Βόλος: Εμπαιγμός των εργαζομένων στον περιφερειακό

Του Πάνου Γκαντίνα

30 χρόνια, από το1974, συζητάνε οι ντόπιοι πολιτικοί παράγοντες για τον περιβόητο περιφερειακό του Βόλου. Το έργο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90 για να διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Με αφορμή την "Μεγάλη Γιορτή" της ολυμπιάδας και με την συγχρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του «Αθήνα 2004» ξαναξεκίνησαν τα έργα πριν 2 χρόνια.

Τις παραμονές των ολυμπιακών αγώνων παραδόθηκε ένα κομμάτι του περιφερειακού, που συνδέει την μία είσοδο της πόλης με το Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου θα τελούνταν οι αγώνες. Έκτοτε το έργο σταμάτησε και πάλι. Για το υπόλοιπο κομμάτι ευελπιστούμε τα υπόλοιπα 30 χρόνια.

Το έργο ανάλαβε η «Αθηναϊκή Τεχνική» με πρόεδρο τον γνωστό πλέον στην πόλη του Βόλου κ. Μπαλάφα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο κ. Μπαλάφας σταμάτησε να πληρώνει τους 240 και πλέον εργαζόμενους. Αυτοί κατεβαίνουν σε απεργία, το θέμα ανοίγει στην κοινωνία του Βόλου και το έργο( λόγω απεργιών) είναι αμφίβολο ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τους ολυμπιακούς. Τότε όλοι οι πολιτικοί παράγοντες από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Δήμαρχο Βόλου και Ν. Ιωνίας το Νομάρχη Μαγνησίας,βουλευτές της περιοχής μέχρι και το Εργατικό Κέντρο Βόλου(ΕΚΒ), κινητοποιήθηκαν για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρωστούμενα. Το μοτίβο ήταν το ίδιο από όλους. Ναι μεν είχαν δίκιο οι εργαζόμενοι αλλά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο αλλιώς θα «γινόμασταν παγκοσμίως ρεζίλι». Έτσι η εταιρία με μικρά έναντι και πολλές υποσχέσεις ότι οι εργαζόμενοι θα εξοφλούνταν και για να μην «γίνουμε παγκοσμίως ρεζίλι», τους ανάγκασαν να δουλεύουν από 12 -16 ώρες την ημέρα. Οι υποσχέσεις κράτησαν μέχρι τις 13/8/04 όπου και έγινε η πρεμιέρα του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου στο Βόλο.

Από την επόμενη μέρα άρχισε το τεράστιο πρόβλημα για τους εργαζόμενους που διεκδικούν μισθούς από τον Ιούλιο καθώς και υπερωρίες και δώρα. Ο κ. Μπαλάφας εξαφανίστηκε. Μαζί του και οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής. Το θέμα όμως απασχολεί καθημερινά τον τοπικό τύπο αναγκάζοντας τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο (και οι δυο ανήκουν στην Ν.Δ.) να ψελλίζουν κάτι ευχολόγια ότι «θα τον βρούμε», «οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν», «θα κηρυχθεί έκπτωτος»κ.α. χωρίς να δείχνουν τον ίδιο ζήλο που έδειχναν πριν τους ολυμπιακούς. Ξαφνικά μετά από δύο μήνες ο εξαφανισμένος εργολάβος εμφανίζεται να βγαίνει από το γραφείο του υφυπουργού κ. Γιακουμάτου. Σάλος στην κοινωνία του Βόλου που ο εξαφανισμένος εργολάβος, δεν είναι και τόσο εξαφανισμένος τελικά! Νέος γύρος ψελλισμάτων από Νομάρχη και Δήμαρχο και καταγγελίες από το Ε.Κ.Β.

Με τα πολλά βρέθηκαν λεφτά (αρχές Οκτώβρη) και ο εργολάβος πλήρωσε όσους απέλυσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους απολυόμενους είναι όλοι οι συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι όλοι αυτή την περίοδο έδειξαν υψηλό αγωνιστικό φρόνημα χωρίς όμως να έχουν ουσιαστική υποστήριξη. Το Ε.Κ.Β. κατώτερο τον περιστάσεων, είχε οργανώσει μόνο μια 2ωρη στάση εργασίας(!) με συγκέντρωση στον περιφερειακό (5 χλμ. από το κέντρο του Βόλου). Με γνώμονα τις εργασιακές συνθήκες, ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που μπορούν να φύγουν στις 12.00 από τη δουλειά τους και να πάνε 5 χλμ. μακριά. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διοργανώνεται ακόμη ένα Πανβολιώτικο συλλαλητήριο αυτή τη φορά στο κέντρο του Βόλου, αλλά και πάλι με 2ωρη στάση εργασίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα