Βόλος: οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ απορρίπτουν το τελεσίγραφο της εταιρείας!

 

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας 3ετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) ανάμεσα στους εργάτες του ΙΜΑΝΤΑ και την εργοδοσία έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του Οκτώβρη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις ανάμεσα στο ΔΣ του Σωματείου και τους εκπροσώπους της Γερμανικής Πολυεθνικής Continental / Contitech, στην οποία ανήκουν τα εργοστάσια ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ στο Βόλο, η εταιρεία έστειλε επιστολή – τελεσίγραφο (10/12/2015) με τις τελικές προτάσεις της για την νέα ΕΣΣΕ.

Στο τελεσίγραφο η εταιρεία ζητούσε:

  • Μείωση του εργοδοτικού κόστους κατά 1,44 εκατ. ευρώ το χρόνο(!) μέσα από περικοπές μισθών, εισφορών και άλλων κεκτημένων των εργαζομένων.
  • Εκ περιτροπής εργασία για 6 μέρες το μήνα και για 7 μήνες το έτος, δηλαδή 42 μέρες λιγότερη δουλειά (με αντίστοιχη μείωση αποδοχών) σε ετήσια βάση.
  • Οι νέοι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους παλιούς.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας μάλιστα παρουσίασαν αυτές τις απαιτήσεις σαν δική τους υποχώρηση γιατί οι αρχικές τους προτάσεις περιλάμβαναν περικοπές ύψους 2,7 εκατ. ευρώ το χρόνο και 72 ημέρες εκ περιτροπής εργασίας κατ’ έτος!

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι είχαν αντιπροτείνει περικοπές ύψους 418.000 ευρώ προερχόμενες από δευτερεύουσες παροχές (όπως η εκδρομή κ.α.) χωρίς να μειώνονται οι μισθοί αλλά είχαν απορρίψει εξαρχής τη μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων και την εκ περιτροπής εργασία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιστολή τελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους η εταιρεία απειλεί εμμέσως πλην σαφώς τους εργαζόμενους ότι αν δεν δεχτούν τις τελικές προτάσεις τότε μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις ή να μην υπογράψει καθόλου ΕΣΣΕ και να εφαρμόσει την Κλαδική ή την Γενική ΣΣΕ που είναι χειρότερες.

Κατόπιν όλων αυτών οι εργάτες του ΙΜΑΝΤΑ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση την Τετάρτη (16/12) και παρά τις πιέσεις πήραν απόφαση να απορρίψουν το τελεσίγραφο της εταιρείας!

Επίσης, κατά συντριπτική πλειοψηφία, η γενική συνέλευση υιοθέτησε επιστολή – απάντηση με την οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή.[1]

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αναπόφευκτα οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εταιρεία και δεν αποκλείεται την επόμενη περίοδο να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Μάλιστα αυτή η απόφαση έρχεται κόντρα στο γενικό κλίμα ήττας, απογοήτευσης και πεσμένου ηθικού που επικρατεί στο εργατικό κίνημα.

Αυτό έχει να κάνει με δυο παράγοντες.

Ένας γερμανικός κολοσσός με κέρδη 3,4 δισ. ευρώ!

Από τη μια οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ γνωρίζουν καλά ότι η εταιρεία είναι εξαιρετικά κερδοφόρα κι ότι οι απαιτήσεις της εργοδοσίας για περικοπές στις αποδοχές τους έχουν να κάνουν με την προσπάθεια της μητρικής πολυεθνικής να συνεχίσει να απολαμβάνει ψηλά κέρδη.

Η Continental είναι ένας γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός με τεράστια κέρδη που δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς – ελαστικά αυτοκινήτων, αυτοματισμοί ασφαλείας σε οχήματα, ελαστικοί ιμάντες βιομηχανικών χρήσεων κα.

Πάνω από 190.000 εργαζόμενοι δουλεύουν για την Continental στα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο και με τον δικό τους ιδρώτα η πολυεθνική αυτή αυξάνει διαρκώς τα κέρδη της φτάνοντας το 2014 στα 3,4 δισ. ευρώ κέρδη προ φόρων!

Η Contitech είναι τμήμα της Continental που ειδικεύεται στους βιομηχανικούς ιμάντες και ειδικά στους ταινιόδρομους ορυχείων και απασχολεί συνολικά 32.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 4.000 στα εργοστάσια ταινιοδρόμων.[2]

Αγωνιστικές παραδόσεις

Ο δεύτερος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην απόφαση της γενικής συνέλευσης είναι η μεγάλη συσπείρωση των εργαζομένων και το υψηλό ηθικό σαν αποτέλεσμα της προηγούμενης αναμέτρησης τους με την εταιρεία.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 η εταιρεία είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τα σχέδιά της για εκ περιτροπής εργασία μετά από απεργία των εργαζομένων που κράτησε δυο εβδομάδες.[3]

Είναι όμως βέβαιο ότι αυτή τη φορά η στάση της εταιρείας θα είναι πιο σκληρή και ανυποχώρητη.

Σκληρή μάχη

Τα ταξικά ισοζύγια σήμερα είναι χειρότερα από ότι το 2014 καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε υπηρέτη του κεφαλαίου ενώ στις γραμμές του εργατικού κινήματος (και της περιοχής του Βόλου) επικρατεί αίσθημα ήττας.

Επίσης, η Continental / Contitech δεν πρόκειται αποδεχτεί εύκολα το να συνεχίσει να πληρώνει σχετικά αξιοπρεπείς μισθούς όταν στην υπόλοιπη κοινωνία έχουν γενικευτεί οι μισθοί πείνας και έχουν διαλυθεί οι εργασιακές σχέσεις.

Τέλος, είναι σαφές ότι η υπογραφή μια ΕΣΣΕ που να προβλέπει πολλές ημέρες εκ περιτροπής εργασία αποτελεί στρατηγικό στόχο της εταιρείας γιατί έτσι κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο και τους προσαρμόζει απόλυτα στις ανάγκες της.

Για όλους αυτούς τους λόγους η επερχόμενη αναμέτρηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τους εργαζόμενους.

Όμως η νίκη είναι δυνατή! Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης ολόκληρου του εργατικού κινήματος και της πόλης του Βόλου – ένα κίνημα που μπορεί και χρειάζεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα!

Το Ξεκίνημα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτό τον αγώνα και να ενημερώνει τους αναγνώστες του.

______________________
Σημειώσεις
1.       Η επιστολή – απάντηση των εργαζομένων στο τελεσίγραφο της εταιρείας γράφει τα εξής:
«Κύριοι της ΙΜΑΣ ΑΕ,
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΙΜΑΣ ΑΕ απορρίπτει ΟΜΟΦΩΝΑ με οργή και αποφασιστικότητα την ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ που αποστείλατε προς εμάς την Πέμπτη 10 του Δεκέμβρη του 2015, στην επίμονη προσπάθειά σας να επιβάλλεται ΒΙΑΙΑ και ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ μια νέα τριετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για την περίοδο 2016-2018 και την οποία αν εμείς δεχτούμε και συνυπογράψουμε μαζί σας, θα μας οδηγήσει χωρίς επιστροφή στην εξαθλίωση του ήδη υποβαθμισμένου βιοτικού μας επιπέδου.
Τέλος κύριοι της ΙΜΑΣ ΑΕ σας δηλώνουμε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπσιτούμε με κάθε τρόπο το ΔΙΚΑΙΩΜΑ για μια ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ σε ότι αφορά ΕΜΑΣ και το ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.»
2.       Τα στοιχεία αυτά είναι δημοσιευμένα στα επίσημα site της Continental και της Contitech www.continental-corporation.com και www.contitech.de.
3.       Περισσότερα για την απεργία αυτή μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη που είχε δώσει ο συνδικαλιστής Θ. Πανόπουλος στο «Ξ» το Δεκέμβρη του 2014 https://xekinima.org/arthra/view/article/imantas-ma-simantiki-ergatiki-niki-synenteyksi-me-to/. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα