Βόλος: Η ρύπανση του Παγασητικού και ο Μπέος

Του Νίκου Κανελλή,
Δημοτικού Συμβούλου Βόλου

Τις τελευταίες ημέρες η ρύπανση του Παγασητικού από το Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου) βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας του Βόλου και της Μαγνησίας και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

Το ζήτημα προέκυψε όταν πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι, λόγω βλάβης και διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, ποσότητα μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων διοχετεύτηκε στον Παγασητικό και ποσότητα εντελώς ανεπεξέργαστων λυμάτων υπερχείλισε στον χείμαρρο Ξηριά, με προφανή κατάληξη επίσης τον Παγασητικό. Την ίδια περίοδο μάλιστα είχε παρατηρηθεί εμφανής ρύπανση των νερών σε πολλές ακτές της περιοχής.

Όμως η δημοτική αρχή Μπέου, που βρίσκεται στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, τηρούσε σιγή ιχθύος μέχρι που οι μετρήσεις της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλίας (έγιναν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό) έδειξαν ότι υπήρξε πράγματι ρύπανση του Παγασητικού[1].

Τα γεγονότα αυτά έφεραν ξανά στη δημοσιότητα τα χρόνια προβλήματα έλλειψης προσωπικού και σοβαρών προβλημάτων στη συντήρηση του Βιολογικού Καθαρισμού. Σύμφωνα με υπηρεσιακά έγγραφα των εργαζομένων, που δημοσιοποιήθηκαν από το ΤΕΕ[2] Μαγνησίας, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ήταν πλήρως ενημερωμένη ότι η έλλειψη συντήρησης έχει οδηγήσει το σύστημα σε οριακό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η πλήρης επεξεργασία των λυμάτων (κάτι που ο Βιολογικός έχει τη δυνατότητα να κάνει!) και κατά τις ώρες αιχμής να διοχετεύονται ποσότητες μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων προς τη θάλασσα.

Η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας βέβαια, με νέα ανακοίνωση της[3] διαβεβαιώνει ότι με βάση μετρήσεις που έκανε στις 17/5 το κολύμπι στις παραλίες είναι ασφαλές, όμως τα ερωτήματα παραμένουν. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση; Γίνονται εκείνες οι μετρήσεις που απαιτούνται ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα της κατάστασης; Λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός όπως θα μπορούσε ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη επεξεργασία των λυμάτων;

Τι έκανε η δημοτική αρχή Μπέου για όλα αυτά; Καταρχάς αδιαφόρησε και δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία είχαν από νωρίς επισημάνει οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια και αφότου έγινε γνωστή η ρύπανση ο Μπέος προσπάθησε να πετάξει από επάνω του το μπαλάκι, λέγοντας ότι ναι μεν αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες, αλλά ότι στην πραγματικότητα φταίνε οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι, το ΤΕΕ, η αντιπολίτευση και γενικά οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον ίδιο. Μετά τη δημοσίευση των υπηρεσιακών επιστολών των εργαζομένων ο Μπέος εξαπέλυσε λυσσαλέα επίθεση εναντίον του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, Δ. Κουτσιφέλη (ήταν ο συντάκτης των υπηρεσιακών επιστολών προς τη διοίκηση) με χαρακτηρισμούς όπως «εργαζόμενοι – σκουλήκια» και «καρκίνωμα της ΔΕΥΑΜΒ».

Η απάντηση του Δ. Κουτσιφέλη σε αυτή την επίθεση ήταν να δημοσιεύσει δημόσια απάντηση σε όσα του καταλόγισε ο Μπέος και να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση.[4]

Ο Μπέος όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Έφτασε στο σημείο να στοχοποιήσει ακόμη και το ΤΕΕ που εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και «τόλμησε» να δημοσιεύσει τις υπηρεσιακές επιστολές.  

Συγκεκριμένα πέντε δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέου πρότειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης (20/5) να φύγει το ΤΕΕ από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο φορέα! Η απόφαση πάρθηκε από την δημοτική πλειοψηφία, παρότι το θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης και παρά τις πάρα πολύ έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.  

Σαν απάντηση η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Ν. Καπούλα ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το ΤΕΕ θα κάνει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η ίδια θα καταθέσει μήνυση εναντίον των πέντε δημοτικών συμβούλων του Μπέου. Είναι για άλλη μια φορά φανερό ότι ο Μπέος προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει όποιον του ασκεί αντιπολίτευση.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας με το οποίο δεν μπορεί να παίζει κανένας Μπέος γιατί πάνω από όλα αφορά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, απαιτούνται άμεσες προσλήψεις προσωπικού και οικονομικοί πόροι. Η ΔΕΑΥΜΒ είναι μια δημοτική επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα και πρέπει να λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Για αυτό είναι απολύτως η αναγκαία η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, η απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία της και αυτό απαιτεί την ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση πρώτα από όλα των ίδιων των εργαζομένων της, του επιστημονικού κόσμου (ΤΕΕ, Πανεπιστήμιο κοκ) αλλά και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας (περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ). 

_______________
[1] http://e-thessalia.gr/i-d-kolindrini-paradechete-oti-apokri/  
[2] http://www.teemag.gr/ftp/2015/bilologikos.pdf 
[3] http://www.e-volos.gr/el/topika_1/d_kolundrini_katallili_gia_kolumbisi_i_poiotita_ton_neron_ton_akton_tou_bolou.html
[4] http://e-thessalia.gr/sti-dikeosini-enantion-tou-ach-mpeou-o-dim-koutsifelis/   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα