Βόλος: Μαζική αντίσταση στην επέκταση του «Ξενία» στο πάρκο του Αναύρου

Το πάρκο του Αναύρου είναι μια έκταση 38 περίπου στρεμμάτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης στην πόλη του Βόλου. Σε καθημερινή βάση, το πάρκο χρησιμοποιείται από κόσμο κάθε ηλικίας. Το πάρκο του Αναύρου αποτελεί ζωτικό σημείο του Βόλου για έναν ακόμα λόγο, ότι είναι σημαντική πηγή οξυγόνου και πράσινου σε μια κατά τα άλλα βεβαρημένη περιβαλλοντικά πόλη (ο Βόλος είναι στις πρώτες θέσεις στα υψηλότερα επίπεδα αερορύπανσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!).  Το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ) Βόλου χαρακτηρίζει το πάρκο του Αναύρου ως ελεύθερο χώρο, δημόσιου χαρακτήρα, χώρο πράσινου και αναψυχής.

To 2004, παραχωρείται με υπουργική απόφαση στο δήμο Βόλου η κυριότητα του πάρκου του Αναύρου, με στόχο την «αξιοποίηση» του πάρκου και την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Ξενία. Ας αναφέρουμε εδώ ότι μέσα στην έκταση του πάρκου υπήρχαν ήδη καφετέριες και τσιπουράδικα, όπως και το ξενοδοχείο Ξενία. Το 2005, o δήμος αποφασίζει να συμπράξει με ιδιώτη επιχειρηματία (Αλεξόπουλος, Domotel AE) με τη συμφωνία να αξιοποιηθεί κι άλλο η έκταση του Ξενία, συμπεριλαμβανομένης μίας  ακόμα περιφραγμένης έκτασης 11 στρεμμάτων, περιμετρικά του Ξενία.

Αποχαρακτηρισμός!

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Βόλου, θα γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ, ώστε  το πάρκο να αποχαρακτηριστεί από χώρος πράσινου και να γίνει τουριστικής ανάπτυξης .

Φυσικά ο κάθε δήμαρχος έχει το δικαίωμα να κάνει σχέδια για την πόλη του, μήπως όμως θα έπρεπε, πριν πάρει αποφάσεις, να ρωτήσει και τους πολίτες; Γιατί, όταν μαθεύτηκε ότι θα γίνει δημοτικό συμβούλιο, για να προχωρήσει η παραπάνω «αξιοποίηση», 100 πολίτες συγκεντρωθήκαμε στο δημαρχείο για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτή την πρόταση.

Όταν ζητήσαμε να συζητηθεί το ζήτημα ενώπιον μας, λάβαμε αρνητική απάντηση και η διαδικασία διακόπηκε. Γιατί δεν το συζητήσανε μπροστά μας, αφού δεν είχαν κάτι να κρύψουν; Το σημαντικό είναι ότι η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων εκείνη την ημέρα λειτούργησε και το θέμα του Ξενία ματαιώθηκε.

Ξέρουμε ότι από πίσω κρύβονται οικονομικά συμφέροντα και ότι το ζήτημα δεν θα το αφήσουν έτσι. Γι αυτό το λόγο, κι επειδή επιθυμούμε να ζούμε σαν άνθρωποι, κάτοικοι της πόλης, μικροί και μεγάλοι, συναντιόμαστε 1 φορά την εβδομάδα, συζητάμε και  αποφασίζουμε όλοι μαζί πώς θα προχωρήσουμε και βγαίνουμε στο δρόμο να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους πολίτες.

Μαζική εκστρατεία

Εκεί, μπροστά από το πάρκο μας, συλλέγουμε υπογραφές (οι οποίες έχουν φτάσει τις 1.100 μέχρι τώρα) και ενημερώνουμε τον κόσμο (κάτι που ποτέ δεν έκανε η δημοτική αρχή). Το κλίμα είναι πολύ ζεστό και φιλικό, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος που θέλουν να καταστρέψουν σταδιακά ένα τόσο όμορφο μέρος και στηρίζει την προσπάθειά μας συμμετέχοντας σε διάφορες κινητοποιήσεις, όπως η συναυλία στις 29 Μάη.

Είμαστε σίγουροι ότι οι τοπικοί άρχοντες θα προσπαθήσουν να μας διαβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να καρπωθούν κι άλλα κέρδη, είναι πια γνωστή αυτή η ιστορία. Ήδη ξεκίνησε η επίθεση από τον αντιδήμαρχο Δανηλόπουλο, ο οποίος με ένα υβριστικό και αλαζονικό άρθρο, προσπάθησε να μας παρουσιάσει ως μαριονέττες κάποιων, χωρίς ιδεολογία και άποψη.

Θα ευχόταν να είναι έτσι. Ιδεολογία μας είναι η καλύτερη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές, η μη υποταγμένη στο βωμό του χρήματος, και άποψή μας η συλλογική, δημοκρατική λήψη αποφάσεων με γνώμονα την ποιότητα της ζωής που επιθυμούμε.     

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα