Βουλευτικές εκλογές 2009: Προεκλογικό φυλλάδιο της υποψήφιας του “Ξ” και του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Κέρκυρας, Ευαγγελίας (Εύας) Δημοκωστούλα

– Για μια καλύτερη παιδεία,
– Ενάντια στο ρατσιστικό /φασιστικό δηλητήριο,
– Για σεβασμό στο περιβάλλον,
– Ενάντια στην κυριαρχία του κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών
– Για έναν άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό

Ευαγγελία (Εύα) Δημοκωστούλα,

Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, «Ξεκίνημα»

υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.

Η Εύα γεννήθηκε στο Βόλο το 1984

και είναι τελειόφοιτη στο τμήμα μουσικών σπουδών

του Ιονίου Πανεπιστημίου

_______________

Το ρητό «κάθε χρόνο και χειρότερα» ισχύει με απόλυτη ακρίβεια για την κατάσταση της δημόσιας Παιδείας, όπως ισχύει για τόσους άλλους τομείς της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας, στο νησί μας όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στενάζει

Ο νέος νόμος πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τον μεγαλειώδη αγώνα του φοιτητικού μας κινήματος το 2006-7, λειτουργεί κανονικά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και προσθέτει μια σειρά προβλημάτων στα ήδη υπάρχοντα.

Η λίστα συγγραμμάτων σε συνδυασμό με την καθυστέρηση παραλαβής τους, δυσκολεύουν το έργο κάθε φοιτητή. Οι ects μονάδες και τα μαθήματα αλυσίδας πλήττουν τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών, μην επιτρέποντας τους να δώσουν μαθήματα που μπορεί να χρωστάνε. Η υποχρηματοδότηση του Ι.Π. σημαίνει παραπέρα μείωση των ήδη μειωμένων κονδυλίων για τις βασικές ανάγκες του πανεπιστημίου, εντείνοντας το καθεστώς των συμβασιούχων καθηγητών Π.Δ.407.

– Για την προάσπιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, της δωρεάν σίτισης και στέγασης, της κατάργησης του νέου νόμου πλαίσιο, το φοιτητικό μας κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες κι έχει κατέβει σε μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, όμως δεν μπόρεσε να κάμψει την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κτιριακό, σίτιση, στέγαση, εξοπλισμός.

Από τα πιο βασικά προβλήματα του Ι.Π., είναι το κτιριακό. Τα κτίρια του πανεπιστημίου εκτός του ότι είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πια στην ποσότητα των φοιτητών που προσέρχονται κάθε χρόνο. Πρόβλημα χώρου και υποδομής αντιμετωπίζεται και στη λέσχη, που αδυνατεί να σιτίσει την πλειονότητα των φοιτητών. Ένα ιδιάζων ζήτημα αποτελεί η στέγαση των τμημάτων πληροφορικής και τεχνών ήχου και εικόνας στον ίδιο χώρο με το ψυχιατρείο, με κίνδυνο διαταραχής των τροφίμων. Εξίσου βασικό είναι το θέμα της στέγασης. Μπορεί να είναι δωρεάν, όμως η εστία μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 75 άτομα – οι υπόλοιποι φοιτητές στεγάζονται σε ξενοδοχεία συμβεβλημένα με το Ι.Π. που ανήκουν σε ιδιώτες, τα περισσότερα εκτός πόλης. Μεγάλο πρόβλημα τέλος είναι και το θέμα του εξοπλισμού, που σε πολλά τμήματα υπάρχει έλλειψη και τις περισσότερες φορές ζητάνε από τους ίδιους τους φοιτητές να τα καλύψουν βάζοντας χρήματα από την τσέπη τους.

– Η παιδεία υποχρηματοδοτείται και υποβαθμίζεται. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική των κυβερνώντων που θέλουν να ανοίξουν το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για μια ακόμη φορά πρέπει να ξέρουν πως θα βρουν απέναντί τους το φοιτητικό κίνημα κι όχι μόνο. Το κτίσιμο ενός μεγάλου πανεκπαιδευτικού μετώπου όλων των κλάδων της εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα μας στα χρόνια που έρχονται.

Υποβάθμιση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακροδεξιά προπαγάνδα σε σχολεία

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση στην Κέρκυρα δεν απομονώνονται στο πανεπιστήμιο αλλά απλώνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όπως στο πανεπιστήμιο έτσι και στο σχολείο το κτιριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, τα κτίρια των σχολείων είναι μικρά, παλιά, δεν έχουν τις υποδομές που χρειάζονται και τα κτίρια λόγω φθοράς γκρεμίζονται μέρα με την μέρα.

Κάτι που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι στην Κέρκυρα τα περισσότερα παιδιά δεν ολοκληρώνουν το σχολείο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απαξίωσης της δημόσιας παιδείας.

Ένα τα πιο σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος στην σχολική κοινότητα της Κέρκυρας είναι η δημιουργία ρατσιστικών-φασιστικών πυρήνων (κυρίως στην Κασσιόπη) με πρωτοβουλία κάποιων καθηγητών, οι οποίοι προέτρεπαν μαθητές να τραμπουκίζουν μετανάστες και αριστερούς συμμαθητές τους και κάτω από μια πολύ κεκαλυμμένη προπαγάνδα να προωθούν την φασιστική ιδεολογία τους.

– Αυτές οι φασιστικές ενέργειες τσαλακώνουν την αριστερή και προοδευτική ιστορία της Κέρκυρας και είναι αναγκαία η πάλη για την περιθωριοποίησή τους.

Το περιβάλλον – θυσία στο βωμό του κέρδους

Πέρα από τα ζητήματα της παιδείας και της νεολαίας μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών μέτρων καταστρέφει την καθημερινή μας ζωή. Η λίστα είναι ατέλειωτη:

– έχουμε χρόνιο πρόβλημα ψεκασμών φυτοφαρμάκων που έχει προκαλέσει πολλά κρούσματα καρκίνου στην περιοχή,

– το ρίξιμο μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων των ξενοδοχείων στη θάλασσα,

– τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα,

– τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων,

– το θέμα της διαχείρισης σκουπιδιών με τα ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή με μεγάλες επιπτώσεις μόλυνσης του υπεδάφους και της θάλασσας,

– την προσπάθεια δημιουργίας ΒΙΟΠΑ με προδιαγραφές μετεξέλιξής του σε ΒΙΠΕ, ξηλώνοντας μια ολόκληρη δασική έκταση,

– τα μπαζώματα παραλιών (Αστρακερή),

– το χτίσιμο μαρίνας στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας με κυματοθραύστη από ογκόλιθους που θα φτάνουν τα 3 μέτρα μετατρέποντας μια γραφική περιοχή σε έκτρωμα και πολλά άλλα.

Οι προθέσεις των τοπικών αρχόντων, είναι ξεκάθαρες. Λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κερδών τους και όχι με βάση την ανάγκη των απλών πολιτών να ζήσουν σε αρμονία με τη φύση.

– Η υπεράσπιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο οι κάτοικοι, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να χτίζουμε κινήματα που θα στέκονται εμπόδιο στις πολιτικές που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Για ένα σοσιαλιστικό κόσμο

Για μας όλοι αυτοί οι αγώνες δεν μπορούν παρά να εντάσσονται στην ευρύτερη πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, για να σταματήσουν 50 οικογένειες στην Ελλάδα να καθορίζουν τις ζωές μας, για να χτίσουμε μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Στην οποία οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα θα είναι αφέντες της ζωής τους. Στην οποία η οικονομία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Ο δικός μας σοσιαλισμός δεν έχει καμία σχέση με τα ψέματα των σοσιαλ-ληστών τύπου ΠΑΣΟΚ ούτε βέβαια και με τα μονοκομματικά δικτατορικά καθεστώτα της πρώην ΕΣΣΔ και Ανατολικής Ευρώπης. Έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την ελευθερία έκφρασης και οργάνωσης, τον έλεγχο και τη διαχείριση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, την ανάκληση ανά πάσα στιγμή των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αξιωματούχων, τον πολυκομματισμό.

Κέρκυρα, 14/9/09

_____________

Ελάτε σ’ επαφή, στηρίξτε τον αγώνα μας.

Τηλ: 6944858210, 6976040070

Email: [email protected],

Ενημέρωση www.xekinima.org

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα