Βόλος – κάτω τα χέρια από το γηπεδάκι της Χιλιαδούς

Στην περιοχή Χιλιαδού του Βόλου υπάρχει μια μεγάλη αλάνα κάτω από τον περιφερειακό (τέρμα Κουντουριώτη), γνωστή ως «γήπεδο Χιλιαδούς». Αυτή η αλάνα αναμένεται εδώ και χρόνια να γίνει πάρκο αθλητισμού και αναψυχής(μετά από δέσμευση της δημοτικής αρχής), κάτι που οι κάτοικοι έχουν μεγάλη ανάγκη. Παρόλα αυτά, η αλάνα παραμένει ως… αλάνα και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει πρόχειρα δοκάρια, για να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, η δέσμευση για πάρκο είχε γίνει προ 15ετίας, αργότερα όμως αποχαρακτηρίστηκε η χρήση του και αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος του Βόλου κ. Βούλγαρης (ΠΑΣΟΚ) επιθυμεί να μεταφέρει εκεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή την απόφαση άλλωστε έχει πάρει κατά πλειοψηφία και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Πυροσβεστική πραγματικά αντιμετωπίζει πρόβλημα, γιατί βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής, όταν τα πυροσβεστικά οχήματα μπλέκουν στην κίνηση, την ίδια στιγμή που πρέπει να παρέχουν τη βοήθειά τους γρήγορα σε όποιον τους έχει ανάγκη. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι η κατασκευή του νέου κτιρίου της πυροσβεστικής πρόκειται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), δηλαδή με ανάληψη έργου από ιδιώτη εργολάβο που θα εκμεταλλεύεται την κατασκευή για τα επόμενα 30 χρόνια νοικιάζοντάς το στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η Π.Υ. χρειάζεται έναν μεγάλο χώρο στάθμευσης και ανεφοδιασμού των οχημάτων της, δυνατότητα που δεν παρέχεται στο κέντρο του Βόλου. Είναι σωστό να τους παραχωρήσει ο δήμος έναν χώρο εκτός κέντρου πόλης, αλλά γιατί να το κάνει σε βάρος μιας άλλης γειτονιάς που έχει ανάγκη το πράσινο και το παιχνίδι; Ο δήμος Ιωλκού (όμορος δήμος στο Βόλο) έχει προσφερθεί να παραχωρήσει στην Πυροσβεστική μια αλάνα πάνω από τον περιφερειακό, όπου και περισσότερος χώρος υπάρχει και εύκολη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι κάτοικοι της Χιλιαδούς, πάντως, έχουν ενεργοποιηθεί με την παραπάνω υπόθεση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χάσουν έναν από τους τελευταίους ελεύθερους και δημόσιους χώρους στην περιοχή τους. Μαζεύουν υπογραφές στήριξης, κάνουν συνελεύσεις και έχουν συγκροτήσει μια επιτροπή που ασχολείται με το θέμα πιο επισταμένα. Σημειωτέον ότι η μεταφορά της Π.Υ. στη Χιλιαδού θα επιβαρύνει σοβαρά μια κατοικημένη περιοχή με πολλά μικρά παιδιά. Πιστεύουμε ότι είναι μια προσπάθεια των κατοίκων που αξίζει τη στήριξη όλων με οποιονδήποτε τρόπο. Εμείς, μέσα από την Παρέμβαση Πολιτών, δημοτική παράταξη στο Βόλο, τους στηρίζουμε και θα είμαστε κοντά τους σε κάθε κινητοποίηση. Και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουν σε αυτό τον αγώνα που ξεκίνησαν δυναμικά.

Έχει γίνει πια συνήθεια στις δημοτικές αρχές πανελλαδικά να καταστρέφουν ελεύθερους χώρους πράσινου, για να χτίσουν. Είναι καιρός να καταλάβουν ότι αυτά τα δυο μπορούν να συνυπάρξουν, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει σεβασμός και στη φύση και στην ανάγκη του ανθρώπου να αθλείται, να παίζει, να ανασαίνει οξυγόνο. Είναι καιρός όλοι εμείς να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν ως πολίτες και άνθρωποι, γιατί έχουμε και προσωπική ευθύνη για όσα «επιτρέπουμε» να μας πάρουνε…

Κυπρίδου Μαριάνθη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα