Βόρεια Χαλκιδική: το “κόκκινο νερό” της χρυσής επένδυσης

Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που ακούστηκαν οι πρώτες προειδοποιήσεις, τόσο από επιστημονικούς φορείς, όσο και από τους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής, ότι η εξόρυξη χρυσού μόνο καταστροφικές επιπτώσεις για την περιοχή θα μπορούσε να φέρει. Στις 10 Γενάρη, η ΕΤ3, παρουσίασε ρεπορτάζ των κατοίκων και συνέντευξη του πολιτικού μηχανικού Τόλη Παπαγεωργίου, που αποκαλύπτουν τα πρώτα ανατριχιαστικά αποτελέσματα της «επένδυσης». 

Σύμφωνα με αυτά, το ρέμα «Καρατζάς», μία από τις δύο πηγές υδροδότησης της Βόρειας Χαλκιδικής, όχι απλά έχει αποψιλωθεί από το αρχέγονο δάσος που το περιέβαλε, αλλά ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε ένα «εργαστήριο παραγωγής θειικού οξέως και βαρέων μετάλλων». Η καταστροφή σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  είναι πλέον ορατή και με γυμνό μάτι. 

Την ίδια ώρα που εκτιμάται ότι η περιβαλλοντική καταστροφή δεν είναι πλέον αναστρέψιμη, οι κάτοικοι που αγωνίζονται για το μέλλον και τον τόπο τους θεωρούνται μέλη «εγκληματικής οργάνωσης» και διώκονται από τους προστάτες της «Ελληνικός Χρυσός». 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το ρεπορτάζ: http://antigoldgr.org/blog/2014/01/15/skouries-et/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής