Βόλος: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κοινή κάθοδο της Αριστεράς στις Δημοτικές Εκλογές

Του Νίκου Κανελλή

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής των «Δρόμων Συνεργασίας», μιας δημοτικής παράταξης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη του Βόλου1.

Η σύσκεψη ήταν ανοιχτή και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα. Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η συγκρότηση διάφορων επιτροπών δουλειάς για τη διακήρυξη αρχών, για το πρόγραμμα, το γραφείο τύπου κλπ. Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα και διαδικασίας αποφασίστηκε ότι η επόμενη ανοιχτή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με θέμα την υιοθέτηση της νέας διακήρυξης αρχών. Στη συνέχεια και με βάση τις «αρχές» της παράταξης θα γίνει ανοιχτό κάλεσμα σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.

Επιπλέον, μετά τις 18/12, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του/της επικεφαλής της παράταξης. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι η συνέλευση της παράταξης θα είναι το αποφασιστικό όργανο για όλα τα σημαντικά ζητήματα (αρχές, πρόγραμμα, ανάδειξη υποψήφιου/ ας δημάρχου, ψηφοδέλτιο). Τέλος αποφασίστηκε να βγει ένα δελτίο τύπου που να βάζει τέλος στις «διαρροές» και τα «σενάρια» που κυκλοφορούν στον τοπικό τύπο για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους.

Το «Ξεκίνημα» παρακολούθησε τη Συντονιστική Επιτροπή και έκανε τις παρακάτω προτάσεις (τις οποίες μοίρασε γραπτά στη σύσκεψη) στη βάση της τοποθέτησης που είχε κάνει στην ανοιχτή συνέλευση της 13ης Νοεμβρίου. Οι αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής υιοθέτησαν αρκετά σημεία από τις προτάσεις μας ειδικά σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος.

Προτάσεις στη συντονιστική επιτροπή των «Δρόμων Συνεργασίας»

Βόλος 25/11/2013

Ο στόχος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι το να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι (και ειδικά οι μεγάλοι) στα χέρια της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Οι «αριστεροί δήμοι» οφείλουν να ασκήσουν μια εντελώς διαφορετική πολιτική, σε σχέση με αυτή που ακολουθείται μέχρι σήμερα σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να ασκήσουν μια πολιτική διεκδίκησης και όχι διαχείρισης, ενάντια στην μνημονιακή πολιτική και τον Καλλικράτη και στο πλάι του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που τα κονδύλια προς τους δήμους έχουν μειωθεί τόσο δραστικά και η κυβέρνηση χτυπά το βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος ένας «αριστερός δήμος» πρέπει πρώτα από όλα να είναι «όργανο μάχης» στα χέρια των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κυβέρνηση. Οποιοδήποτε φιλολαϊκό πρόγραμμα σε επίπεδο δήμου δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον, μια νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς στις δημοτικές εκλογές μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια για ανατροπή της δικομματικής κυβέρνησης και στην πάλη για μια κυβέρνηση της αριστεράς.

Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν δυο βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθούν τα παραπάνω:

 1. Η δημοτική παράταξη πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο αριστερό – ριζοσπαστικό πρόγραμμα πάνω στα ζητήματα του δήμου

 2. Η δημοτική παράταξη δεν πρέπει να θυμίζει σε τίποτα τις παρατάξεις του δικομματισμού και του κατεστημένου, πρέπει να είναι μια παράταξη «άλλου τύπου»

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε

 1. Να σταματήσουν άμεσα οι διαρροές για το ποιοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι με τους «Δρόμους Συνεργασίας».

Η σημερινή εικόνα2 περνάει το μήνυμα ότι στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται «σκοτωμός» για την «καρέκλα». Αυτό, δικαίως, προκαλεί την αποστροφή του λαού ο οποίος στενάζει σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας. Ο κόσμος βγάζει το συμπέρασμα ότι η ριζοσπαστική αριστερά είναι «μια από τα ίδια».

Το «κυνήγι της καρέκλας» είναι γνώρισμα των κομμάτων και των «πολιτικών» του κατεστημένου και καμία σχέση δεν έχει με τη ριζοσπαστική αριστερά που βλέπει κάθε δημόσια θέση σαν βήμα και όπλο για να προωθήσει τον αγώνα και τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι διαρροές είναι να οριστεί μια συγκεκριμένη δημοκρατική διαδικασία με προκαθορισμένο ένα όριο λήψης αποφάσεων και η συντονιστική επιτροπή να εκδώσει άμεσα μια δημόσια ανακοίνωση σε αυτή την κατεύθυνση. Η επιτροπή τύπου να στείλει ένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ με το οποίο να απαντάει στα δημοσιεύματα.

 1. Το πρόγραμμα (πρέπει να) προηγείται των προσώπων.

Η παράταξη πρέπει να έχει σαφείς απαντήσεις για τα πιο σημαντικά θέματα του Δήμου.

 • τι θα κάνει με τα διαρκώς μειούμενα κρατικά κονδύλια από το κράτος, θα τα αποδεχθεί η θα τα αντιπαλέψει μέσα από την μαζική κινητοποίηση του κινήματος;

 • τι θα κάνει για τη διαρκή μείωση του μόνιμου προσωπικού του Δήμου και την αντικατάστασή του από 5μηνήτες εργαζόμενους των προγραμμάτων «Κοινής Ωφέλειας»;

 • τι θα κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων που παραδίδεται στους ιδιώτες με στόχο την καύση;

 • με ποιο τρόπο μια αριστερή δημοτική αρχή θα καταφέρει οργανώσει την πλατιά και ουσιαστική συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων του Δήμου;

 • τι θα κάνει ο Δήμος για να σταθεί στο πλάι τους λαού ενάντια στους επικείμενους πλειστηριασμούς, για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τροφή, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό;

 1. Τα πρόσωπα (πρέπει να) υπηρετούν ένα πρόγραμμα και να ελέγχονται από τη δημοτική παράταξη.

Ο/ η επικεφαλής θα πρέπει να υπηρετεί το πρόγραμμα, να το πιστεύει και να το εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης θα πρέπει να βλέπει τον εαυτό του σαν μέρος της παράταξης, να είναι έτοιμος να δεσμευτεί δημόσια ότι θα λογοδοτεί σε αυτή και φυσικά να έχει «θητεία» μέσα στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

 1. Για μια δημοκρατική διαδικασία συζήτησης λήψης αποφάσεων

Θα προτείναμε τα παρακάτω βήματα:

 • Η επιτροπή προγράμματος να συντάξει το σχέδιο προγράμματος μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη. Έχει σημασία το σχέδιο πρέπει να είναι σύντομο, απλό και να αφορά τους βασικούς άξονες της πολιτικής και όχι τις τεχνικές λεπτομέρειες.

 • Στη συνέχεια να γίνουν 2 ή 3 συνελεύσεις στις οποίες να συζητηθεί το πρόγραμμα ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστική κουβέντα και να υπάρχει δυνατότητα για τροποποιήσεις

 • Η συζήτηση και η υιοθέτηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φλεβάρη.

 • Στο τέλος αυτής της πολιτικής διαδικασίας να κατατεθούν οι όποιες «υποψηφιότητες».

 • Η εκλογή του υποψηφίου να γίνει από τη συνέλευση.

Μέχρι τότε και παράλληλα με αυτό να γίνουν συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

 1. Κάλεσμα συνεργασίας σε άλλες δυνάμεις της αριστεράς και ειδικά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η συντονιστική επιτροπή της παράταξης (ή εναλλακτικά η νομαρχιακή επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να απευθύνει κάλεσμα για συνεργασία στην υπόλοιπη Αριστερά. Συγκεκριμένα πρέπει να επιδιώξει να κάνει συναντήσεις με τις άλλες δυνάμεις (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) με σκοπό να κατέβει ένα κοινό αριστερό ψηφοδέλτιο.

Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να πάρει τη μορφή του εκλογικού μετώπου, δηλαδή ενός κοινού ψηφοδελτίου είτε διαφορετικών – διακριτών αριστερών δυνάμεων (κομμάτων, οργανώσεων, κινήσεων) είτε συνεργαζόμενων υποψηφίων.

Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο ψηφοδέλτιο να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν αναδειχτεί σε διάφορα κινήματα (πχ για το νερό, το εργατικό κίνημα, το κίνημα νεολαίας, το αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό κίνημα κοκ).

 1. Για τις «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ

Το ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς οφείλει να εκφράζει τους εργαζόμενους και το λαό. Έχει μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι και ο λαός να αναγνωρίζουν το ίδιο τους τον εαυτό στο ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, είχαν αποτελέσει στελέχη αυτών των κομμάτων και έτσι είχαν την ευθύνη για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής να μην είναι στο ψηφοδέλτιο. Διαφορετικά το μήνυμα που περνάει είναι ότι οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση «αλλάζουν κοστούμι» για να παραμείνουν στα πράγματα. Έτσι η ριζοσπαστική αριστερά εμφανίζεται εντελώς αφερέγγυα απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό που απαιτούν (και σωστά) τη ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η «διεύρυνση» της παράταξης πρέπει να απευθύνεται προς την υπόλοιπη αριστερά και τα κινήματα και όχι προς το παλιό πολιτικό κατεστημένο.

_____________
Σημειώσεις
1. Η συντονιστική επιτροπή ορίστηκε στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση – συνέλευση των «Δρόμων Συνεργασίας».
2. Μετά την ανοιχτή συνέλευση οι τοπικές εφημερίδες του Βόλου έχουν διαρκώς «σχόλια» για διάφορα τοπικά στελέχη που δηλώνουν ή «διαρρέουν» ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα