Βόλος: Λιμάνι & βιομηχανίες-Πλουτίζουν εις βάρος της υγείας μας

Όλοι στον αποκλεισμό της κεντρικής Πύλης του Λιμανιού – Σάββατο 5 Μάη, 11πμ

Τον αποκλεισμό του λιμανιού αποφάσισαν οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου για να διεκδικήσουν καθαρό αέρα για αυτούς και τα παιδιά τους. Το Π. Λιμεναρχείο είναι μια από τις γειτονιές του Βόλου με τη μεγαλύτερη αερορύπανση.

Κι αυτό γιατί στο εμπορικό λιμάνι, που βρίσκεται λίγα μέτρα από τα σπίτια, διακινούνται καθημερινά τόνοι σκράπ, πετ-κοκ, λιπασμάτων, σιτηρών και άλλων υλικών (πολλά από τα οποία είναι ακόμη και καρκινογόνα) χωρίς να παίρνεται κανένα περιβαλλοντικό μέτρο για τη σκόνη που σηκώνεται.

Αυτή η σκόνη ρυπαίνει τον αέρα. Τα τελευταία 10 χρόνια στο Π. Λιμεναρχείο μετράνε 43 θανάτους από καρκίνο. Ενώ άλλες 10 περιπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Κι επειδή οι κάτοικοι ως τώρα ακούνε μόνο υποσχέσεις αποφάσισαν να κινητοποιηθούν δυναμικά.

Όλοι πρέπει να τους στηρίξουμε. Όχι μόνο γιατί έχουν δικαίωμα στον καθαρό αέρα.

Αλλά γιατί το λιμάνι ρυπαίνει ολόκληρη την πόλη κι όχι μόνο το Παλιό Λιμεναρχείο.

Βόλος- μια από τις 5 πόλεις της Ευρώπης με την μεγαλύτερη αερορύπανση

Αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα «Θεσσαλία» στις 6 Μαρτίου. Και δυστυχώς είναι αλήθεια. Ο πιο σημαντικός ρύπος του Βόλου είναι τα λεγόμενα αιωρούμενα σωματίδια PM10. Πρόκειται για πάρα πολύ μικρά σωματίδια που εκπέμπονται κυρίως από τις καύσεις (βιομηχανίες, αυτοκίνητα) και είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία μας.

Διεισδύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε χρόνο-ρεκόρ στο ήπαρ, στους νεφρούς, στον θυρεοειδή αδένα και προσβάλλουν όλο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα σωματίδια αυτά υπάρχουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Το ανώτατο όριο (που είναι 50mg/m3) δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές το χρόνο. Όμως στο Βόλο ξεπερνιέται 35 φορές κάθε 3ήμηνο!

Μόλυνση στη Β` ΒΙ.ΠΕ.

Όμως δεν είναι μόνο ο αέρας. Πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι το έδαφος στη Β` Βιομηχανική Περιοχή (Βελεστίνο) είναι μολυσμένο με διοξίνες και μόλυβδο (ως και 4 φορές πάνω από το όριο- «Θεσσαλία» 04/04/07). Τόσο ο μόλυβδος όσο και οι διοξίνες είναι εξαιρετικά επιβλαβής ουσίες. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» κ. Νικ. Κατσαρός τονίζει ότι επηρεάζουν το ορμονικό και νευρικό σύστημα και προκαλούν καρκινογενέσεις. Και διευκρινίζει πως το 90% των διοξινών περνά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Ο Δήμος Φερών άλλωστε υποστηρίζει πως έχει μολυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας, από τον οποίο ο Βόλος αντλεί το 1/3 του νερού που καταναλώνει ημερησίως.

«Για τη ρύπανση φταίει η Σαχάρα…»

Αυτό δήλωσε με περισσό θράσος ο υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης στις 24/03/07. Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των κυβερνήσεων απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Βόλου. Κουκούλωμα των υπεύθυνων και κοροϊδία των πολιτών. Καλά τι νομίζουν ότι όλοι εμείς τρώμε κουτόχορτο;

Εγκληματική η ευθύνη βιομηχανιών- λιμανιού- κυκλοφοριακού

Όλοι οι Βολιώτες ξέρουν πως οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα δεν είναι άλλοι από τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, το λιμάνι και το κυκλοφοριακό της πόλης. Μπροστά στην αύξηση των κερδών τους οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής δεν διστάζουν να παραβούν κάθε μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν αλλάζουν τα παλιά ρυπογόνα καύσιμα με φυσικό αέριο (που είναι πιο καθαρό), δεν παίρνουν μέτρα προστασίας (φίλτρα κλπ), δεν κάνουν ελέγχους κλπ.

Πολύ σημαντικές επιπτώσεις έχει και το κυκλοφοριακό. Αιτία είναι ότι όλη η κίνηση (και τα φορτηγά της ΑΓΕΤ) περνούν μέσα από το κέντρο του Βόλου καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός. Παράλληλα οι μαζικές συγκοινωνίες είναι τόσο ακριβές και αφήνουν εκτός ολόκληρες συνοικίες που οι περισσότεροι προτιμούν τα Ι.Χ..

ΑΓΕΤ

Ίσως ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είναι η ΑΓΕΤ. Σύμφωνα με τον έλεγχο που της έγινε το Μάρτη του 2006, το εργοστάσιο δεν τηρούσε κανέναν (!) από τους 8 περιβαλλοντικούς όρους που είχε υποχρέωση να εφαρμόζει σύμφωνα με την άδεια που είχε πάρει το 2002.

Αντί να καίει φυσικό αέριο, η ΑΓΕΤ συνεχίζει και καίει κάρβουνο, πετ-κοκ και μαζούτ, καύσιμα που προκαλούν μεγαλύτερες εκπομπές PM10. Και σαν να μην έφτανε αυτό αντί να καίει 100.000 τόνους πετ κοκ (που ήταν το νόμιμο) έκαιγε παράνομα 150-200.000 τόνους το χρόνο. Δηλαδή 50-100% πάνω από το νόμιμο!

Στα μαλακά η ΑΓΕΤ

Όσο εξοργιστική είναι η εγκληματική στάση της ΑΓΕΤ άλλο τόσο είναι η στάση των «υπευθύνων» της νομαρχίας και του κράτους. Μέχρι σήμερα παρά τις εξόφθαλμες αυτές παραβάσεις η ΑΓΕΤ έπεφτε πάντα στα μαλακά. Επί της ουσίας ποτέ δεν της επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι :

==> για την μη τήρηση των 8 περιβαλλοντικών όρων της επιβλήθηκε πρόστιμο 13,066 ευρώ!

==> για τις παραβιάσεις στην καύση του πέτ-κοκ της επιβλήθηκε πρόστιμο 14,000 ευρώ!

Αυτά τα ποσά για την ΑΓΕΤ είναι «ψίχουλα».

Μόνο υποσχέσεις και «θα» από Νομάρχη και Δημάρχους

Οι πλειοψηφίες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι όλο μεγάλα λόγια αλλά στην ουσία δεν κάνουν τίποτα. Τόσα χρόνια επικρατεί η ίδια ιστορία αλλά κανείς δεν πήρε σοβαρά μέτρα. Κανένας δεν έφτιαξε ένα σοβαρό δίκτυο μέτρησης της ρύπανσης, κανένας δεν επέβαλε σκληρά πρόστιμα, κανένας δεν πήρε μέτρα για το Λιμάνι.

Όσο για το κυκλοφοριακό είναι δική τους ευθύνη που δεν έχει λυθεί. Γιατί ο περιφερειακός έγινε το «γιοφύρι της Άρτας» και έτσι όλα τα φορτηγά περνούν από το κέντρο της πόλης. Γιατί οι συγκοινωνίες είναι ακριβές και δεν εξυπηρετούν όλες τις συνοικίες του Βόλου κι αυτό επειδή είναι ιδιωτικές. Επειδή δεν υπάρχει κανένας σοβαρός ποδηλατόδρομος παρότι η πόλη προσφέρεται για χρήση ποδηλάτων. Γιατί δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης και ανοιχτοί χώροι με πράσινο στο κέντρο.

Οι ημερίδες που τελευταία κάνει ο Δήμος είναι για το «θεαθήναι» γιατί ούτε τους υπαίτιους της ρύπανσης δεν εντοπίζουν.

Φτάνει πια! Το καθαρό περιβάλλον είναι δικαίωμά μας!

Αυτή την κατάσταση την πληρώνουμε καθημερινά όλοι εμείς και τα παιδιά μας. Η υγεία μας επιβαρύνεται. Οι πνευμονοπάθειες κάνουν θραύση. Οι καρκίνοι θερίζουν. Δεν πάει άλλο. Ως εδώ!

Δεν μπορεί τα κέρδη της κάθε ΑΓΕΤ και της κάθε Χαλυβουργίας να είναι πάνω από την υγεία μας και το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλα μεγάλα λόγια από τους «δημαρχαίους» και τους «νομαρχαίους». Όπως οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου θα πρέπει να οργανωθούμε και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε καθαρό αέρα και περιβάλλον για όλους!

Στο λιμάνι χρειάζεται άμεσα να παρθούν τα παρακάτω μέτρα:

1. τα φορτηγά οχήματα να είναι καλυμμένα

2. η γεφυροπλάστιγγα να μεταφερθεί μακριά από τα σπίτια του Παλιού Λιμεναρχείου

3. το σκραπ και τα άλλα προϊόντα να μεταφέρονται σε κλειστές συσκευασίες ή να χρησιμοποιείται ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός (απορροφητήρες, κατάβρεγμα κλπ).

4. το λιμεναρχείο να πραγματοποιεί καθημερινούς ελέγχους και ο ΟΛΒ να επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις όταν γίνεται παρανομία

Συνολικά για την περιοχή πρέπει:

1. να εγκατασταθούν άμεσα σταθμοί μέτρησης της αερορύπανσης σε όλες τις γειτονιές

2. σε κάθε βιομηχανία να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας περιβάλλοντος με φίλτρα κλπ

3. να γίνονται τακτικοί και σε βάθος έλεγχοι για την τήρηση των περιβαλλοντικών μέτρων

4. να απαγορευτεί η καύση πετ-κοκ στις βιομηχανίες- να αντικατασταθεί με φυσικό αέριο

5. να επιβάλλονται σκληρά πρόστιμα σε κάθε παράβαση

Για να εφαρμοστούν τα παραπάνω να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές κατοίκων, εκπροσωπών των εργαζομένων των βιομηχανιών, γιατρών και επιστημόνων (πχ του τμήματος Μηχανολόγων του ΠΘ). Αυτές οι επιτροπές να αναλάβουν την παρακολούθηση της ρύπανσης, των επιπτώσεών της, των μέτρων που πρέπει να παρθούν και να παρακολουθούν αν αυτά τηρούνται.

Τέλος πρέπει:

1. Να τελειώσει άμεσα ο περιφερειακός

2. Να μειωθεί δραστικά το εισιτήριο των συγκοινωνιών, οι οποίες να γίνουν πιο τακτικές και να εξυπηρετούν περισσότερες ώρες πιο πολλές περιοχές.

3. Να δημιουργηθούν πάρκινγκ (φτηνά και δημοτικά) και ποδηλατόδρομοι

4. Να επιδοτηθεί από το κράτος η αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο για τα σπίτια και ειδικά στις εργατογειτονιές

ΞΕΚΙΝΗΜΑ- Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση τηλ: 6973322182,www.xekinima.org

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα