Βόλος: Για να γίνουν οι «Δρόμοι» όχημα πραγματικής συνεργασίας, ανατροπής και αλληλεγγύης

Το κείμενο που ακολουθεί κατατέθηκε στη γενική συνέλευση της δημοτικής κίνησης «Δρόμοι Συνεργασίας Ανατροπής & Αλληλεγγύης» στις 26 Γενάρη, από ένα αριθμό στελεχών της κίνησης, ανάμεσα τους και εκπρόσωποι του Ξεκινήματος. Ζητά άνοιγμα προς όλη την Αριστερά, δέσμευση όλων των υποψηφίων δημάρχων για την ενότητα της κίνησης και όχι για προσωπικές σταδιοδρομίες, έλεγχο των οικονομικών του δημάρχου και έλεγχο του δημάρχου από τη γενική συνέλευση και τα συλλογικά όργανα της κίνησης.
Τα ονόματα των υπογράφοντων στο τέλος του κειμένου.  

Προτάσεις προς τη συνέλευση των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης»

Βόλος 26/01/2014

Καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις προς απόφαση στη συνέλευση των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης» με σκοπό αυτές να συζητηθούν στη συνέλευση. Θεωρούμε επίσης σημαντικό όλοι οι υποψήφιοι να εκφράσουν την άποψή τους και τη θέση τους πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις. Γι’ αυτό και τους καλούμε να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

  1. Κεντρικό σύνθημα : «Ο Δήμος στην Αριστερά – Για την ανατροπή της εξοντωτικής πολιτικής»

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχουν έντονο κεντρικό – πολιτικό χαρακτήρα. Είναι στόχος μας το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, εκτός από το να αλλάξει την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, να επιταχύνει την ανατροπή της δικομματικής κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Επιπλέον κάνουμε την επιλογή ο Δήμος να γίνει εργαλείο αντίστασης και διεκδίκησης στα χέρια του εργατικού και λαϊκού κινήματος αλλά και ανακούφισης από τα δεινά των μνημονίων. Θεωρούμε ότι το παραπάνω σύνθημα συμπυκνώνει με ικανοποιητικό τρόπο τα μηνύματα αυτά και προτείνουμε να υιοθετηθεί σαν το κεντρικό σύνθημα της παράταξης.

  1. Ορισμός επιτροπής για επίσημες επαφές με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων

Θεωρούμε καθήκον μας την απεύθυνση άμεσα, στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς προτείνοντας την συμπόρευση και συνεργασία στις δημοτικές εκλογές. Το κάλεσμα αυτό να είναι ειλικρινές, συντροφικό, ανοιχτό και δημόσιο. Έτσι οι δυνάμεις αυτές θα κληθούν να πάρουν οι ίδιες την ευθύνη για την παραπέρα στάση τους. Πιστεύουμε ότι αυτό το κάλεσμα θα έπρεπε να έχει γίνει πριν την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου. Ακόμη και μετά από αυτήν υπάρχει χρόνος για να γίνουν επίσημες επαφές με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον χώρο «ΜΛ», το ΕΠΑΜ αλλά και άλλες πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες (όπως η Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου, το Δίκτυο, η Κίνηση Πολιτών για το Νερό). Για το σκοπό αυτό προτείνουμε να οριστεί από τη σημερινή συνέλευση μια 5 μελής επιτροπή που θα αναλάβει αυτές τις συναντήσεις.

  1. Δέσμευση όλων των υποψήφιων για την ενότητα της παράταξης

Μπροστά στη μάχη των δημοτικών εκλογών όλοι οφείλουν να προτάξουν: πρώτον, το συμφέρον των εργατικών και μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων που θέλουμε να εκφράσουμε και δεύτερον, το συμφέρον της ίδιας της παράταξης και της Αριστεράς. Απαραίτητος όρος για την νίκη είναι η διαφύλαξη της ενότητας. Με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την εκλογή του υποψήφιου Δημάρχου, οφείλουν να δεσμευτούν ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί υποψήφιοι πρέπει να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια εντασσόμενοι ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.

  1. Δήμαρχος που να ζει με το μέσο μισθό του εργαζόμενου

Προτείνουμε ο υποψήφιος δήμαρχος που θα αναδειχτεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων και δημόσια ότι από το μισθό του δημάρχου ο ίδιος θα κρατάει μόνο το μέρος εκείνο που αντιστοιχεί σε ένα μέσο μισθό για μια αξιοπρεπή διαβίωση και τα υπόλοιπα θα τα προσφέρει για τις ανάγκες των δημοτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επίσης να γίνει δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων πριν την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ζήτημα αυτό έχει κατά τη γνώμη μας πολύ μεγάλη σημασία. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε το μήνυμα ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς έχει ένα και μόνο σκοπό, να εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας του λαού μας που υποφέρει.

  1. Διαδικασίες συλλογικού ελέγχου του Δημάρχου και λειτουργίας της παράταξης

Πάγια θέση της Αριστεράς είναι η διαφωνία της με το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας αριστερός δήμαρχος που συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες της παράταξης, θα ελέγχεται και θα δεσμεύεται από αυτές. Για να γίνει αυτό η παράταξη πρέπει να έχει συλλογικές διαδικασίες με τη μορφή των γενικών συνελεύσεων σε τακτική βάση (πχ μια φορά το δίμηνο). Πιο τακτικά να συνέρχονται τα συλλογικά της όργανα, όπως η Συντονιστική Επιτροπή. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να συγκροτήσουμε ομάδες εργασίας για τα διάφορα θέματα που αφορούν το Δήμο Βόλο και τους δημότες του (ανεργία, περιβαλλοντική ρύπανση, ελεύθεροι χώροι, αναμόρφωση πόλης κ.α). Παράλληλα η δημοτική αρχή, υιοθετεί και εισάγει άμεσα θεσμούς όπως οι λαϊκές και συνοικιακές συνελεύσεις, που σε συνδυασμό με τα συνοικιακά και τοπικά συμβούλια, δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης μας να έχουν λόγο και να ελέγχουν την πορεία των πραγμάτων και την πολιτική που εφαρμόζεται στον Δήμο.

Υπογραφές:  
Δελημήτρος Κώστας
Ιατρόπουλος Κώστας
Κανελλής Δημήτρης
Κανελλής Νίκος
Φιλιππίδη Ελένη 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα