Βόλος

Όταν η φιλοΞΕΝΙΑ εξαντλείται στην πισίνα και στο pool bar…

Μία πόλη με τεράστια προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής (αερορύπανση, κυκλοφοριακό, έλλειψη φτηνών και επαρκών χώρων στάθμευσης, πάρκα και χώροι πρασίνου σε κάθε άλλο παρά επάρκεια, και πολλά άλλα), μια δημοτική αρχή να βάζει σε προτεραιότητα όχι φυσικά τον πολίτη αλλά την διευκόλυνση ιδιωτικών οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων που σαν σωτήρες θα έρθουν να δώσουν άλλη… αίγλη και ώθηση στην πόλη, και ο …σωτήρας επιχειρηματίας που θα βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο την πόλη και τους κατοίκους , τοποθετώντας τον Βόλο στον τουριστικό χάρτη. Αυτά είναι τα τρία βασικά συστατικά του ενδιαφέροντος κοκτέιλ το οποίο όμως δεν σερβίρεται σε κάποιο υπαίθριο μπαράκι αλλά εν μέσω δημοτικών συμβουλίων, δικαστικών προσφυγών και κινητοποιήσεων.

Η ιστορία έχει ως εξής : πριν από λίγους μήνες κάτοικοι της πόλης και περίοικοι μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Βόλο προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την διακοπή εργασιών της κατασκευής πισίνας από πλευράς του ΞΕΝΙΑ υποστηρίζοντας ότι αυτό επιχειρείται σε δημόσιο χώρο πέραν αυτού που είχε παραχωρηθεί στον ξενοδοχείο με σύμβαση από τον Δήμο. Οι εργασίες σταμάτησαν έστω προσωρινά μέχρι να διαπιστωθεί αν όντος η πισίνα χτίζεται εκτός του χώρου ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου άρα καταπατείται δημόσιος χώρος με πρόσβαση στον κόσμο η όχι. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση κατοίκων, περιοίκων και διαφόρων προοδευτικών δυνάμεων( ανάμεσα τους και η Παρέμβαση Πολιτών στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα), διότι υπήρξαν ερωτηματικά ως προς το που θα έφταναν οι ορέξεις…..

Μέσα και από την παρέμβαση με επίμονες τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και επειδή όποιος ρωτάει και ψάχνει….στο τέλος κάτι βρίσκει…, ήλθαν στην επιφάνεια πολλά και ενδιαφέροντα….Η πλευρά του ΞΕΝΙΑ όπως είναι φυσικό υποστηρίζει ότι τηρεί πιστά την σύμβαση παραχώρησης της έκτασης που της έγινε από τον Δήμο και πως είναι η ίδια έκταση (11339 τμ για την ακρίβεια) με παλαιότερη σύμβαση σε πρωτύτερο επιχειρηματία (άσχετα αν αυτός δεν ήθελε να την εκμεταλλευτεί). Κατά συνέπεια δεν παραβιάζει κανέναν κοινόχρηστο χώρο. Έλα όμως που…..για κακή τύχη( αλή των κατοίκων όμως) δεν έμεινε κρυφό πως οι βλέψεις είναι για επέκταση με μπανγκαλόου, συνεδριακό κέντρο, υπόγειο γκαράζ κλπ… Το κακό δεν ήταν μόνο εδώ αλλά και στο ότι δεν υπήρξε στην σύμβαση τοπογραφικό που να ορίζει ακριβώς μέχρι που είναι οι εγκαταστάσεις και που το παραπλήσιο πάρκο( ένα από τα λίγα μεγάλα στην πόλη)! Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πέριξ κοινόχρηστοι χώροι θα παραμείνουν στους κατοίκους…

Από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε εξοργιστικό να παραχωρεί γη και ύδωρ στον επιχειρηματία η πρώην δημοτική αρχή αλλά και….η νυν να κάνει τα στραβά μάτια και να μην δίνει έστω την σύμβαση στην δημοσιότητα. Και επίσης να έρχεται εκ των υστέρων ο Δήμος και αφού έχει βάλει σε αντιπαράθεση κατοίκους και επιχειρηματία να βγάζει την ουρά του απέξω αφού αυτός υπέγραφε την σύμβαση, λέγοντας πως θα τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα!!!.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο ζήτημα αυτό και με όλους τους φορείς αλλά και απλούς πολίτες αναδείξαμε το ζήτημα, του απαράδεκτου γεγονότος που ενώ σπανίζουν τα μεγάλα πάρκα στην πόλη ακόμα και αυτά τα λίγα καταπατούνται από την ίδια την δημοτική αρχή ουσιαστικά και από ιδιωτικά συμφέροντα μετέπειτα… Ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει να ενημερώνεται και το τι θα γίνει -αν όχι με την πισίνα κυρίως με τις υπόλοιπες επεκτάσεις- δεν είναι δεδομένο όπως κάποιοι θα ήθελαν να το θεωρούν. Και ας λαϊκίζουν ότι είμαστε αχάριστοι καθώς έτσι “εμποδίζεται η ανάπτυξη και δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας” και άλλα τέτοια.(τότε την θυμούνται την ανεργία). Η μάχη θα δοθεί και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρωθεί έτσι κόσμος γύρω από ένα ακόμα ζήτημα (μετά από αυτό της ρύπανσης). Στο κάτω κάτω είναι κατανοητό πως δεν είναι αρκετά μερικά martini σε ένα μπαράκι σε μια πισίνα…άλλα είναι που κάνουν την ποιότητα στην ζωή μας…

Ιάσονας Αποστολάκης, Bόλος

?

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής