Βόλος: Οι πιο μαζικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις των τελευταίων 5 χρόνων

Τα τμήματα της Πολυτεχνικής σχολής του Βόλου ήταν από τα πρώτα που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και καταλήψεις από τα μέσα Μαρτίου. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Καταλήψεων (ΣΚ), που από τότε αποτελεί το πραγματικό κέντρο αγώνα των φοιτητών στο Βόλο.

Πρώτο μέλημα του ΣΚ ήταν η κατάθεση κοινών προτάσεων δράσης, στη βάση των κοινών αιτημάτων, σε κάθε τμήμα της Πολυτεχνικής. Κάθε βδομάδα κυκλοφορεί ανακοίνωση με απολογισμό της πορείας του αγώνα αλλά και προτάσεις για τη συνέχισή του.

Στις 22/5 το ΣΚ ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας. Μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις στο κέντρο του Βόλου. Καλέστηκε μαζική συνέντευξη τύπου μέσα στην κατάληψη της Αρχιτεκτονικής. Εκπρόσωποι του ΣΚ για μια ώρα μίλησαν για τα αιτήματα των φοιτητών στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή καθώς δυο μέρες μετά την εκπομπή συνέχιζαν να φτάνουν μηνύματα (sms) συμπαράστασης και αλληλεγγύης από απλούς ανθρώπους του Βόλου. Τέλος, στις 24/5 οργανώθηκε μεγάλη συναυλία με το Μίλτο Πασχαλίδη μέσα στις καταλήψεις με την παρουσία χιλιάδων φοιτητών αλλά και κατοίκων της πόλης. Αποκορύφωμα της βδομάδας 22-26/5 ήταν η συμμετοχή περίπου εκατό φοιτητών στην Πανελλαδική διαδήλωση της 25ης Μάη στην Αθήνα.

Στις 31/5 προχωρήσαμε σε 15λεπτο αποκλεισμό των διοδίων της εθνικής οδού όπου συμμετείχαν πάνω από 70 φοιτητές και μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις. Παράλληλα ξεκίνησε η προσπάθεια πίεσης στα τοπικά συνδικάτα για στήριξη του φοιτητικού αγώνα με ψηφίσματα και αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις. Έγινε μια συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Βόλου, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων αλλά και το ΠΑΜΕ. Η ΓΣ των δασκάλων μάλιστα αποφάσισε 2ωρη στάση εργασίας στις 9/6 και κατάθεση ψηφίσματος. Την ίδια ημέρα θα γίνει προσπάθεια να οργανωθεί από τις καταλήψεις και το ΕΚΒ μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στην παραλία του Βόλου. Τέλος έγινε πραγματική εκστρατεία προς τις υπόλοιπες σχολές του Βόλου που δεν είχαν μπει στις κινητοποιήσεις. Μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις και εκπρόσωποι του ΣΚ μίλησαν σε όλες τις γενικές συνελεύσεις (ΓΣ) των τμημάτων. Έτσι η μια ΓΣ μετά την άλλη πήραν αποφάσεις για κατάληψη. Ακόμη και εκεί όπου καμιά παράταξη δεν πρότεινε καταλήψεις ανένταχτοι φοιτητές πρότειναν το πλαίσιο του ΣΚ το οποίο και τελικά ψηφίζονταν με συντριπτική πλειοψηφία.

Βαθιά χαραγμένες στη μνήμη θα μείνουν για πολλά χρόνια οι φοιτητικές πορείες. Κάθε μια είναι πιο μαζική από την προηγούμενη. Το κλίμα γιορτής και τα έξυπνα συνθήματα συνδυάζονται με απίστευτη μαχητικότητα και παλμό. Αποκορύφωμα ήταν η πορεία την 1η Ιούνη όπου συμμετείχαν πάνω από 600 φοιτητές και ήταν σίγουρα η πιο μαζική που έγινε ποτέ στην ιστορία του ΠΘ. Η αποφασιστικότητα των φοιτητών για νίκη αποτυπώθηκε στο κεντρικό σύνθημα του πανό των καταλήψεων…VENCEREMOS!

Κανελλής Νίκος, μέλος του

Συντονιστικού Καταλήψεων

Τμήμα Μηχανολόγων ΠΘ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα