Βόλος: η δημοτική αρχή Μπέου δίνει ξανά ρέστα…

Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου της Οργάνωσης του «Ξεκινήματος» στον Βόλο  

Σήμερα, Πέμπτη 23/4/15, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με θέμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την μετακίνηση των αποθεματικών των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων στην ΤτΕ.

Η δημοτική αρχή Μπέου κατέβασε ένα ψήφισμα στην γραμμή της ΚΕΔΕ (ελέγχεται από την ΝΔ) το οποίο στήριξαν οι παρατάξεις της Ν. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και η παράταξη του Μ. Μιτζικού (ΝΔ). Το ψήφισμα ήταν αντίθετο στην ΠΝΠ και την μετακίνηση των αποθεματικών χωρίς βέβαια να αναφέρεται στους εκβιασμούς των δανειστών, ενώ ο Μπέος στην εισήγησή του είπε ότι αν δοθούν επαρκείς εγγυήσεις θα στηρίξει την «εθνική προσπάθεια».

Από τη μεριά του το ΚΚΕ κατέβασε ξεχωριστό ψήφισμα, ενώ η παράταξη στην οποία συμμετέχει και το  «Ξεκίνημα»  (Δρόμοι Συνεργασίας) τοποθετήθηκε μεν επικριτικά ως προς την επιλογή της ΠΝΠ, αλλά στήριξε την ουσία της απόφασης της κυβέρνησης για μεταφορά των αποθεματικών.

Ο δημοτικός σύμβουλος, σύντροφος Νίκος Κανελλής, εκπροσωπώντας τη διαφορετική προσέγγιση του  «Ξ», δεν συμφωνούσε με αυτή την στάση των Δρόμων Συνεργασίας και προσπάθησε να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα (το κείμενο της ομιλίας του στην συνέχεια).

Όμως δεν στάθηκε εφικτό να ολοκληρώσει την ομιλία του επειδή δέχτηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλά, τον δήμαρχο Α. Μπέο, τον επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Μ. Μιτζικό και άλλους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του μικροφώνου από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι φραστικές επιθέσεις, η διακοπή τοποθετήσεων και το κλείσιμο των μικροφώνων αποτελούν πάγια τακτική του Μπέου και του Μουλά απέναντι σε όσους αρθρώνουν αντιπολιτευτικό λόγο. Γι’ αυτό η τοποθέτηση του Ν. Κανελλή, που ακολουθεί παρακάτω, κατατέθηκε γραπτά στα πρακτικά του ΔΣ και στάλθηκε στα τοπικά ΜΜΕ.

Τοποθέτηση Ν. Κανελλή για το θέμα του ΠΝΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, 23/4/2015

Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας ένα σχόλιο για τις αντιδράσεις των αιρετών της ΤΑ που στηρίχτηκαν από τη δεξιά και τα μνημονιακά κόμματα – και τέτοια είναι και η πλειοψηφούσα παράταξη στο Δήμο Βόλου.

Η υποκρισία τους ξεπερνάει κάθε όριο.

Αυτοί που είναι πραγματικά υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.

Αυτοί που ρήμαξαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων επί πέντε χρόνια.

Αυτοί που έκαναν τεράστιες περικοπές και πετσόκοψαν τις κρατικές δαπάνες στους ΟΤΑ (πάνω από 60%) την υγεία την παιδεία κοκ.

Αυτοί που οδήγησαν σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία – μια κατάρρευση που συγκρίνεται μόνο με συνθήκες πολέμου.

Αυτοί που τα έκαναν όλα αυτά για να ξεπληρώσουν ένα άδικο και απαράδεκτο χρέος,

για να υπηρετήσουν τους δανειστές και την οικονομική ελίτ,

την ίδια στιγμή που ήταν χωμένοι στη διαφθορά καλύπτοντας τους εκατομμυριούχους που είχαν στείλει τα λεφτά τους στην Ελβετία, χωρίς καν να πληρώνουν τους φόρους τους, όπως καλή ώρα ο Μπόμπολας,

όλοι αυτοί λοιπόν δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να φωνάζουν.

Τι θέλουν όλοι αυτοί; Τι επιδιώκουν;

Την υποταγή της κυβέρνησης στους δανειστές ή την πτώση της.

Καλούνε την κυβέρνηση να προχωρήσει δηλαδή σε νέες περικοπές μισθών, συντάξεων σε αύξηση της φορολογίας κοκ.

Απαιτούνε δηλαδή τη συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Για αυτό το λόγο καμία συμπαράταξη μαζί τους.

*****************

Πάμε στην ουσία.

Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

Αντιμετωπίζουμε την πιστωτική ασφυξία την οποία έχουν επιβάλλει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό.  

Πως το έκαναν αυτό;

Σταματώντας να δίνουν τις δόσεις τους από το περασμένο καλοκαίρι ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν την κανονική συνέχιση της αποπληρωμής των δανείων.

Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό.

***

Γιατί ασκούν αυτό τον εκβιασμό;

Για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να υποταχθεί και να εφαρμόσει την ίδια πολιτική λιτότητας που εφάρμοσαν επί πέντε χρόνια το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι σύμμαχοί τους.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και το λαό αλλά και στην ΤΑ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτός ο εκβιασμός;

Και η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι με το να στραγγίσει όλη η ρευστότητα του δημόσιου τομέα.

Γιατί εκεί οδηγούμαστε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δόσεις των δανείων πληρώνονταν κανονικά παρότι οι δανειστές είχαν σταματήσει από την πλευρά τους να δίνουν χρήματα προκαλώντας το σημερινό ταμειακό πρόβλημα ρευστότητας.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός.

Το πρώτο τρίμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με την ΤτΕ ήταν 1,2δις. (Δελτίο Τύπου 20/4/15)

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις υπάρχουν, στο βαθμό όμως που η κυβέρνηση επιλέξει να τα δώσει εκεί και όχι στις δόσεις προς του δανειστές.

Το πρόβλημα ρευστότητας πηγάζει από την αποπληρωμή των δανείων και όχι από την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Αυτό που είναι αδύνατο να γίνει είναι να πληρώνονται οι δόσεις κανονικά και την ίδια ώρα να έχει σταματήσει η ρευστότητα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αν η μεταφορά των αποθεματικών είχε να κάνει με τους μισθούς και τις συντάξεις και όχι με την κανονική συνέχιση αποπληρωμής του χρέους τότε θα έπρεπε να γίνει. Όμως όπως είπα και πριν δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

***

Εν κατακλείδι:

Απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό των δανειστών η κυβέρνηση θα όφειλε να προχωρήσει σε παύση πληρωμών των δόσεων των δανείων και όχι στη μεταφορά των αποθεματικών.

Θα έπρεπε επίσης να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά εναντίον της οικονομικής ολιγαρχίας, όσων δηλαδή έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν ένα ή περισσότερα εκατομμύρια όπως ο κ. Μπόμπολας και άλλοι.

Παύση πληρωμών του χρέους και ριζοσπαστικά μέτρα είναι η απάντηση στο ταμειακό πρόβλημα και όχι η μεταφορά των αποθεματικών – με την οποία δεν διαφωνώ γενικά και αόριστα σαν κίνηση.

Για αυτό ψηφίζω λευκό.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής