηση για τους επιβάτες! Αυτή η πρόταση –η οποία φυσικά δεν έγινε δεκτή απ’ την κυβέρνηση– ενίσχυσε τρομερά τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τους απεργούς και την ίδια ώρα ξαναέβαλε στο τραπέζι την πρόταση για δωρεάν μαζικές μεταφορές, μια πρόταση που κερδίζει διαρκώς έδαφος τον τελευταίο χρόνο.
Αφού η απεργοσπασία και η εκστρατεία λάσπης δεν έπιασαν, σειρά είχε η «δικαιοσύνη». Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης για τους εργαζόμενους: η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, το σωματείο θα πρέπει να πληρώνει κάθε μέρα επιπλέον απεργίας πρόστιμο 100.000 ρεάλ (40.000 δολάρια) ενώ η απόλυση όσων εργαζομένων συνεχίσουν την απεργία, κρίνεται εξ’ αρχής νόμιμη. Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην απόλυση 60 απεργών.
Όμως ούτε οι δικαστικές αποφάσεις, ούτε οι απολύσεις τρομοκράτησαν τους εργαζόμενους! Σε μια εξαιρετικά μαζική συνέλευση στις 8/6, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι να δικαιωθούν. Μια σειρά συνδικάτα, οργανώσεις της Αριστεράς, κοινωνικά κινήματα κλπ κινητοποιούνται αυτές τις μέρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς. Ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση παίζει το ΜΤST (Κίνημα Άστεγων Εργαζομένων) που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων ενάντια στο ξερίζωμα δεκάδων χιλιάδων άστεγων οικογενειών, προκειμένου να μην χαλάσει η «γιορτή» του Μουντιάλ.
Το «Ξ» καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους και τους αναγνώστες του να στείλουν mail συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους απεργούς και το βραζιλιάνικο εργατικό κίνημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και αντίγραφα στην διεύθυνση [email protected]