Βόλος: Όχι στην οικονομική εξόντωση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής

Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο

 

Το ζήτημα της πολεοδόμησης της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής καίει τους κατοίκους της εδώ και χρόνια και όχι άδικα. Όπως είναι γνωστό, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται όχι μόνο να δώσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους για να ανοίξουν δρόμοι, να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι κλπ αλλά επιπλέον θα κληθούν πληρώσουν οι ίδιοι για να φτιαχτούν αυτοί οι δρόμοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι υποδομές κοκ με τη λεγόμενη «εισφορά σε χρήμα».

Με δυο λόγια άνθρωποι που είτε κληρονόμησαν είτε απέκτησαν ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο (συχνά ένα χωράφι στο οποίο έκτισαν ένα σπίτι) όχι μόνο θα δεν θα αποζημιωθούν για το μέρος της περιουσίας που θα χάσουν αλλά θα πληρώσουν και από πάνω…ο παραλογισμός και η αδικία σε όλο τους το μεγαλείο!

Σύμφωνα με τον «Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο» τα ποσά της εισφοράς σε χρήμα για κάποιους ιδιοκτήτες φτάνουν τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενώ το σύνολο των εισφορών για ολόκληρη τη συνοικία προσεγγίζει τα 3,7εκ ευρώ. Ο «Σύλλογος» επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν η ιστορία, ο χαρακτήρας και η ίδια η πραγματικότητα της συνοικίας: παραδοσιακός οικισμός προ του 1923, με πολλές αγροτικές καλλιέργειες ακόμη και σήμερα, υπαρκτούς κάποιους ελεύθερους χώρους και υποδομές κοκ με αποτέλεσμα πολλές μικροιδιοκτησίες να πετσοκόβονται και να καταστρέφονται.

Είναι σαφές ότι στη σημερινή εποχή της κρίσης, της ανεργίας και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για τα λαϊκά στρώματα η «εισφορά σε χρήμα» θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή ολόκληρες οικογένειες.

Η «εισφορά σε χρήμα» δεν είναι ένα τυχαίο μέτρο. Εντάσσεται στα πλαίσια μια γενικής φοροληστρικής πολιτικής εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Όπως οι όλες προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα με δεκάδες τρόπους και παράλληλα πετσοκόβει, ανάμεσα σε άλλα, και την χρηματοδότηση των Δήμων για την πολεοδόμηση, την κατασκευή δρόμων, ελεύθερων χώρων, υποδομών, δικτύων κοκ. Αυτό εξηγεί γιατί δεν έχει δοθεί νομοθετική λύση για το θέμα της Αγίας Παρασκευής, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και τα λόγια υποστήριξης που ακούνε οι κάτοικοι όλα τα τελευταία χρόνια.

Σοβαρότατες ευθύνες έχει όμως και η δημοτική αρχή Μπέου – Θεοδώρου που μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα για το θέμα ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους «πολιτικούς». Λες και δεν είναι θέμα του Δήμου το αν οι κάτοικοι μιας συνοικίας εξοντώνονται οικονομικά.

Θεωρούμε ότι οι κάτοικοι μπορούν να βασιστούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις και στη δική τους κινητοποίηση, χωρίς την οποία άλλωστε δεν θα είχε καθυστερήσει μέχρι σήμερα η κύρωση της πράξης εφαρμογής. Το Ξεκίνημα δηλώνει την υποστήριξη του στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Ο σ. Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, συμμετείχε στην πρόσφατη συνέλευση που πραγματοποίησε ο «Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος» τη Δευτέρα 11/1/2016 και τοποθετήθηκε στη βάση των παραπάνω.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Συνέλευσης του «Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου» της Αγίας Παρασκευής.

Βόλος, Δευτέρα 11/1/2016

«Έχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τη στιγμή που άρχισε ο αγώνας μας για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της συνοικίας μας και την παράλληλη εξασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Στο διάστημα αυτό, έχουμε κάνει σχεδόν όλα όσα επιτρέπει ο νόμος στους πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή που αποφάσισαν προ ετών κάποια κέντρα με ομιχλώδη συμφέροντα και ακόμη πιο θολές μεθόδους. Νόμοι που απευθύνονταν σε άλλες καταστάσεις, εφαρμόστηκαν σε μια περιοχή που δεν τους χρειαζόταν και δεν τους επιθυμούσε. Ο Νόμος 1337/83 με το πιο σκληρό του άρθρο, που ψηφίστηκε για την πολεοδόμηση ακατοίκητων (εκτός σχεδίου) περιοχών, εφαρμόστηκε εδώ σε πανελλαδική πρωτοτυπία μέσα σε δομημένο, λειτουργικό και ολοζώντανο παραδοσιακό οικισμό.

Στην πρωτοφανή αυτή επίθεση, απαντήσαμε απευθυνόμενοι σε κάθε παράγοντα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές και πολιτευτές, παράγοντες της πόλης, αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης, συναντήσαμε κι ενημερώσαμε τους πάντες επανειλημμένα, ακούραστα και πέρα από εκλογικές σκοπιμότητες. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν βρέθηκε κανείς να αρνηθεί το ηθικό δίκαιο του αιτήματός μας για ακύρωση της κατάφορης αυτής αδικίας. Όλοι έσπευσαν να δηλώσουν πως βρίσκονται στο πλευρό μας, αλλά μόνο λίγοι έκαναν τελικά προσπάθεια να μας βοηθήσουν. Αυτούς τους λίγους, τους ευχαριστούμε ειλικρινά.

Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μια έχουμε καταθέσει κάποιες νομοθετικές προτάσεις που -αν κι έχουν ελεγχθεί νομικά από το αρμόδιο υπουργείο- ακόμα δεν έχουν ευοδωθεί λόγω μιας ανεξήγητης αδιαφορίας από παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, παρότι μας διαβεβαίωναν επανειλημμένα για τις καλές τους προθέσεις. Από την άλλη, έχουμε μια δημοτική ηγεσία που -χωρίς βέβαια να ευθύνεται για τη γέννηση του προβλήματος- επιθυμεί να κυρώσει την πράξη εφαρμογής αντιμετωπίζοντας την ως μια απλή γραφειοκρατική υποχρέωση κι όχι σαν την καταστροφή που πραγματικά είναι για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.

Σήμερα, θέλουμε να θέσουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της περιοχής μας να πράξει όσα όφειλε τόσα χρόνια κι όσα αφειδώς είχε υποσχεθεί προς άγραν υποστήριξης. Σε τελική ανάλυση, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν, ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος να παραδεχθούν την αδυναμία τους αυτή. Επίσης, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να συνεχίσει να επιδεικνύει καλή θέληση και να μην προχωρήσει στη διεκπεραίωση του ζητήματος στο απολύτως άμεσο μέλλον. Ακόμα και μια βραχύχρονη παράταση λίγων μηνών θα μπορούσε ίσως να εξασφαλίσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την επιτυχία της προσπάθειάς μας.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ευθαρσώς πως είμαστε πάντα εδώ. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τον δίκαιο αγώνα μας. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, τους βιοπαλαιστές, τους μικροαγρότες, τους συνταξιούχους. Αν αποτύχει, δεν θα οφείλεται σε εμάς, αλλά ξεκάθαρα στην αναλγησία των ανθρώπων αυτών που, ενώ πάντα επιδίωκαν να είναι οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πραγματικά για την περιοχή και τους ανθρώπους της».

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής