Βόλος: Για έναν δήμο και έναν δήμαρχο της Αριστεράς

Του Κώστα Ιατρόπολου
Ξεκίνημα – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, Βόλος

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου η δημοτική παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» (παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Βόλου) θα εκλέξει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξης. Το «Ξ» συμμετέχει στη διαδικασία και πιστεύει ότι  ο υποψήφιος δήμαρχος μιας ριζοσπαστικής, αριστερής δημοτικής παράταξης, οφείλει να συγκεντρώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αγώνας για την ανατροπή στον δήμο και στην χώρα

Πρώτα από όλα για να  υπάρξει ανατροπή της  υπάρχουσας κατάστασης στο Δήμο, δεν φθάνει το  να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές η Αριστερά, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για το δήμο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση και αν αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα θελήσει να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό και τολμηρό πρόγραμμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

 

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σχέδιο της ριζοσπαστικής αριστεράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά και διοικητικά πλαίσια που ορίζει το μνημόνιο και ο «Καλλικράτης». Ενδεικτικά, ο Σκοτεινιώτης (νυν δήμαρχος και απολογητής και εφαρμοστής  του μνημονίου) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για συντηρηθούν οι παιδικές  χαρές ενώ για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο σκέφτονται το να ζητήσουν λεφτά από τα αθλητικά σωματεία (δηλαδή τους ίδιους τους αθλητές και τους γονείς) και από την άλλη η ΔΕΥΑΜΒ έχει ταράξει τον κόσμο στα πρόστιμα για μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κοκ.

 

Τι θα κάνει μια Αριστερή δημοτική αρχή απέναντι σε μια τέτοια οικονομική ασφυξία; Πως θα αντιμετωπιστεί  η μείωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ; Θεωρούμε ότι είναι καθαρή για την κοινωνία η σύνδεση του τοπικού πολιτικού σκηνικού με το κεντρικό. Με αυτήν την έννοια, αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πιο πολιτικοποιημένες  και πρέπει να τις δούμε σαν τμήμα του αγώνα για την ανατροπή των Τροϊκανών που μας κυβερνούν.

Ένας δήμαρχος μπροστάρης στους αγώνες και την αντίσταση

Ένας πραγματικά αριστερός δήμαρχος, χρειάζεται να είναι μπροστάρης και εμψυχωτής των αγώνων  της τοπικής κοινωνίας και να παρέχει την υποδομή του Δήμου για τον σκοπό αυτό.

 

Για παράδειγμα χρειάζεται να δίνει εντολή για άμεση σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια με δικιά του ευθύνη. Και ας τον συλλάβουνε, και ας ξεσηκωθεί η πόλη.

 

Θέλουμε ένα δήμαρχο και μια δημοτική αρχή που να βρίσκονται μαζί με τους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου όταν αυτοί βγουν σε απεργία, που να συμμετέχει ενεργά, να στηρίζει, να οργανώνει τους αγώνες του λαού μας. 

Αγωνιστικό κάλεσμα στην υπόλοιπη Αριστερά της πόλης

Για την  μεγάλη μάχη για την ανατροπή στο δήμο αλλά και για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού αριστερού προγράμματος σε επίπεδο Δήμου χρειάζονται συμμαχίες. Σε επίπεδο κοινωνίας, σύμμαχοι είναι  όσοι πλήττονται από την  οικονομική πολιτική, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. Σε πολιτικό επίπεδο είναι κρίσιμη η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς της πόλης, που δεν συμμετέχουν  στους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης».

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος οφείλει να κάνει ένα καθαρό και δυνατό κάλεσμα στην υπόλοιπη αριστερά  για συστράτευση. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι για την Αριστερά της πόλης μας (που δεν συμμετέχει στην παράταξη) είναι αδιάφορο το αν θα είναι δήμαρχος της πόλης ο Μπέος (πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), ο Σκοτεινιώτης ή ένας δήμαρχος της Αριστεράς. Γνωρίζουμε ότι  υπάρχουν ικανά στελέχη σε όλους τους χώρους που μπορούν να συμβάλουν στην ριζοσπαστικοποίηση του προγράμματός μας και στην εφαρμογή του. Τους θέλουμε και πρέπει να πάρουν μέρος σε αυτή την μάχη.

Αριστερός δήμαρχος

Ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης μας θα πρέπει να έχει το ήθος και την στάση ζωής ενός αριστερού αγωνιστή. Πρέπει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του όχι ως «άρχοντα της πόλης» αλλά ως πρώτο υπηρέτη της πόλης και των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.

 

Από τα λεφτά της αποζημίωσης του πρέπει να κρατάει έναν μέσο μισθό για μια αξιοπρεπή διαβίωση (περίπου 1000 ευρώ) και τα υπόλοιπα να τα προσφέρει για τις ανάγκες των δημοτών (αλληλεγγύη, κινηματικές δράσεις κοκ).

 

Θα πρέπει να σέβεται τις συλλογικές διαδικασίες και τις αποφάσεις της παράταξης του και να δέχεται τον έλεγχο της. Θα πρέπει να δημιουργήσει θεσμούς, όπως λαϊκές και συνοικιακές συνελεύσεις μέσα από τις οποίες οι κάτοικοι της πόλης μας να έχουν λόγο και να ελέγχουν την πορεία των πραγμάτων και την πολιτική που εφαρμόζεται στον Δήμο.

 

Ο δήμαρχος μας πρέπει με δυο λόγια να είναι το πρότυπο που έχει ανάγκη η κοινωνία απέναντι στο σάπιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα και αυτούς που το υπηρετούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα