Βόρεια Κύπρος: Μαζική γενική απεργία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις

Τους δύο τελευταίους μήνες η Βόρεια Κύπρος σείεται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Δύο γενικές απεργίες με ουσιαστικά 100% συμμετοχή η καθεμία κυρίως στους δασκάλους και τους καθηγητές, δύο μαζικές πορείες και πολλές άλλες μικρότερες ήταν η απάντηση στα νέα νεοφιλελεύθερα μέτρα της τουρκοκυπριακής (τ/κ) κυβέρνησης.

Το βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων στον Βορρά δέχεται επίθεση εδώ και χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) που προέρχεται απ την αριστερά (πρώην φιλοσοβιετικό κόμμα) και δηλώνει προοδευτικό, δεν κατάφερε να περάσει μια σειρά από μέτρα καθώς κάθε φορά που τα εξάγγελλε αντιμετώπιζε μαζικές γενικές απεργίες και πορείες.

Τα μέτρα αυτά ανάλαβε να περάσει η τωρινή κυβέρνηση του UBP, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, (εθνικιστικό νεοφιλελεύθερο κόμμα του Ντενκτάς). Πέρα από άλλα εθνικιστικά μέτρα που επέβαλε για την παιδεία το καλοκαίρι, όπως η αλλαγή των βιβλίων και η επιβολή διδασκαλίας του κορανιού στο σχολείο, τώρα επιτίθεται στους μισθούς και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Στις 28 Οκτώβρη κατατέθηκε ο «νόμος που αφορά τους μισθούς και τα επιπλέον επιδόματα» (Αct of Salary, Wages and extra allowances), ένας νόμος που είχε προωθηθεί αρχικά από το CTP, πριν από 9 μήνες, αλλά δεν κατάφερε να περάσει λόγω της αντίδρασης των συνδικάτων του δημοσίου.

Ο νόμος για τους μισθούς και τα επιδόματα

Ο νόμος αυτός προβλέπει την μείωση κατά 350 ? του πρώτου μισθού πρόσληψης που σαν αποτέλεσμα θα έχει οι πρωτοδιόριστοι εργαζόμενοι στο δημόσιο να ζουν με μισθούς πείνας ? μειωμένους κατά το 1/3 περίπου.

Η επίθεση επεκτείνεται και στους ήδη εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν οποιαδήποτε επιδόματα έπαιρναν μέχρι τώρα, όπως επίδομα πτυχίου, επίδομα διακοπών, βαρέων και ανθυγιεινών, κτλ.

Ο νέος νόμος επίσης αλλάζει τον τρόπο που θα γίνονται οι προαγωγές. Αφαιρεί τον παράγοντα της παλαιότητας και της προσφοράς στον φορέα και εισάγει ένα νέο διάτρητο σύστημα αξιολόγησης, όπου θα περνούν τα ρουσφετολογικά και άλλα παρόμοια κριτήρια.

Τέλος ο νέος νόμος επιτίθεται στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον νέο νόμο τα συνδικάτα δεν θα έχουν πλέον λόγο στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις!

Οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι απαντούν μαζικά

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των τουρκοκυπρίων, ειδικά αυτές του δημοσίου τομέα είναι από τις πιο μαζικές και πιο μαχητικές. Για τον συγκεκριμένο νόμο έδωσαν τεράστιες μάχες τον προηγούμενο χρόνο και τις κέρδισαν. Με την αλλαγή της κυβέρνησης ακόμη κι αυτές που ελέγχονται από το CTP συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μια και είναι τώρα το CTP είναι στην αντιπολίτευση.

Στις 28 Οκτωβρίου, μέρα όπου κατατέθηκε το νομοσχέδιο, τα συνδικάτα του δημοσίου κάλεσαν σε γενική απεργία και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας και μετά την τ/κ βουλή. Η συμμετοχή στην απεργία σε μερικούς κλάδους όπως τους εκπαιδευτικούς έφτασε κοντά στο 100%!

Μετά από λίγες μέρες το UBP ανακοίνωσε ότι η ψήφιση του νόμου θα γινόταν στις 23 του Νοέμβρη.

Η αντίδραση των συνδικάτων ήταν άμεση. Αυτή τη φορά 28 συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία και πορεία προς την βουλή. Η απεργία είχε και πάλι την ίδια τεράστια συμμετοχή. Στην πορεία 5.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν για παραπάνω από 10 ώρες! Στην αρχή έξω από την βουλή όπου δέχτηκαν πρωτοφανή επίθεση από την αστυνομία και τα ΜΑΤ, κι έπειτα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας όπου και κρατούνταν 16 συνδικαλιστές και απεργοί μέχρι αργά το βράδυ.

Αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ περίμεναν τους διαδηλωτές έξω από τη βουλή και χωρίς να περιμένουν να τους δοθεί αφορμή άρχισαν να πετούν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και να συλλαμβάνουν κόσμο. Συνολικά έγιναν 16 συλλήψεις συνδικαλιστών και απεργών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ψήφιση του νόμου το βράδυ της ίδιας μέρας.

Νόμος της «Μετανάστευσης»

Τα συνδικάτα ονομάζουν το νέο νόμο «νόμο της μετανάστευσης». Θεωρούν ότι αποτελεί μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στην νέα γενιά τ/κ. Αν εφαρμοστεί, το βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων θα πέσει δραματικά και το δημόσιο θα γίνει αρένα ρουσφετιών και κομματικών προσλήψεων. Έτσι οι τ/κ νέοι θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά και μια καλύτερη ζωή.

Μάθημα για την αριστερά

Ο νόμος αυτός ήταν από τους βασικούς παράγοντες που έσπρωξε το CTP, τον προηγούμενο Απρίλιο, να κηρύξει πρόωρες εκλογές και τελικά να τις χάσει.

Τώρα το UBP πέρασε το νόμο και δείχνει καθαρά στον κόσμο ότι η αλλαγή της κυβέρνησης τελικά δεν έφερε καλύτερες συνθήκες. Το 2010 θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στον Βορρά. Θα πάρει το UBP την πλειοψηφία;

Οι εργαζόμενοι στις τελευταίες εκλογές ανάδειξαν το UBP και τιμώρησαν το CTP για την οικονομική πολιτική που προσπαθούσε να περάσει. Τελικά την ίδια και χειρότερη πολιτική περνά και το UBP. Αποδεικνύεται ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, υπηρετούν και τα δύο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το καθήκον που προκύπτει επομένως είναι το χτίσιμο μιας νέας αριστεράς. Μιας αριστεράς που θα δώσει με αποφασιστικότητα; τους αμυντικούς αγώνες που χρειάζεται. Αλλά και η οποία στη συνέχεια να προχωρήσει σε επιθετικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, την εξουσία και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Οι αριστερές ιδέες έχουν μεγάλη απήχηση στους τ/κ, μέσα στην κοινωνία και μέσα στα συνδικάτα, χρειάζεται όμως να βγουν τα οργανωτικά συμπεράσματα, για την ανάγκη να χτιστεί μια νέα αριστερά. Αυτό φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές όπου το 2.4% των ψηφοφόρων στήριζε το νέο αριστερό σχηματισμό BKP-Yasmin. Το 20% της αποχής, ακόμα, ήταν από τα ψηλότερα που έχουμε δει ποτέ στο Βορρά και επίσης δείχνει στην κατεύθυνση της αναζήτησης μιας αριστερής διεξόδου από όλο και περισσότερους εργαζόμενους.

Αθηνά Καρυάτη, Λευκωσία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα