Βόλος: η μάχη για τα σκουπίδια

 
 
 
Η δημοτική κίνηση «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» στο Βόλο, στην οποία συμμετέχει το  «Ξ», εξέδωσε την ανακοίνωση που παραθέτουμε στη συνέχεια για το θέμα της ασφαλούς διαχείρισης και ενάντια στην καύση των απορριμμάτων. 

Μιλήσαμε με το σύντροφο Νίκο Κανελλή, δημοτικό σύμβουλο στο Βόλο, υπεύθυνο της παράταξης για το θέμα των απορριμμάτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) του Νομού Μαγνησίας. Μας ενημέρωσε ότι η ανακοίνωση βγήκε με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου, και είχε θέμα τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης. Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, με τον Δήμαρχο Α. Μπέο να εκτοξεύει βρισιές και προσβολές προς του συμβούλους των «Δρόμων» ενώ η εισήγηση του για το θέμα, παρότι γενικόλογη και αόριστη, στην ουσία παρέπεμπε ευθέως στην καύση των απορριμμάτων – παρότι, την ίδια στιγμή, η παράταξη του Α. Μπέου αρνείται! 

Σε 15 περίπου μέρες από σήμερα θα διεξαχθεί νέα συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το ίδιο θέμα και θα παρουσιαστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις τόσο του Δημάρχου, όσο και της αντιπολίτευσης. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια την σχετική ανακοίνωση των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης»

Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης   
Βόλος, 31/1/2014    

Ούτε ΧΥΤΑ! Ούτε Καύση! Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων τώρα.  

Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρα η δημοτική αρχή επιλέγοντας τον άκρως επικίνδυνο δρόμο της καύσης των σκουπιδιών.  

Η υποτιθέμενη «εισήγηση» – ουσιαστικά πρόκειται για μια γενικόλογη παρουσίαση «ιδεών» σε μορφή διαφανειών και χωρίς υπογραφές υπηρεσιακών στελεχών ή αντιδημάρχων – που στάλθηκε την Παρασκευή 30/1 στους δημοτικούς συμβούλους δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας σε ότι αφορά τις προθέσεις της δημοτικής πλειοψηφίας.   

Η «εισήγηση» μιλά για ενέργεια που «πετάμε» όταν μάλιστα «αναζητούμε ενεργειακούς πόρους» και καταλήγει προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα έρθει πρόταση για «Προγραμματικό Πλαίσιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ενεργειακής Αξιοποίησης αυτών»Με μια λέξη «καύση»! Την ίδια ώρα στελέχη του κ. Μπέου αναφέρονται σε επαφές και συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες όπως η «Τέρνα» με σκοπό το χτίσιμο «Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων» με «Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ) και προφανές φιλέτο τα 22δις ευρώ που έρχονται από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  

Τη στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής ακυρώνει τη δημιουργία αντίστοιχων ιδιωτικών εργοστασίων και απορρίπτει την καύση και τη στιγμή που άλλοι Δήμοι (όπως ο Δ. Χαλανδρίου) επεξεργάζονται τοπικά σχέδια στην κατεύθυνση της ασφαλούς, ολοκληρωμένης και αποκεντρωμένης διαχείρισης ο κ. Μπέος αποδεικνύεται πιστός υπηρέτης των ιδιωτικών συμφερόντων. Πρόκειται για σκανδαλώδη μεθόδευση παραχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου το οποίο προσδοκά παχυλά κέρδη μέσω της καύσης εις βάρος της δημόσιας υγείας και εις βάρος της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων.  

Σαν δημοτική κίνηση έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η καύση των απορριμμάτων αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία επειδή (ακόμα και με τις πιο «σύγχρονες» τεχνολογίες) απελευθερώνει στον αέρα διοξίνες, φουράνια και άλλες επικίνδυνες χημικές ενώσεις που προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου, ασθένειες του νευρικού συστήματος, του αναπνευστικού κ.α. Την ίδια στιγμή η καύση των απορριμμάτων παράγει μεγάλες ποσότητες τοξικής τέφρας της οποίας η ασφαλής διαχείριση είναι πρακτικά αδύνατη – και η οποία θα θαβόταν στους παρακείμενους ΧΥΤΑ δηλητηριάζοντας το έδαφος, τις καλλιέργειες και το νερό. Παράλληλα με το περιβαλλοντικό σκέλος οι μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους των δημοτικών τελών.  

Οι "Δρόμοι Συνεργασίας" έχουν εδώ και πολύ καιρό καταθέσει σαφή πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα μοντέλο αποκεντρωμένης και μικρής κλίμακας διαχείρισης των σκουπιδιών που βασίζεται στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με ευθύνη του Δήμου Βόλου και των όμορων Δήμων στα όρια των οποίων παράγονται τα σκουπίδια. Το μοντέλο αυτό, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο Δήμο, να αυξήσει τα έσοδά του από την πώληση των ανακυκλώσιμων και του κομπόστ, και βέβαια να μειώσει δραματικά τον όγκο των σκουπιδιών που μέχρι σήμερα κατέληγαν στο ΧΥΤΑ, βάζοντας έτσι τις βάσεις δραστικό περιορισμό των υπολειμμάτων που οδηγούνται σε ταφή.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου ακόμη έχουμε ζητήσει, μέσω ερώτησης που καταθέσαμε, να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα. Δυστυχώς αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά με ευθύνη της δημοτικής αρχής αποφασίστηκε η επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ (έργο 700.000 ευρώ!) τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει ότι η συγκεκριμένη θέση του ΧΥΤΑ προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω των στραγγισμάτων τα οποία καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα (δηλαδή στο ποτήρι μας) λόγω των συγκεκριμένων πετρωμάτων της περιοχής (καρστικά). Τέλος, είναι οξύμωρο για τη Δημοτική Αρχή να παίρνει απόφαση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 30-1-2015 κατά της ΜΠΕ της ασβεστοποίίας που προτίθεται να καίει ελαστικά-πλαστικά για την παραγωγή ενέργειας και να φέρνει στο Δ.Σ. της Δευτέρας ως θέμα την καύση των σκουπιδιών.  

Ελπίζουμε να ανοίξει άμεσα ουσιαστικός διάλογος πρώτα και κύρια με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία και να σταματήσει επιτέλους η φασίζουσα αντίληψη του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε"Τον τελικό λόγο βέβαια τον έχει και πρέπει να τον έχει ο ίδιος ο Βολιώτικος λαός. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα