Βόρεια Ιρλανδία: Στέλεχος της CWI πρόεδρος στο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας

Το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (τμήμα της CWI) στην Ιρλανδία, Κάρμελ Γκέιτς, εκλέχτηκε πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων (ΝΙΠΣΑ), του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βορείου Ιρλανδίας.

Η εκλογή της έγινε στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του συνδικάτου όπου η Κάρμελ πήρε 17.000 ψήφους έναντι 11.500 του ανθυποψηφίου της. Η ψήφος αυτή αποτελεί μια πολύ μεγάλη νίκη για την Κάρμελ καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ψηλά ποσοστά που πήρε ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος γι’ αυτό το πόστο στην ιστορία του συνδικάτου.

Ένα ακόμα μέλος του Σ. Κόμματος, ο Πάντρεϊγκ Μουλχόλαντ, έχασε τη θέση του αντιπρόεδρου για λίγες μόνο εκατοντάδες ψήφους.

Η συνδιάσκεψη αυτή της ΝΙΠΣΑ σηματοδότησε μια σημαντική μετακίνηση του συνδικάτου προς τα αριστερά. Όχι μόνο σ’ ότι αφορά στην ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου αλλά κι όσο αφορά σε μια σειρά αποφάσεις που πήρε.

Η συνδιάσκεψη ψήφισε, ανάμεσα σ’ άλλα, να προσφέρει 40.000 λίρες στον αγώνα των Πυροσβεστών. Στη σχετική συζήτηση υπήρξε μόνο μία αντίθετη άποψη. Μια ακόμα πρόταση που υιοθετήθηκε κι έγινε θέση του συνδικάτου ήταν η υποστήριξη και η οικονομική ενίσχυση στους απολυμένους από τις αερογραμμές εργαζόμενους που πλήρωσαν την κάθοδό τους σε απεργιακή κινητοποίηση στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Η γραφειοκρατία του συνδικάτου έχασε επίσης τη μάχη ενάντια σε μια πρόταση που ζητούσε να περιοριστούν τα «έξοδα παραστάσεων» των συνδικαλιστών ηγετών. Η αριστερά κατάγγειλε ότι την ίδια στιγμή που οι γραφειοκράτες του συνδικάτου επεδίωκαν να αυξήσουν τα ποσά που παίρνουν σαν έξοδα παραστάσεων, αρνιόντουσαν να υποστηρίξουν τον αγώνα των κοινωνικών λειτουργών που κατεβαίνουν σε σημαντικές κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο και να τους στηρίξουν οικονομικά με απεργιακό ταμείο. Στην συζήτηση για τη διεθνή κατάσταση, ένα ψήφισμα το οποίο κατέληγε με το κάλεσμα για μια σοσιαλιστική ομοσπονδία για τις χώρες της Μέσης Ανατολής πέρασε ομόφωνα! Μια τέτοια πολιτική απόφαση είναι πρωτοφανής για το συνδικάτο.

Στις εκλογές που είχαν γίνει για το Γενικό Συμβούλιο του συνδικάτου, τον περασμένο Γενάρη, η γραφειοκρατία είχε κερδίσει την πλειοψηφία. Ένα από τα βασικά καθήκοντα, τώρα, είναι η αξιοποίηση της θέσης της Κάρμελ σαν προέδρου και των 5 άλλων μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έχουν εκλεγεί στο Γενικό Συμβούλιο, για να κτίσουμε την αριστερά στο συνδικάτο ώστε να πάρουμε την πλειοψηφία στη συνδιάσκεψη του επόμενου χρόνου.

Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μπέλφαστ, 2 Ιούνη 2003

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα