Βραζιλία: Ιδρύθηκε το P-SOL

Ανταπόκριση από τη Μπραζίλια: Πίτερ Τάφ – Μάρκους Κολμπρούνερ

Στις αρχές του Ιούνη, στην Μπραζίλια, την Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ιδρύθηκε το νέο αριστερό αντικαπιταλιστικό κόμμα «Για σοσιαλισμό και ελευθερία», που χρησιμοποιεί τα αρχικά P-SOL. Στην ιδρυτική του Συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 1.000 αντιπρόσωποι εργάτες, νεολαίοι και ακτήμονες αγρότες από όλες σχεδόν τις περιοχές της τεράστιας αυτής χώρας, ενώ στις τοπικές και περιφεριακές συνδιασκέψεις , που προηγήθηκαν, συμμετείχαν πάνω από 20.000 αγωνιστές.

Η αιτία για την δημιουργία του νέου αυτού κόμματος είναι η στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης του Λούλα και του Εργατικού Κόμματος και οι επιθέσεις τους ενάντια στα βασικά εργατικά δικαιώματα (συντάξεις, μισθοί,συνθήκες εργασίας). Η αγανάχτηση πλατειών λαϊκών στρωμάτων, εργατών, νεολαίων και ακτημόνων αγροτών ενάντια σ’ αυτή την δεξιά πολιτική, δημιούργησε αναβρασμό και απογοήτευση στην αριστερά, μέσα και έξω απο το Εργατικό Κόμμα, την αποχώρηση χιλιάδων μελών του και την διαγραφή από την ηγεσία του της γερουσιαστού Ελοϊζας Ελένας και τριών αριστερών βουλευτών του.

Στο άνοιγμα της Συνδιάσκεψης έγιναν πολύ μαχητικές ομιλίες, με συνεχείς αναφορές στο «σοσιαλισμό» και την «επανάσταση», που βρήκαν ενθουσιώδη απήχηση στους συνέδρους, που απαντούσαν με συνθήματα, όπως «τώρα για σοσιαλισμό» κ.α.

Η Ελοϊζα Ελένα, η ηγέτιδα του νέου κόμματος, που είναι πολύ δημοφιλής και πολύ καλή ομιλήτρια, τόνισε πως: «το κόμμα μας θα κρατήσει ψηλά την σημαία του σοσιαλισμού και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στο σύστημα που σκοτώνει τους εργάτες και τους φτωχούς». «Ο αγώνας θα είναι δύσκολος» είπε «αλλά αυτοί που έδωσαν με επιτυχία μάχες πρίν από μάς είχαν ν’ αντιμετωπίσουν ακόμα χειρότερες συνθήκες. Όταν οι παπούδες μας ήταν σκλάβοι και δραπέτευαν κινδύνευαν να τους κόψουν τα χέρια και τα πόδια». Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της ανατροπής του συστήματος όσο πιό γρήγορα γίνεται, γιατί «κάθε μέρα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είναι άνεργοι και δεν έχουν τίποτα να φάνε».

Όσοι μίλησαν στη συνέχεια ήτανε πολύ αισιόδοξοι και έκαναν πολλές αναφορές στον σοσιαλισμό και την επανάσταση, όπως γιά παράδειγμα, ότι: «Ο 21ος αιώνας θάναι ο αιώνας του Σοσιαλισμού».

Η Συνδιάσκεψη ψήφισε ένα εξαιρετικά δημοκρατικό καταστατικό, που προβλέπει το δικαίωμα της ύπαρξης και της λειτουργίας διαφόρων πολιτικών τάσεων και το δικαίωμα τους να εκφράζονται μέσα στο κόμμα και δημόσια. Την ίδια ώρα, υιοθέτησε ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα, με σαφή αναφορά στην επανάσταση και τον σοσιαλισμό. Βέβαια, διάφορες πτυχές του προγράμματος χρειάζεται στη συνέχεια να διευκρινιστούν και να επεκταθούν, όπως εξήγησαν στη Συνδιάσκεψη στελέχη της οργάνωσης του Επαναστατικού Σοσιαλισμού, βραζιλιάνικου τμήματος της CWI, που πρωτοστάτησε στην δημιουργία του P-SOL. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό, ότι το κόμμα αυτό είναι από την αρχή προσανατολισμένο σε μιά διεθνιστική κατεύθυνση και κατανοεί την σημασία της ενότητας του επαναστατικού αγώνα σ’ όλη τη Λατινική Αμερική και παγκόσμια.

Το νέο αυτό κόμμα, που κύρια αποτελείται από διάφορες τροτσκιστικές και επαναστατικές οργανώσεις, με μια ηγεσία που προέρχεται βασικά απο την τροτσκιστική παράδοση, με ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα και μια πολύ ριζοσπαστική βάση, αποτελεί μιά πολύ σημαντική εξέλιξη για την Βραζιλία, αλλά και παγκόσμια. Μπορεί να μην είναι ακόμα ένα πλατύ και μαζικό κόμμα, με την κλασσική έννοια, αλλά έχει όλα τα περιθώρια με μια σωστή στρατηγική και ταχτική, να αποχτήσει βαθειές ρίζες και επιρροή μέσα στους εργάτες, τους ακτήμονες αγρότες και την ριζοσπαστική νεολαία και να μαζικοποιηθεί αρκετά γρήγορα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα