Βόλος – πετυχημένη η εκδήλωση για τα απορρίμματα στις 18/01

Tης Ελένης Γεραλή
Βόλος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση με θέμα την εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων από το «Ξεκίνημα» Βόλου, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα, κράτησε συνολικά 2,5 ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον.

Μετά τα ανοίγματα του Τάσου Κεφαλά (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και του Βαγγέλη Στογιάννη (Ξεκίνημα) ακολούθησαν περισσότερες από 15 παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήματα. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν το λόγο ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλ. Μεϊκόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Κλημόπουλος και Ν. Χαυτούρας, ο συνδικαλιστής του ΙΜΑΝΤΑ Θ. Πανόπουλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δ. Βόλου Γ. Μαγιάκος αλλά και μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας (Συμπαράταξη Ανατροπής) αγωνιστές της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, αγωνιστές που ασχολούνται συστηματικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και πολλοί άλλοι.

Οι εισηγητές στάθηκαν με έμφαση στον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο οποίος κατά βάση προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων κεντρικών μονάδων – εργοστασίων διαχείρισης, πάντα με τη συμμετοχή των μεγαλοεργολάβων (ΣΔΙΤ). Έτσι, ανοίγει ο δρόμος που οδηγεί στην καύση ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος της διαχείρισης. Η εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε στηρίζεται στην λογική της μικρής-αποκεντρωμένης διαχείρισης. Ξεκινά με τη  διαλογή στην πηγή (οργανικά, χαρτί, γυαλί, πλαστικά, μέταλλα, σύμμεικτα κοκ) και συνεχίζεται με την τοποθέτηση διαφορετικών κάδων σε κάθε τετράγωνο. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την κομποστοποίηση αλλά και την ανάκτηση και ανακύκλωση πολύ μεγάλου μέρους των απορριμμάτων σε μικρές, μηχανολογικά απλές και οικονομικές μονάδες, υπό δημόσια-δημοτική ιδιοκτησία και υπό κοινωνικό-εργατικό έλεγχο.

Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του «Ξ» να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση και αναγνώρισαν ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών η Αριστερά οφείλει να προβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν απάντηση στα σημερινά μεγάλα ζητήματα των δήμων. Σαν «Ξ» υπογραμμίσαμε ότι η εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται με την ανάγκη για μια ριζική πολιτική ανατροπή γιατί μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα στην οικονομία, θα χρηματοδοτήσει τους δήμους για να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα