Array

Βόλος: Σημαντική δικαστική νίκη των εργαζομένων της ΙΜΑΣ! Η απεργία συνεχίζεται!

Ρεπορτάζ από το «Ξεκινημα» Βόλου

Οι εργαζόμενοι της ΙΜΑΣ πέτυχαν χθες (Πέμπτη 11/09) μια πρώτη πολύ σημαντική δικαστική νίκη. Τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εργοδοσία την Τρίτη 9/09 με στόχο να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία απορρίφθηκαν χθες το μεσημέρι από το Πρωτοδικείο του Βόλου. Έτσι η απεργία διαρκείας που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη ενάντια στην επιβολή εκ περιτροπής εργασία συνεχίζεται κανονικά. Σήμερα αναμένεται η απόφαση και για το ΣΥΡΜΑ (θυγατρικό εργοστάσιο που ανήκει στην ίδια πολυεθνική με τον ΙΜΑΝΤΑ, με κοινό σωματείο).

Αναμφίβολα πολύ σημαντικό ρόλο στην θετική αυτή εξέλιξη  έπαιξε πρώτα και κύρια η συσπείρωση των εργαζομένων που σαν μια γροθιά βρέθηκαν στα δικαστήρια του Βόλου για να υπερασπιστούν την υπόθεσή τους. Η τοποθέτηση του Θοδωρή Πανόπουλου[*] στο δικαστήριο (μάρτυρας υπεράσπισης από την πλευρά των εργαζομένων) ήταν επίσης πολύ σημαντική καθώς αποκάλυψε την ουσία του πράγματος, ότι δηλαδή η εργοδοσία επιδιώκει να κατεβάσει το εργατικό κόστος τη στιγμή που έχει σημειώσει υψηλά κέρδη όλη την προηγούμενη πενταετία και η μητρική πολυεθνική συνεχίζει και αυξάνει την κερδοφορία της.

Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε η κινητοποίηση και η συμπαράσταση σχεδόν σύσσωμης της Αριστεράς της περιοχής. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπολος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μ. Πατσιαντάς μαζί με πολλούς δημοτικούς συμβούλους) στελέχη του ΚΚΕ/ ΠΑΜΕ (όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Κ. Στεργίου κα) αλλά και πολλοί αγωνιστές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς βρέθηκαν και τις δυο μέρες στα δικαστήρια. Το «Ξ» ήταν επίσης παρόν με την παρουσία των σ. Νίκου Κανελλή (δημοτικού συμβούλου) και Κ. Ιατρόπουλου (τοπικού συμβούλου) ενώ ανάρτησε πανό αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια.

Είναι σαφές ότι η δικαστική νίκη ανεβάζει το ηθικό των εργαζομένων (αυτό φάνηκε καθαρά χθες από τις εκδηλώσεις χαράς και το πανηγύρι που στήθηκε μέχρι το βράδυ έξω από την πύλη) και δίνει νέα ώθηση στην απεργία.

Όμως ο δρόμος θα είναι μακρύς και η νίκη της απεργίας δεν θα είναι εύκολη.

Η εργοδοσία του ΙΜΑΣ και της πολυεθνικής δεν θα κάνει εύκολα πίσω ενώ γύρω της θα συσπειρωθούν και άλλοι βιομήχανοι που αντιλαμβάνονται το κοινό ταξικό τους συμφέρον. Όλοι αυτοί ξέρουν ότι μια νίκη σε ένα χώρο μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλους χώρους όπου σήμερα οι εργαζόμενοι δεν κινούνται και είναι απογοητευμένοι.

Για αυτό το λόγο έχει τεράστια σημασία πρώτον οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να είναι συσπειρωμένοι, να λαμβάνουν αποφάσεις μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες συνελεύσεων. Επίσης χρειάζεται άμεσα να κερδίσουν και άλλους συμμάχους καταρχάς σε άλλα εργοστάσια και κατά δεύτερον μέσα στο Βολιώτικο λαό. Γι’ αυτό χρειάζεται να προχωρήσει η σύσκεψη και συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων της βιομηχανικής με στόχο να συμπαρασύρει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλους εργοστασιακούς χώρους που βιώνουν σκληρές επιθέσεις. Επίσης χρειάζεται άμεσα να καλεστεί ένα πανβολιώτικο συλλαλητήριο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΙΜΑΣ/ΣΥΡΜΑ. Με βάση τη χθεσινή δικαστική απόφαση και την ανύψωση του ηθικoύ μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Τέλος, είναι απαραίτητη η δημιουργία απεργιακού ταμείου και το κάλεσμα σε όλο το βολιώτικο λαό για να το στηρίξει.

Μια πρώτη μάχη κερδήθηκε. Οι εργαζόμενοι ένοιωσαν τη δύναμή τους. Ο «πόλεμος» συνεχίζεται και θα είναι μακρύς και δύσκολος αλλά η νίκη είναι εφικτή!

_______________
* Δείτε τη συνέντευξη του Θ. Πανόπουλου στο «Ξ», https://xekinima.org/arthra/view/article/bolos-ston-imanta-tha-dothei-skliri-maxi-synenteyksi/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα