Προκήρυξη της οργάνωσης Βόλου του “Ξ”
Εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστό πως η εταιρία ENGAL του Γ. Αλεξάκη σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο εργοστάσιο στη ΄Β ΒΙΠΕ Βόλου, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια καίγοντας σκουπίδια. Η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου στη Μαγνησία θα προκαλέσει νέα πολύ μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, όπου βρίσκεται η Β` Βι.Πε. του Βόλου, είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά καθώς εκεί λειτουργούν μεγάλες και ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (Χαλυβουργία, Χυτήρια, ΠΕΒ κλπ).
Για αυτό το εργοστάσιο της ENGAL δεν πρέπει να γίνει!
Κίνδυνος θάνατος
Η ENGAL ισχυρίζεται στο δημόσιο λόγο της ότι η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιεί το εργοστάσιο για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια θα είναι βιομάζα* η οποία θα προέρχεται από αστικά απορρίμματα. Ωστόσο η άδεια που έχει πάρει η ENGAL από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναφέρει ρητά ότι το καύσιμο υλικό που θα χρησιμοποιεί, θα είναι το διεθνώς γνωστό ως SRF/RDF.
Tι είναι το SRF/RDF; Πρόκειται για σκουπίδια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί στοιχειωδώς τα μέταλλα και τα οποία έχουν αφυδατωθεί ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καούν.
Η καύση του SRF απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως: διοξίνες, φουράνια, αιώρουμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α. τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.
Επιπλέον 30-35% του SRF/RDF μετατρέπεται μετά την καύση σε τοξική τέφρα (τέφρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κ.α.) της οποίας η ασφαλής διαχείριση είναι πρακτικά αδύνατη. Αν η τοξική τέφρα θαφτεί σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), όπως είθισται, θα δηλητηριάσει το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Αναπόφευκτα, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα πίνουν νερό και θα τρώνε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα κυριολεκτικά δηλητηριασμένα!
Το εργοστάσιο της ENGAL όχι μόνο δεν θα παράγει «πράσινη» ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα θα αποτελέσει κίνδυνο – θάνατο για το περιβάλλον και την υγεία μας.
Είναι πολλά τα λεφτά
Γιατί θέλει να τα κάνει όλα αυτά ο Αλεξάκης; Μα για να βγάλει κέρδη, για τι άλλο; Και αυτή η επένδυση υπόσχεται σίγουρο, ζεστό και πολύ χρήμα για τους μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης.
Η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών στην Ελλάδα είναι 5,5 εκ. τόνοι. Κι’ όμως η Engal θα καίει στο εργοστάσιο του Δήμου Φερών (λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βόλο) και σε άλλα δυο που έχει στα σκαριά στη Μακεδονία και την Κρήτη έως και 7 εκ. τόνους σκουπίδια κάθε χρόνο! Πρόκειται για σκουπίδια που θα εισάγονται από την Ιταλία! Μάλιστα από τα εισαγόμενα σκουπίδια η ENGAL θα έχει σημαντικά έσοδα καθώς η Ιταλική κυβέρνηση επιδοτεί με 80ευρώ τον τόνο τα σκουπίδια για να τα ξεφορτωθεί.
Πράσινη ενέργεια…όπως πράσινα άλογα
Μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη υπόσχονται όμως οι επιδοτήσεις που προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση. Ποιες επιδοτήσεις; Οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)! Ναι καλά ακούσατε, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδοτεί το εργοστάσιο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια καίγοντας σκουπίδια, ως εργοστάσιο που χρησιμοποιεί «πράσινη ενέργεια», ενέργεια δηλαδή φιλική προς το περιβάλλον!
Βαφτίζοντας το SRF/RDF βιομάζα, η ENGAL θέλει να ενταχθεί στον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο οποίος προβλέπει επιδότηση 87 ευρώ ανά μεγαβατόρα ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» (28/03/2011) «…σε πλήρη λειτουργία της η συγκεκριμένη μονάδα με παραγωγή 800.000 μεγαβατώρες ετησίως θα επιδοτείται με 69,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, όταν το κόστος της μονάδας έχει εκτιμηθεί περίπου στα 153 εκ. ευρώ».
Πρόκειται για ένα εξοργιστικό σκάνδαλο! Οι μεγαλοεργολάβοι της ENGAL ετοιμάζονται να βγάλουν τεράστια κέρδη μέσα από τις κρατικές επιδοτήσεις (δηλαδή τα δικά μας λεφτά) πουλώντας μας μαϊμού «πράσινη» ενέργεια και καταστρέφοντας το περιβάλλον και την υγεία μας.
Το θράσος τους δεν έχει όρια! Αλλά δεν θα τους περάσει, αυτό το εργοστάσιο δεν θα γίνει ποτέ!
Για άλλη μια φορά, μόνος δρόμος ο αγώνας
Ακριβώς επειδή διακυβεύονται τεράστια ποσά, οι μεγαλοεργολάβοι δεν πρόκειται να κάνουν εύκολα πίσω. Αντίθετα θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να προχωρήσει η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου τους. Στο πλευρό τους είναι και θα συνεχίσει να είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» έχει ήδη εκδώσει άδεια λειτουργίας του εργοστασίου (απόφαση υπ’ αριθμό 1317/2010) παρότι δεν έχει εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η καύση σκουπιδιών είναι «Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας» όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό κόμμα…
Όπως ο Μπόμπολας στην Κερατέα, έτσι και ο Αλεξάκης στο Βόλο θα επιμείνει και θα επιδιώξει να φτιάξει το εργοστάσιό του με κάθε τρόπο. Από τη δική μας πλευρά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακροχρόνιο και σκληρό αγώνα, όπως ακριβώς έχουν κάνει και οι κάτοικοι της Κερατέας.
Προτείνουμε:
– Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα ξεκινώντας από τον Βόλο, το Βελεστίνο και τον Άγιο Γεώργιο – επιτροπές αγώνα που θα λειτουργούν δημοκρατικά, χωρίς καπελώματα. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να έχει διάρκεια και να νικήσει.
– Οι επιτροπές θα πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες (με ανακοινώσεις, ανοιχτές συζητήσεις κλπ) για τις επιπτώσεις που θα έχει το εργοστάσιο στο περιβάλλον και την υγεία μας.
– Να απαιτήσουμε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής και η Περιφέρεια Θεσσαλίας να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου.
– Να οργανωθούν οι πρώτες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Αυτές μπορεί να είναι αρχικά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συναυλίες, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κοκ
– Η νομική προσβολή της επένδυσης μπορεί να είναι ένα από τα όπλα μας. Όμως το πιο σημαντικό μας όπλο είναι οι μαζικοί αγώνες μας, γιατί τα δικαστήρια 9 στις 10 φορές λειτουργούν προς το συμφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών και της κυβέρνησης και όχι των λαϊκών στρωμάτων.
– Στο βαθμό που η επένδυση προχωρά παρά τις πιο πάνω αντιδράσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές αντιδράσεις όπως η κατάληψη των οικοπέδων όπου σχεδιάζεται να χτιστεί το εργοστάσιο, το μπλοκάρισμα των μηχανημάτων, απεργίες των εργαζομένων του Βόλου και των γύρω περιοχών κοκ.
Εναλλακτική Πρόταση
Το τοπικό κίνημα ενάντια στην καύση των σκουπιδιών είναι σημαντικό να συντονιστεί με τα κινήματα που έχουν ξεσπάσει ανά την Ελλάδα ενάντια στους ΧΥΤΑ, σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Λευκίμμη κ.α., καθώς και με κινήματα που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα σε μια σειρά περιοχές (Αττική, Μακεδονία, Κρήτη) όπου σχεδιάζονται αντίστοιχα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών.
Σ’ αυτή την προοπτική το κίνημα ενάντια στους ΧΥΤΑ και ενάντια στην καύση των απορριμμάτων είναι σημαντικό να προβάλλει από την αρχή μια εναλλακτική αντιπρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών καθώς είναι βέβαιο ότι για άλλη μια φορά θα μας κατηγορήσουν για μια «μειοψηφία που λέει απλά όχι».
Εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων υπάρχει και μάλιστα σε σχέση και με την καύση και με τους ΧΥΤΑ είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, πιο φτηνή, δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της είναι χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.
Τα βασικά σημεία της πρότασης αυτής είναι:
– Η διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή (δηλαδή σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κοκ) σε 4 βασικές κατηγορίες: 1) χαρτί 2) πλαστικά-μέταλλα-γυαλί 3) ζυμώσιμα-οργανικά υλικά (υλικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης) και 4) υπόλοιπα.
Η διαλογή στην πηγή έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς το 40-60% των σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμο, το 40-60% ζυμώσιμο και μόλις το 10% είναι υπολείμματα και αδρανή υλικά.
– Σε επίπεδο Δήμου, ομάδων Δήμων, ή πληθυσμιακών ενοτήτων που να κυμαίνονται κοντά στις 200.000 κατοίκους, χρειάζεται η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
– Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κλπ) και θα οδηγούνται απευθείας στην ανακύκλωση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται. Στο βαθμό που υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια δηλαδή που δεν έχει προηγηθεί διαχωρισμός) αυτά θα οδηγούνται σε ταινιόδρομους όπου εργαζόμενοι θα αφαιρούν τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα προσθέτουν στις αντίστοιχες κατηγορίες που περιγράφηκαν παραπάνω.
– Σε ότι αφορά το ζυμώσιμο τμήμα των απορριμμάτων η απάντηση είναι απλή: αερόβια κομποστοποίηση, αφαίρεση των αδρανών υλικών (π.χ. μπάζα από επισκευές) με κοσκίνισμα και αξιοποίηση του κομπόστ σαν υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Τα αδρανή που προκύπτουν αξιοποιούνται στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου (π.χ. αποκατάσταση λατομείων).
Οι μονάδες αυτές απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους Δήμους. Την ίδια στιγμή, δημιουργούν θέσεις εργασίας καθώς απαιτούν χέρια, ενώ δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ούτε εκπέμπουν οσμές. Τέλος παράγουν εξαιρετικής ποιότητας χρήσιμα προϊόντα (π.χ. εδαφοβελτιωτικό υλικό κ.α.) που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους της κάθε περιοχής ή να πωληθούν έτσι ώστε τα έσοδα των Δήμων να αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη να μειωθούν.
Για αυτό απαιτούμε αντί για το ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών να φτιαχτεί μια εναλλακτική μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ιδιοκτησία των δήμων της περιοχής μας, υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας της περιοχής μας, η οποία θα πρέπει απολαμβάνει και τους καρπούς αυτής της διαχείρισης.
* Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κλπ