Βόλος: Οι αγώνες των μαθητών και… η “νόσος” των Kνιτών

Φέτος στο Βόλο η ΚΝΕ κάλεσε συγκέντρωση για δημιουργία συντονιστικού αγώνα σχολείων Βόλου (ΣΑΣΒ) στις 8/10 και παρότι το κάλεσμα έγινε με δική της πρωτοβουλία, οι αφίσες ενημέρωσης εμφανίστηκαν ανυπόγραφες σε όλα τα σχολεία. Στην πρώτη συνάντηση που έγινε ήταν παρόντες όχι μόνο μαθητές, αλλά και φοιτητές μέλη της ΚΝΕ, από τους οποίους έγινε το άνοιγμα της συζήτησης. Η παρουσία του Μαθητικού Ξεκινήματος ήταν δυναμική, γύρω στα 10 άτομα, γεγονός που μάλλον εξέπληξε τα μέλη της ΚΝΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της ΚΝΕ κατηγορούσαν συνεχώς τις προτάσεις μας ως λάθος και αντιδημοκρατικές. Για την ακρίβεια, η πρόταση μας να βγουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από όλα τα σχολεία της πόλης για να δημιουργηθεί οργανωμένα και δημοκρατικά το ΣΑΣΒ τους φάνηκε ουτοπική! Υποστήριξαν ότι οι μαθητές στις γενικές συνελεύσεις δεν μπορούν να βγάλουν σωστές αποφάσεις για το ποιος θα τους εκπροσωπήσει. Παράλληλα εκφράσανε την άποψη πως οι μαθητές του γυμνασίου δεν έχουν την νοητική ικανότητα να εκλέξουν αντιπροσώπους!! Αυτό που πρότειναν είναι το ΣΑΣΒ να αποτελείται από όποιους μαθητές θέλουν απλά να πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις χωρίς να έχουν εκλεχθεί από κανέναν. Όμως, η απουσία εκλεγμένων αντιπροσώπων σημαίνει ότι οι μαθητές δε θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σωστά για τη δράση του συντονιστικού. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο, το συντονιστικό θα μπορούσε να αποτελείται από εκατοντάδες μαθητές, κάτι που θα καθιστούσε τη λειτουργία του αναποτελεσματική.

Παρόλα αυτά, μετά από τις πιέσεις του Μ.Ξ. έγινε δεκτή η πρόταση μας να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα σχολεία για την εκλογή αντιπροσώπων, γεγονός που απ’ ό,τι φάνηκε δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους φοιτητές της ΚΝΕ. Μετά το τέλος της συζήτησης, και ενώ οι μαθητές είχαν αρχίσει να αποχωρούν, ακολούθησε μια μικρή συζήτηση μεταξύ των μαθητών του ΜΞ και των μελών της ΚΝΕ (κυρίως των φοιτητών). Ενώ θέταμε επιχειρήματα για τις προτάσεις μας, τα μέλη της ΚΝΕ παρέδιδαν “μαθήματα” ιστορίας και σταλινισμού, ενώ μας εξαπέλυσαν επίθεση με ψεύτικες κατηγορίες του τύπου: “Προδότες, θα ψηφίσετε υπέρ της ανασυγκρότησης της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ!”. Επιπλέον, μας κατηγόρησαν που είμαστε αντιρατσιστές με τους ομοφυλόφιλους και τους ναρκομανείς(!), ενώ δε δίστασαν να ρίξουν τόνους λάσπης σε σύντροφο φοιτητή του Ξεκινήματος (που ήταν απών!) του στιλ “Έχει βίλα στο Πήλιο, τα παίρνει κι όταν θα φέρουμε στοιχεία θα κρύβεστε” κλπ.

Είναι φανερό πως οι δημοκρατικές ιδέες και προτάσεις του ΜΞ τους χάλασαν τα σχέδια περί δικού τους συντονιστικού αγώνα με έτοιμες εντολές από την Αθήνα. Η επίθεση και η προπαγάνδα της ΚΝΕ κατά του Ξ δεν τελείωσε εκεί. Στην επόμενη συνάντηση το κλίμα δεν ήταν πολύ διαφορετικό. Οι “σύντροφοι” Κνίτες συνέχισαν τα ψέματα. Όταν το ΜΞ πρότεινε να συμπεριληφθεί στα αιτήματα η κατάργηση του πλαφόν του 10 στις πανελλήνιες εξετάσεις, υποστήριξαν πως δεν υπάρχει τέτοιο πλαφόν!! Στην συνέχεια, προσπάθησαν πάλι να αμαυρώσουν την εικόνα του ΜΞ με τις ίδιες κατηγορίες που χρησιμοποίησαν και την πρώτη ημέρα.

Δυστυχώς, τις μέρες εκείνες δεν έγιναν συνελεύσεις στα σχολεία για την εκλογή αντιπροσώπων, παρόλο που το επιδιώξαμε. Παρόλα αυτά η συμμετοχή και η δουλειά του ΜΞ στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο για την πορεία στις 20/10 ήταν δυναμική και ουσιαστική και η ανταπόκριση που έδειξε ο κόσμος στο κάλεσμά μας σημαντική. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν πολύ μαζική και η πορεία είχε αρκετά δυνατό παλμό. Υπήρχαν 3 πανό με συνθήματα. Το ένα υπογεγραμμένο από το 5ο Λύκειο Βόλου, το 2ο υπογεγραμμένο από το ΣΑΣΒ (παρόλο που δεν είχε εκλεχτεί ούτε ένας αντιπρόσωπος των μαθητών!!!) και το 3ο από το συντονιστικό των ΑΕΙ (άλλο ένα συντονιστικό χωρίς αντιπροσώπους και αποφάσεις συλλόγων!).

Στην πορεία, τα μέλη της ΚΝΕ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην επίθεση ενάντια στο ΜΞ. Συγκεκριμένα, ενώ μαθητές του ΜΞ έκαναν παρέμβαση με προκηρύξεις που ανέφεραν τα προβλήματα της παιδείας, στέλεχος της ΠΚΣ άρπαξε τις προκηρύξεις από έναν σύντροφο μαθητή και τις πέταξε στο δρόμο βρίζοντας τον παράλληλα ενώ είχε προηγηθεί και άλλο παρόμοιο επεισόδιο νωρίτερα αλλά μικρότερης διάρκειας. Τα λόγια του Κνίτη φοιτητή ήταν αποκαλυπτικά “Εδώ είναι συντονιστικό, απαγορεύεται να μοιράζετε προκηρύξεις του Μξ!”, ενώ αργότερα είπε με θράσος “Έτσι γούσταρα και το έκανα!!”.

Μετά το τέλος της πορείας, δε δίστασαν να μας κατηγορήσουν ότι καπελώνουμε την πορεία (?), τη στιγμή που οι ίδιοι σε εφημερίδες και ανακοινώσεις παραδέχονταν ότι η πορεία καλείται από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ!!

Δυστυχώς, η στάση της ΚΝΕ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το λιγότερο εγκληματική! Σε μια περίοδο που τα σχολεία έχουν πολλά προβλήματα και οι μαθητές μεγάλη διάθεση να παλέψουν γι’ αυτά, η ΚΝΕ επιμένει να πραγματοποιεί καπελωμένες πορείες, χωρίς να δίνει καμιά προοπτική στους αγώνες των μαθητών, ενώ αντιτίθεται ανοιχτά στην εκλογή αντιπροσώπων.

Αντίθετα, το ΜΞ πιστεύει ότι μόνο μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων μας και τη δημοκρατική εκλογή αντιπροσώπων μπορούν οι αγώνες μας να είναι δυναμικοί και αποτελεσματικοί. Τέλος, όσο η ΚΝΕ συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη στάση, το ΜΞ δεν θα σταματήσει να κατακρίνει τέτοιου είδους πολιτικές. Αλλά μάλλον κάποιοι ενοχλούνται από την σωστή κριτική…

Τσούτσικας Φώτης 5o E.Λ. Βόλου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα