Βόλος: Δικαίωση για τους 3 απολυμένους της ΜΕΤΚΑ!

Γιάννος Νικολάου, Βόλος

«Κόλαφος για τη ΜΕΤΚΑ» αποκαλέστηκε η δικαστική απόφαση (30/8/2010) κατά την οποία η εταιρία είναι τώρα υποχρεωμένη να επαναπροσλάβει τους 3 απολυμένους συνδικαλιστές εργάτες Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή και Α. Παυλίδη (βλέπε προηγούμενα άρθρα μας στις 18/2/10 και 2/3/10)*. Αν δεν το κάνει και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 290 ευρώ στον καθένα για κάθε μέρα! Εξίσου σημαντική είναι η αποδοχή από το δικαστήριο ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές καθώς αποτελούν συνδικαλιστικές διώξεις και κρίνει αβάσιμα τα επιχειρήματα της εταιρείας για «υπηρεσιακή ανεπάρκεια» και «ανασχεδιασμό της παραγωγής»!

Η επαναπρόσληψη «κερδήθηκε» στο δρόμο!

Η πολύ σημαντική αυτή δικαστική απόφαση δεν ήρθε από το πουθενά. Αντίθετα ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των εργαζομένων με την στήριξη της βολιώτικης κοινωνίας.

Από τις 12 Φλεβάρη που ανακοινώθηκαν οι 3 απολύσεις έλαβαν χώρα μια σειρά κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα (στάσεις εργασίας, εργοστασιακή απεργία, πανβολιώτικη απεργία, διαδηλώσεις, ψηφίσματα στήριξης από σωματεία και συλλόγους αλλά και παρεμβάσεις τοπικών αρχών, βουλευτών της αριστεράς κλπ) παράλληλα με τον δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει. Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν είχαν άμεσα αποτελέσματα για διάφορους λόγους που έχουμε εξηγήσει στα προηγούμενα άρθρα (το εργοδοτικό σωματείο δημιούργησε κλίμα φόβου στους εργάτες της ΜΕΤΚΑ, δεν υπήρχε συντονισμός των εργατικών σωματείων και του αγώνα, έλλειψη πρωτοβουλιών από το ΕΚΒ κλπ) άλλα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να ταχθεί με το μέρος των απολυμένων και τελικά το δικαστήριο να λάβει τη σχετική απόφαση.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας…

Η απόλυση των 3 εργατών της ΜΕΤΚΑ στις 12/2 ήταν μόνο η αρχή. Από τότε και μέχρι σήμερα οι απολύσεις αυξάνονται συνεχώς και στη ΜΕΤΚΑ και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής μαζί με τις διαθεσιμότητες και τις αναγκαστικές άδειες και ο ΣΕΒ προβλέπει ακόμα περισσότερες απολύσεις και «λουκέτα» για το 2011!

Οι εταιρείες και οι βιομήχανοι, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αυτό που έχουν να προτείνουν για τους εργαζόμενους είναι να χάσουν τη δουλειά τους έτσι ώστε να αυξάνουν αυτοί τα κέρδη τους! Λες και την προηγούμενη περίοδο μοιράστηκαν από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι τα κέρδη ή φταίνε οι εργαζόμενοι για την οικονομική κρίση του συστήματος και άρα πρέπει να την πληρώσουν με την ανεργία!

Η νίκη των «3» της ΜΕΤΚΑ να είναι η αρχή!

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση χρειάζεται από πλευράς εργατικού κινήματος να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για το συντονισμό όλων των σωματείων της βιομηχανικής περιοχής ενάντια στη μείωση μισθών, τις υποχρεωτικές άδειες, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις και τα «λουκέτα»! Να μπει μπροστά το αίτημα του διαχειριστικού ελέγχου με τη συμμετοχή των εργαζομένων («να ανοίξουν τα βιβλία» για να δούμε «που πήγαν» τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων) με τελικό στόχο να περάσουν οι βιομηχανίες στα χέρια των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

 (*) 02/03/2010: Προκήρυξη της Οργάνωσης του "Ξ" στο Βόλο που μοιράζεται στην βιομηχανική περιοχή και την πόλη του Βόλου και της Ν. Ιωνίας

18/02/2010: Συνέντευξη με τους απολυμένους εργαζόμενους, Κώστα Βογιατζή, Βασίλη Καλατζή και Αλέξη Παυλίδη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα