Βόλος: Μαζική αντίσταση στην επέκταση του «Ξενία» στο πάρκο του Αναύρου

Της Μαριάνθης Κυπρίδου

Το πάρκο του Αναύρου είναι μια έκταση 38 περίπου στρεμμάτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης στην πόλη του Βόλου. Σε καθημερινή βάση, το πάρκο χρησιμοποιείται από κόσμο κάθε ηλικίας: γονείς με παιδιά παίζουν, κυκλοφορούν ποδήλατα,  φοιτητές πίνουν καφέ,  συνταξιούχοι κάνουν βόλτα.  Το πάρκο του Αναύρου αποτελεί ζωτικό σημείο του Βόλου για έναν ακόμα λόγο, ότι είναι σημαντική πηγή οξυγόνου και πράσινου σε μια κατά τα άλλα βεβαρημένη περιβαλλοντικά πόλη (ο Βόλος είναι στις πρώτες θέσεις στα υψηλότερα επίπεδα αερορύπανσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!).  Το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ) Βόλου χαρακτηρίζει το πάρκο του Αναύρου ως ελεύθερο χώρο, δημόσιου χαρακτήρα, χώρο πράσινου και αναψυχής.

To 2004, παραχωρείται με υπουργική απόφαση στο δήμο Βόλου η κυριότητα του πάρκου του Αναύρου, με στόχο την «αξιοποίηση» του πάρκου και την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Ξενία. Ας αναφέρουμε εδώ ότι μέσα στην έκταση του πάρκου υπήρχαν ήδη καφετέριες και τσιπουράδικα, όπως και το ξενοδοχείο Ξενία. Το 2005, o δήμος αποφασίζει να συμπράξει με ιδιώτη επιχειρηματία (Αλεξόπουλος, Domotel AE) με τη συμφωνία να αξιοποιηθεί κι άλλο η έκταση του Ξενία, συμπεριλαμβανομένης μίας  ακόμα περιφραγμένης έκτασης 11 στρεμμάτων, περιμετρικά του Ξενία.

Η α’ φάση αξιοποίησης περιλάμβανε κατασκευή πισίνας στον περιβάλλοντα χώρο του Ξενία, δηλαδή μέσα στα 11 στρέμματα, αλλά η πισίνα κατασκευάστηκε το 2007 εκτός της συμφωνημένης έκτασης (είναι, δηλαδή, παράνομη, σύμφωνα με το νόμο), κλέβοντας έτσι από το πάρκο άλλα 1.250 τ.μ. (παρά και τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας των πολιτών).

Αποχαρακτηρισμός!

Η β’ φάση του ΓΠΣ προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του Ξενία,  με τη δημιουργία  και άλλων κλινών, υπόγειου πάρκινγκ, κ.α.  Πώς θα γίνει όμως κάτι τέτοιο, όταν δεν υπάρχει άλλος χώρος στην ήδη συμφωνημένη έκταση;

Την απάντηση δίνει ο κύριος Βούλγαρης, δήμαρχος του Βόλου: θα γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ, ώστε  το πάρκο να αποχαρακτηριστεί από χώρος πράσινου και να γίνει τουριστικής ανάπτυξης (ας μην ξεχνάμε τι παρανομίες και ανεξέλεγκτο χτίσιμο έχουν γίνει  στο βωμό της «ανάπτυξης»).

Φυσικά ο κάθε δήμαρχος έχει το δικαίωμα να κάνει σχέδια για την πόλη του, μήπως όμως θα έπρεπε, πριν πάρει αποφάσεις, να ρωτήσει και τους πολίτες (έστω αυτούς που τον ψηφίσανε); Γιατί, όταν μαθεύτηκε ότι θα γίνει δημοτικό συμβούλιο, για να προχωρήσει η παραπάνω «αξιοποίηση», 100 πολίτες συγκεντρωθήκαμε στο δημαρχείο για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτή την πρόταση.

Αρνήθηκαν να συζητήσουν μπροστά στους δημότες!

Όταν ζητήσαμε να συζητηθεί το ζήτημα ενώπιών μας, λάβαμε αρνητική απάντηση και η διαδικασία διακόπηκε. Γιατί δεν το συζητήσανε μπροστά μας, αφού δεν είχαν κάτι να κρύψουν; Το σημαντικό είναι ότι η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων εκείνη την ημέρα λειτούργησε και το θέμα του Ξενία ματαιώθηκε.

Ξέρουμε ότι από πίσω κρύβονται οικονομικά συμφέροντα και ότι το ζήτημα δεν θα το αφήσουν έτσι. Γι αυτό το λόγο, κι επειδή επιθυμούμε να ζούμε σαν άνθρωποι, κάτοικοι της πόλης, μικροί και μεγάλοι, συναντιόμαστε 1 φορά την εβδομάδα, συζητάμε και  αποφασίζουμε όλοι μαζί πώς θα προχωρήσουμε και βγαίνουμε στο δρόμο να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους πολίτες.

Μαζική εκστρατεία

Εκεί, μπροστά από το πάρκο μας, συλλέγουμε υπογραφές (οι οποίες έχουν φτάσει τις 1.100 μέχρι τώρα) και ενημερώνουμε τον κόσμο (κάτι που ποτέ δεν έκανε η δημοτική αρχή). Το κλίμα είναι πολύ ζεστό και φιλικό, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος που θέλουν να καταστρέψουν σταδιακά ένα τόσο όμορφο μέρος και στηρίζει την προσπάθειά μας συμμετέχοντας σε διάφορες κινητοποιήσεις, όπως η συναυλία στις 29 Μάη.

Είμαστε σίγουροι ότι οι τοπικοί άρχοντες θα προσπαθήσουν να μας διαβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να καρπωθούν κι άλλα κέρδη, είναι πια γνωστή αυτή η ιστορία. Ήδη ξεκίνησε η επίθεση από τον αντιδήμαρχο Δανηλόπουλο, ο οποίος με ένα υβριστικό και αλαζονικό άρθρο, προσπάθησε να μας παρουσιάσει ως μαριονέττες κάποιων, χωρίς ιδεολογία και άποψη.

Θα ευχόταν να είναι έτσι. Ιδεολογία μας είναι η καλύτερη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές , η μη υποταγμένη στο βωμό του χρήματος, και άποψή μας η συλλογική, δημοκρατική λήψη αποφάσεων με γνώμονα την ποιότητα της ζωής που επιθυμούμε.

Όχι άλλη ανοχή στη μιζέρια της υποταγής στα κέρδη τους!

Δεν θέλουμε άλλο τσιμέντο στην πόλη μας , θέλουμε πάρκα, πράσινο, δέντρα. Αν κερδίσουμε αυτή τη μάχη για το Ξενία, μπορούμε να κάνουμε την αρχή και για άλλες διεκδικήσεις, όπως η πλατεία Πανεπιστημίου που θέλουν να την κάνουν πάρκινγκ και άλλα που προκύπτουν συνέχεια , όσο αυξάνεται η απληστία των εκλεγμένων, σε βάρος του απλού πολίτη.

Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα. Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε, όλοι μαζί οι πολίτες, ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα, ενάντια στη μιζέρια της υποταγής στο κέρδος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα