Βόλος: ξύλο, χημικά και φουσκωτοί με εντολή Μπέου

Tου Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου Βόλου

Συνεδρίαση σε συνθήκες καταστολής

Το σκηνικό καταστολής[1], αυταρχισμού και βίας που εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ χτες, Παρασκευή 13/3, δεν έχει προηγούμενο.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με πλήρη εξάρτυση, είχαν αποκλείσει από νωρίς το πρωί τον δρόμο έξω κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ[2] όπου θα πραγματοποιούνταν η εξ αναβολής συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης για θέμα του Κανονισμού Άρδευσης.

Επιπλέον, άντρες ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, δηλαδή μπράβοι, «φυλούσαν» την είσοδο του κτιρίου και μαζί με δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες του κ. Μπέου (διατελεί και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ως δήμαρχος της πόλης) έκαναν face control επιτρέποντας την είσοδο στο κτίριο και τη συνεδρίαση μόνο των δημοτικών ή τοπικών συμβούλων και απαγορεύοντας την είσοδο στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Και αυτό παρότι οι συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΜΒ είναι δημόσιες με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της επιχείρησης.

Έξω από το κτίριο, από τις 11:30 το πρωί, βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκέντρωση την οποία είχε καλέσει η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό[3] την οποία στήριζαν και δυνάμεις της Αριστεράς της πόλης[4]. Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι φουσκωτοί εμπόδιζαν τους διαμαρτυρόμενους να μπουν στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του ΔΣ και να καταθέσουν τις δικές τους ενστάσεις και προτάσεις σε ότι αφορά την άρδευση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είχε αναβληθεί η προηγούμενη συνεδρίαση (Τρίτη 10/3) όταν πολίτες είχαν μπει μέσα στη συνεδρίαση ζητώντας διάλογο για το θέμα.

Γύρω στις 12:30, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, οι συγκεντρωμένοι έκαναν προσπάθεια να μπουν στο κτίριο για να δεχτούν σαν απάντηση την άγρια καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες με γκλομπ και χημικά χτύπησαν τη συγκέντρωση. Σαν αποτέλεσμα, ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο ενώ υπήρξαν και άλλοι τραυματισμοί καθώς και προσαγωγές. Ανακοινώσεις[5] για τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής και την καταστολή της αστυνομίας έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές Κ. Δελημήτρος και Δ. Τζήκα. Εκ των πραγμάτων όμως τίθεται το ερώτημα ποιος δίνει εντολές στην αστυνομία σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση;   

Το θέμα της άρδευσης

Το αίτημα της χθεσινής συγκέντρωσης αποτελεί όχι μόνο πάγιο αίτημα της «Κίνησης» αλλά και απόφαση των μαζικών λαϊκών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα χωριά.

Επιπλέον, το αίτημα αυτό το υιοθέτησαν με γραπτό τους κείμενο και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων που κατά πλειοψηφία είναι μέλη της παράταξης Μπέου.

Όλοι αυτοί λοιπόν ζητάνε ένα απλό πράγμα: η διαχείριση της άρδευσης να μην περάσει στα χέρια της ΔΕΥΑΜΒ, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του νερού, αλλά να μείνει στα χέρια του Δήμου Βόλου και των τοπικών συμβουλίων, έτσι ώστε οι καλλιεργητές να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο (όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια) και όχι στη ΔΕΥΑΜΒ.

Η «Κίνηση» απαντάει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι τζαμπατζήδες (όπως την κατηγορεί ο Μπέος και μέρος των τοπικών ΜΜΕ) και ζητά να γίνει ένας ουσιαστικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος διάλογος με θέμα την άρδευση και συνολικά τη διαχείριση του νερού. Την «απάντηση» του κ. Μπέου σε αυτό το αίτημα την είδαμε και εχθές.

Μπέογκραντ

Όμως τα χθεσινά γεγονότα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο αυταρχικός κατήφορος, οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν κριτική, οι λεκτικοί τραμπουκισμοί, το χυδαίο βρισίδι, ειδικά απέναντι στις γυναίκες δημοτικές συμβούλους, η συμπεριφορά πεζοδρομίου, οι πρακτικές που παραπέμπουν σε «παράγκα» και «μαφία», είναι στοιχεία που εκδηλώνονται σχεδόν από την πρώτη στιγμή ανάληψης ευθυνών από την παράταξη Μπέου και διαρκώς κλιμακώνονται.

Στις 28 Γενάρη ο κ. Μπέος είχε καλέσει και πάλι την αστυνομία, μέσα στο δημαρχείο και κλειδώθηκε στο γραφείο του επειδή τότε η Κίνηση για το Νερό, καθώς και πολίτες, παρευρέθηκαν στην ανοιχτή (υποτίθεται) διαβούλευση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων για το θέμα της άρδευσης[6].

Στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση εναντίον του Θ. Κλημόπουλου (πρώην δημοτικού συμβούλου των «Δρόμων Συνεργασίας») κατηγορώντας τον για υποκινητή επεισοδίων. Τις ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στη συνεδρίαση της Τρίτης 10/3 και τα χθεσινά γεγονότα, ο κ. Μπέος εξαπέλυσε νέα δημόσια προσπάθεια εκφοβισμού και εξύβρισης όλων των πολιτικών του αντιπάλων. Αποκάλεσε «ντενεκέδες» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Δελημήτρο και Δ. Τζήκα) οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Τρίτης, «περιθωριακούς», «πορτοφολάδες» και «μπαχαλάκηδες» τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, ενώ πήγε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει ότι «θα γίνουν επεισόδια» (κάτι που είχε ξανακάνει στον παρελθόν για άλλο θέμα).

Όλα αυτά συνθέτουν μια συστηματική προσπάθεια του κ. Μπέου να εγκαθιδρύσει στο δήμο Βόλου ένα αυταρχικό καθεστώς απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο προσωπικά. «Αποφασίζω και διατάζω, κάνω ότι γουστάρω, απαντάω άμα γουστάρω, βρίζω και επιτίθεμαι σε όποιον αντιτάσσεται…επειδή εκλέχτηκα δήμαρχος», αυτό λέει ο Μπέος και αυτό σε τίποτα δεν διαφέρει στην ουσία από φασιστική συμπεριφορά.

Αν επιτρέψουμε να επικρατήσει ο μαφιόζικος αυταρχισμός το θύμα δεν θα είναι «μόνο» η δημοκρατία, γενικά. Το θύμα θα είναι και η πόλη και οι πολίτες της γιατί αυτές οι πρακτικές θα εφαρμόζονται με σκοπό την εξυπηρέτηση των πιο ιδιοτελών, ιδιωτικών- επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.  

_______________________

[1] Ρεπορτάζ του Θεσσαλία TV https://www.youtube.com/watch?v=xbvxKrcbRxw        
[2] Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου
[3] Εδώ το μπλογκ της Κίνησης http://watervolo.blogspot.gr/
[4] Η ανακοίνωση της ΤΟ Βόλου του Ξ: http://www.volos.xekinima.org/2015/03/133-1130.html
[5] http://syriza-magnesia.gr/2015/03/13/%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/
[6] Ρεπορτάζ του σ. Γ. Νικολάου http://www.volos.xekinima.org/2015/02/blog-post_6.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα